Shot Caller (2017)


Shot Caller (2017)

ŽANR: drama/triler
REŽIJA: Ric Roman Waugh
SCENARIO: Ric Roman Waugh
ULOGE: Nikolaj Coster-Waldau, Omari Hardwick, Lake Bell, Jon Bernthal, Emory Cohen, Jeffrey Donovan, Evan Jones, Benjamin Bratt, Holt McCallany
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 121 minuta

Kad su zatvorski filmovi u pitanju imate Iskupljenje u Shawshanku (Shawshank Redemption, 1994.) i sve druge. Zakon jačeg (Shot Caller, 2017.), novi film Rica Romana Waugha, bivšeg kaskadera, koji je poznat po filmovima Prijestupnik (Felon, 2008.) u kojem je već posjetio kazneno-popravni sistem SAD-a i Doušnik (Snitch, 2013.) spada u ove druge. Da li je to loša stvar? Naravno da nije.

Zakon jačeg je film o uspješnom finansijeru koji nakon nesretnog slučaja završi u zatvoru, a onda se lagano uzdiže u hijerarhiji zatvorske bande samo s jednim ciljem na umu, preživjeti i vratiti se svojoj porodici. Ali ne lezi vraže. Sreća ga je izdala, po svemu sudeći, i njegova odiseja američkim kazneno-popravnom institucijom potraje nešto duže nego što je planirao.

shot_caller3

Zvijezda HBO-ove Igre prijestolja, šarmantni Danac Nikolaj Coster-Waldau igra glavnu ulogu Jacoba, u zatvoru poznatog kao Money, sa velikom samouvjerenošću, veoma dojmljivo i upečatljivo. Jacob je čovjek koji se pokušava vratiti svojoj porodici, ali ga izjeda krivica zbog smrti prijatelja. Zatvorska kazna je ujedno i njegovo pokajanje. Ispostavlja se da postaje i njegov kobni usud, jer svojom voljom, gubi porodicu. Jer da bi ih zaštitio, mora ih izgubiti. On je ujedno i najjača karika. Lik s najviše mesa na svojim kostima, što je i logično, jer je nositelj radnje i sve iznosi na svojim plećima.

Ostali glumci su također obavili dobro svoj dio zadatka, iako većina nije imala nekog posebnog materijala za igranje. Ipak, pojedinci su sa ono malo materijala što su imali, uspjeli izvući maksimum. Jon Bernthal i posebno Jeffrey Donovan su mi poslije Nikolaja ostavili najbolji dojam.

shot_caller4

Ironično, najslabija karika ovog filma je upravo njegov reditelj Waugh, koji je ujedno napisao i scenario. Zašto? Jer neke stvari jednostavno nisu uvjerljive. Cijeli taj put kroz hijerahiju bande je nejasan, neke njegove odluke nejasne, sam prijelaz njega iz biznismena u okorjelog zatvorenika, neki likovi posve nebitni, zatvorska tuča prilično neuvjerljiva, generalno dosta zbunjujućih stvari i scenario je mogao biti puno ispoliraniji i bolji. S obzirom da film traje dva sata, ova tmurna priča je mogla biti bolje ispričana.

Što se tiče samo načina pričanja priče, ispričana je u dva vremenska toka. U sadašnjosti, nakon Jacobovog izlaska iz zatvora i prati jedan tok radnje, i u prošlosti, koji nam pokazuje njegov odlazak u zatvor i boravak u istom. I to pomalo može biti zbunjujuće.

shot_caller1

Zanemarujući ove nedostatke filma, kojeg će zaista oni uporni i naporni (poput mene) primjetiti, imate film kojeg zaista vrijedi i treba pogledati. Zašto? Jer je to tmurna priča o čovjeku kojeg izda sreća i želi se vratiti porodici, ali ne može. I spreman je uraditi apsolutno sve da bi zaštitio svoju porodicu. Čak i ultimativnu žrtvu, žrtvovati sebe za njihovo dobro.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s