Chinjeolhan geumjassi AKA Lady Vengeance (2005)


Lady Vengeance (2005)

ŽANR: triler/drama
REŽIJA: Park Chan-wook
SCENARIO: Park Chan-wook, Jeong Seo-kyeong
ULOGE: Lee Young-ae, Choi Min-sik
ZEMLJA: Južna Koreja
TRAJANJE: 115 minuta

Godine 2003. i 2004. Quentin Tarantino je poharao kino blagajne sa svojim filmovima Ubiti Billa (Kill Bill: Volume 1, 2003.) i Ubiti Billa 2 (Kill Bill: Volume 2, 2004.), a samo godinu poslije Park Chan-wook je na tržište izbacio posljednji dio svoje trilogije o osveti, Dama Osvetnica (Chinjeolhan geumjassi AKA Lady Vengeance, 2005.). Trilogiju je započeo 2002. Simpatijom za g. Osvetnika (Boksuneun naui geot AKA Sympathy for Mr. Vengeance, 2002.), te nastavio sa Oldboyem (Oldeuboi AKA Oldboy, 2003.).

Kakve sad veze imaju ovi filmovi, pitate se? Svi za temu imaju osvetu, a Ubiti Billa i Dama Osvetnica dijele još i žene kao glavne protagoniste, mada je Tarantinov stil… Pa, Tarantinov stil, a Park je opet… Park.

Kao što nas je već navikao u prethodna dva filma, Park za glavne motive i u Dami osvetnici koristi otmicu, zatočeništvo i osvetu kao glavne motive, ali ih vješto obrće i barata s njima iz filma u film na drugačiji način. Nakon što 13 godina provede u zatvoru za ubistvo djeteta koje nije počinila, Lee Geum-ja izlazi iz zatvora. Medijska senzacija za vrijeme suđenja i presude, u zatvoru je pronašala kršćanstvo, postala neka vrsta zatvorske majke Tereze, dobročiniteljka kojoj se ne može naći mana, ali izlaskom iz zatvora sve to pada u vodu.

Maska svetice nestaje i na scenu stupa nova Lee Geum-ja. Ona koja je 13 godina tkala osvetu uperenu protiv čovjeka čiji je zločin preuzela na sebe i njen jedini cilj je osvetiti mu se i uništiti ga, a onda pokušati biti majka svojoj kćerci koja je usvojena u Australiju.

Ovaj film je tempom sličniji Simpatiji za g. Osvetnika, negoli Oldboyu, ali se opet razlikuje od oba i to baš odstupa od njih. Stilski je ovo možda i najsavršeniji film u trilogiji, gdje je Park baš pomno planirao svaku scenu. Sve je puno simbolike i na svaki detalj treba obratiti pažnju. Prosto uživate u njegovom kadriranju i ljepotama scena. U principu, ovo je art film o osveti u Parkovom stilu.

Nasilje se ne koristi na način na koji se koristi u prva dva filma, puno je više simbolike, puno je više rada moždanih vijuga. Radnja je, za razliku od prethodnika, ispričana dijelom kroz flashbackove Geum-janog boravka u zatvoru, dijelom u sadašnjosti. Ti flashbackovi nam pomažu da lakše skontamo Geum-ja, da vidimo tu njenu transformaciju.

Film je ovo koji nam najviše postavlja pitanja i dilema, počev od samog karaktera Geum-ja, njenih motiva, motiva drugih likova, pa do pitanja da li će Geum-ja uspjeti nastaviti da živi život koji je zamislila. Ovo je film u kojem se najviše osjete ti filozofski utjecaji na Parka i kao takav se neće svidjeti mnogima.

Mišljenja sam da će se Oldboy svidjeti većini, i nekako jeste najprijemčiviji većini, pa onda ide Simpatija za g. Osvetnika, dok je Dama Osvetnica, samo za posebne ljubitelje kinematografije. One istančanog ukusa. Ovo je film o kojem bi se moglo raspravljati i raspravljati, svaku scenu analizirati i pričati o njoj, ali neću. Ostavit ću to vama.

Ako očekujete krvoproliće u rangu Ubiti Billa ili pak trag krvi kao u prethodna dva, ništa od toga. Dobit ćete nešto posve drugačije.

Advertisements

8 komentara na “Chinjeolhan geumjassi AKA Lady Vengeance (2005)

    1. Korejanci općenito imaju dobre filmove. Čak i lošiji su im bolji nego neki “bolji” holivudski. Ameri su odavno izgubili inspiraciju. Treba uživati u drugim kinematografijama. Ja se kontam baciti na Ruse 😀 Ali imam i nekih novih Korejanaca u šteku za pogledati 😀 Tarantino bi trebao više snimati. Slažem se 😀

      1. Holivudski filmovi su postali katastrofa. Postalo mi je bolje reprizirati neki film iz 80ih ili 90ih i, iako redovno ne bude dobar kao kad sam ga gledala prvi put kao klinka, barem ima onaj neki šarm koji današnjim filmovima nedostaje.

  1. Drago mi je da ovde ima toliko poklonika korejske kinematografije. Ja bih toplo preporučio i Kineze (Hong Kong, ali i matičnu državu), pa i određene vijetnamske i tajvanske autore (ne previše njih, ali sasvim dovoljno). Japance nisam gledao dovoljno. Svi oni imaju takve vizuelne skilove kakvi su retki u savremenom Holivudu. Nov sam ovde, pa ne znam jeste li se bavili Kim Ki-Dukom? On je pravi predstavnik autorskog filma, ne koketira sa zapadnjačkim žanrovima i strašno je neobičan. Ponekad bizaran. Za početak – preporučujem dva njegova istinska remek-dela: ‘Proleće, leto, jesen, zima, … i proleće’ i ‘3-Iron’ (ili ‘Prazne kuće’). Dva potpuno različita, a divna filma koja promene čoveka iz osnova.

    1. Dobrodošao u ovaj mali kutak 🙂 Azijatska kinematografija je meni posebno draga. Vuče to korijene od malih nogu i gledanja starih filmova Jackieja Chana i Johna Wooa. Woov Ubica mi je dan-danas jedna od najboljih i najdražih akcija. Kim je blesav. Poseban. Nije za svakoga. Ako imaš kakvih preporuka, slobodno napiši 🙂

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s