The Ottoman Lieutenant (2017)


ŽANR: drama/romansa/ratni
REŽIJA: Joseph Ruben
SCENARIO: Jeff Stockwell
ULOGE: Michiel Huisman, Hera Hilmar, Josh Hartnett, Ben Kingsley
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 106 minuta

Ljubavne melodrame su filmovi koji posebno dobro funkcionišu kad im radnju stavite u pozadinu nekog rata, jer to daje priliku za dodatni razvoj likova i njihove ljubavi, koja obično pređe u tragediju. Dodate li tome i to da likovi potječu iz različitih sredina, različite su boje kože, religije, dolaze iz suprotnih zaraćenih strana i eto ga. Dobijate instant hit koji bi trebao prouzrokovati pravu buru emocija, pokoju suzu i snažan zagrljaj voljene osobe.

Ove godine smo dobili dvije ljubavne melodrame smještene koje su smještene u isti vremenski period i obje se bave istim pitanjima, genocidom Armena od strane Turaka 1915. Barem tako kažu kritičari i šira javnost.

Otomanski poručnik (The Ottoman Lieutenant, 2017.) je simpatičan film, prepun mana, ali ima i pokoju vrlinu koje ga izvlače. To je najnoviji film reditelja Josepha Rubena, čovjeka koji je vrhunac svoje karijere doživio ‘90-ih godina prošlog stoljeća, a za čiji scenario je zadužen Jeff Stockwell, čovjek koji se ne može pohvaliti nekim iskustvom u scenarističkim vodama, te je on možda i najslabija karika ovog filma.

Ljubavna je to priča o mladoj medicinskoj sestri Lillie, Amerikanci koja potječe iz bogate porodice i prepuna je ideala i pravi je buntovnik i mladog turskog vojnika, poručnika Ismaila, čovjeka koji je vojnik protiv svoje volje jer je to porodična tradicija. Zabranjena je to ljubav, smještena u područje istočne Anadolije, između kršćanke i muslimana u samo praskozorje Prvog svjetskog rata.

Sam film je kritiziran i osuđivan zbog toga što zanemaruje genocid nad Armenima i svodi ga na djela nekoliko odmetnutih vojničkih grupa koja iz čiste mržnje ubijaju armenske civile, radi čega Ismail staje u odbranu Armena. Mišljenja sam da je akcenat na ljubavnoj priči, barem je trebao biti jer je u pitanju ljubavni trougao između već spomenutih aktera i američkog liječnika u udaljenoj misiji u toj anadolskoj zabiti, radi čijeg je govora Lillie i odlučila doći tu.

Tu leži najveća mana filma, jer je sam taj trougao ostao neiskorišten, likovi Ismaila i Lillie su fino riješeni, njihove borbe i previranja, mada su neke scene mogle biti skraćene kako bi se bolje razvio njihov odnos i trebalo se malo poraditi na drugim likovima, ako ne i izbaciti neke likove. Recimo lik sjajnog Bena Kingleyja je mogao izbačen i dobilo bi se na prostoru za karakterizaciju drugih likova. Ovako je sjajan glumac potrošen na totalno sporednu i na kraju nebitnu ulogu. Lik Judea, kojeg glumi Josh Hartnett je takođe prilično neiskorišten jer ga se moglo spojiti sa likom dr. Woodruffa i dobili bi puno više.

Ima tu još podosta scenarističkih promašaja, ali hemija između Michiela Huismana i Here Hilmar je ono što izvlači film. Sjajna fotografija i prizori Kapadokije u kojoj je sniman film, kao i Rubenova režija su također veliki plusevi. Manjak karakterizacije i razvoja radnje u smislu da se ne zna šta iskoristiti i u kojem pravcu ići su ono što kvari opći dojam filma jer se moglo poraditi na tome. Bilo je materijala.

Većina će zanemariti to i prepustiti se užitku u ljubavnoj priči mlade medicinske sestre i vojnika, pa vam savjetujem da ga pogledate u nedjeljno popodne. Nemojte tražiti Engleskog pacijenta (The English Patient, 1996.), koji je ipak najveća melodrama ovog tipa ikad snimljena ako mene pitate ili Studengoru (Cold Mountain, 2003.), već smanjite kriterije i uživajte u prizorima Kapadokije i zabranjenoj i nevinoj ljubavi.

Ovaj tekst je imao premijeru na APortalu 🙂

Advertisements

16 komentara na “The Ottoman Lieutenant (2017)

      1. I moćno Brastvo Ćelavih Bradonja ponekad voli ruže i slatkaste stvari. Ali samo ponekad. Kad niko ne gleda. Da ne otkrivamo našu ranjivu stranu 🙂

  1. Zainteresovalo me je da pogledam film baš zbog Kapadokije, ne toliko zbog sinopsisa. Još da ga nađem negde. U poslednje vreme, većina lokacija gde ima onlajn da se pogledaju filmovu, mnogo baguju, pa sve manje gledam filmove, jer to dok “namestiš”, taman scenario da napišeš.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s