The Siege of Jadotville (2016)


Siege of Jadotville (2016)

ŽANR: akcija/drama/historijski
REŽIJA: Richie Smyth
SCENARIO: Kevin Brodbin prema istoimenoj knjizi Declana Powera
ULOGE: Jamie Dornan, Mark Strong, Mikael Persbrandt, Jason O'Mara, Danny Sapani, Michael McElhatton, Guillaume Canet
ZEMLJA: Irska/Južna Afrika
TRAJANJE: 108 minuta

Kroz historiju je vođeno na stotine ratova i hiljade bitki. Mnoge od njih su ekranizovane i heroji u njima su opjevani i slavljeni, ali šta je s onim bitkama koje su vođene, a njihovi heroji su skriveni i svaki dokaz o njihovoj hrabrosti skriven? Da, postoje i takve bitke. Ko zna koliko njih je vođeno. Za neke od njih znam i sam iz ovog našeg posljednjeg rata, iz priča ljudi koji su učestvovali u njima. Opsada Jadotvillea (The Siege of Jadotville, 2016.) je upravo film o jednoj takvoj bitci i neopjevanim junacima te bitke.

Film je nastao na osnovu knjige Opsada Jadotvillea: Zaboravljena bitka Irske vojske iz 2005. koju je napisao Declan Power, bivši vojnik Irske vojske, sada vojni analitičar. Priča je to o četi A 35. pješadijskog bataljona Irske vojske pri UN-u i njihovoj žestokoj borbi u obruču, u opkoljenom Jadotvilleu. Njih 155 protiv 3000 teško naoružanih stranih plaćenika i lokalne paravojske. Za divno čudo, nijedan Irac nije poginuo. Tek su petorica lakše povrijeđena.

E sad, ne možemo bez male historijske lekcije. 1961. je godina. U Kongu bjesni građanski rat, unutar Konga je proglašena nezavisna država Katanga, područje bogato mineralima i drugim dobrima. UN je na koljenima. Ovo predstavlja veliku mrlju na njihovoj karijeri. Inače, to je bilo vrijeme Hladnog rata, previranja je bilo po cijelom svijetu, a afrički kontinent je u to vrijeme nekako bio u centru zbivanja. Dag Hammarskjöld, drugi sekretar UN-a, je pod budnim okom javnosti jer se od njega očekuje da zaustavi građanski rat i smiri situaciju, što on odluči učiniti odobrivši vojnu akciju UN-a pod nazivom Operacija Morthor, koja je bila potpuni debakl.

Četa A, o kojoj je riječ u filmu, je bila žrtveno jagnje, bačena u vatru, bez ikakve pomoći i objašnjenja šta će se desiti, samo sa naređenjem da čuvaju gradić Jadotville i njegovo stanovništvo, većinom Belgijance. Nakon što su se branili šest dana, odbijajući napad za napadom neprijatelja, hrabri vojnici su se na kraju predali jer su jednostavno ostali bez namirnica i municije. Da bi prikrili mutne radnje UN-a i irskih političara upletenih u sve to, po povratku kući, četi A nikada nisu priznali tu borbu već su ih nazvali kukavicama, a njihovu predaju uvredom i sramotom za Irsku i njenu armiju. Tek su nedavno nagrađeni za to, a bitka je priznata onako kako to i zaslužuje.

Ovo je film o tome, cijelom tom događaju i bavi se uglavnom dešavanjem u samom Jadotvilleu, ali i onim što se dešava iza kulisa, u samom UN-u i o mutnim radnjama političara i vojnog vrha.

Same ratne scene su veoma solidno urađene i pariraju nekim većim i zvučnijim filmskim naslovima iz žanra, dok su te scene iza kulisa mogle biti malo bolje odrađene. Detaljnije, ako hoćete. Ali svejedno, uprkos tome, ovo je jedan veoma solidan film.

Od imena imate tu Jamieja Dornana, poznatiji kao Christian Grey iz filmske 50 nijansi, zatim Marka Stronga, sjajnog kao i uvijek, Šveđanina Mikaela Persbrandta, Jasona O'Maru te Francuza Guillaumea Caneta. Svaki od njih je odradio svoj posao veoma dobro. Iza kamere je stao Richie Smyth, čovjek koji je dosad radio spotove za U2 i još neke bendove, dok je scenario pisao nešto iskusniji Kevin Brodbin, koji je svoj zanat kalio u Hollywoodu.

Kao što rekoh, na scenariju se moglo još poraditi, nauštrb nekih dodatnih 20-30 minuta filma, ali vjerujem da bi dobili puno ispoliraniji produkt. Ovako smo dobili jedan veoma dobar nebrušeni dijamant koji pokazuje da ne trebate velik budžet i zvučna imena u timu da bi napravili dobar film.

Oni stariji, kao i zaljubljenici u historiju, će se zabaviti kada vide još neke stvari o kojima bi se dalo pričati, ali to ćemo ostaviti nama koji vole te sitne detalje i raznorazne teorije zavjere. Film koji će vam se zasigurno svidjeti. Nije dramatičan kao Spašavanje vojnika Ryana (Saving Private Ryan, 1998.) ili neki drugi film na tom nivou, nema neku antiratnu poruku niti je predubok. Ovo je samo film koji pokušava ispričati priču o neopjevanim junacima i donekle predstaviti taj odnos između političara i vojnika.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s