A Cure for Wellness (2017)


A Cure for Wellness (2017)

ŽANR: drama/horor/triler
REŽIJA: Gore Verbinski
SCENARIO: Justin Haythe
ULOGE: Dane DeHaan, Jason Isaacs, Mia Goth
ZEMLJA: SAD/Njemačka
TRAJANJE: 146 minuta

Psihološki horor trileri smješteni obično u neku izolovanu ludnicu, sanatorij ili neku drugu zdravstvenu instituciju su postojali oduvijek. Budimo realni, pogledajte samo bilo koju od tih starijih ludnica ili sanatorija, naprosto vape za smještanjem psihološkog horor trilera među njihove zidine. Još ako te zidine kriju neku mračnu tajnu ili je iza njih neka mračna historija, obično nedozvoljeni eksperimenti na pacijentima, uspjeh je zagarantovan. Ili bi trebao biti.

Posljednji film Gorea Verbinskog, Lijek za život (A Cure for Wellness, 2017.), kojeg je preuzeo nakon što mu je propao pokušaj adaptacije BioShocka, kojeg bi vjerujem fenomenalno odradio, je smješten u toplice u podnožju švicarskih Alpa. Sad se sigurno pitate: “Toplice? Kakav horor možeš strpati u toplice?” Naravno, i ja bih se pitao isto to da sam pročitao ovo negdje, ali ipak je ovdje riječ o Goreu Verbinskom, jednom sjajnom vizuelnom reditelju koji nam je podario strašno atmosferičan Krug (The Ring, 2002.), uspješan remake japanskog Kruga (Ringu AKA The Ring, 1998.).

Velika finansijska firma je na rubu sklapanja veoma unosnog posla, koji će glavešine učiniti veoma bogatim ljudima, međutim ima jedan problem. Glavni direktor je u Švicarskoj, u toplicama gdje se oporavlja jer mu nije dobro, kako je sam napisao u pismu, ali je po svemu sudeći pukao psihički. A to je u ovom slučaju i dobra i loša stvar. Dobra, jer će njemu pripisati sve one sumnjive finansijske aktivnosti koje su pod istragom, a loša je jer im je upravo njegov potpis potreban da bi se posao priveo kraju. Zadatak da vrati Pembrokea, pada na pleća mladog i ambicioznog Lockharta, kojeg je sjajno odglumio mladi Dane DeHaan.

I tako se mladi Lockhart uputi ka Švici, misleći da će sve završiti za pola sata, pokupiti Pembrokea i vratiti se lagano u New York, ali ne lezi vraže. Kako se kaže, iz tih toplica niko ne izlazi. Vrlo brzo, Lockhart se nađe u centru nečega iz čega će se teško izvući jer su svi protiv njega.

Ono što je dobro u ovom filmu jeste strašna atmosfera i vizuelno upečatljiv stil, ali to nije ništa neobično kada znamo da je Verbinski iza kamere. Gluma je također na nivou. Muzika gotička i odlično ide uz atmosferu. Atmosfera lavkraftovska. Izolovano mjesto, čudni stanovnici gradića, glavni junak pokušava pobjeći, ali bez uspjeha i čini mu se da gubi razum. Da ne spominjem poveznicu sa Magičnom planinom Thomasa Manna. Sve je to super, ali…

To prokleto ali… Reći da je ovo loš film bi definitivno bilo zlobno. Dobar je ovo film, ali mu je ogromna mana, i vjerovatno razlog njegove propasti na kino blagajnama, jeste dužina i sporost radnje. Naime, film traje dva i pol sata, a radnja se odvija tako sporo da je to naprosto bolno u jednom trenutku. U redu, jeste ovo psihološki horor triler, ali budimo iskreni, ništa mu ne bi škodilo da je nekih 30-40 kraći. Ovako imamo sporu radnju kao razgradnju priče i napucavanje atmosfere i pretpostavljamo da je to uvertira u zanimljiv kraj, a onda dobijemo veoma mlak kraj.

Sam film je bio finansijski krah i vjerujem da će ovo dobro nauditi karijeri Verbinskog, s obzirom da mu je i prethodni film, Usamljeni rendžer (The Lone Ranger, 2013.) bio iste sudbine, i na kino blagajnama i kod kritičara. Ili bi jednostavno trebao prestati raditi sa Justinom Haytheom koji mu je napisao scenarije za oba filma. Očigledno je to kombinacija koja ne funkcioniše.

Pogledati ili ne pogledati, pitanje je sada? Ima i puno boljih i superiornijih filmova s ovakvom tematikom koji se mogu i trebaju pogledati, ali nije ni ovaj za odbaciti jer je daleko od lošeg filma. Da nije tih prokletih 146 minuta i lošeg kraja, bio bi puno bolji, ali isplati se pogledati, ako ništa ono radi atmosfere i vizuelnog stila.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s