Spectral (2016)


spectral-2016

ŽANR: akcija/naučna fantastika/horor
REŽIJA: Nic Mathieu
SCENARIO: Ian Fried, Nic Mathieu, George Nolfi
ULOGE:  James Badge Dale, Max Martini, Emily Mortimer, Bruce Greenwood
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 107 minuta

Spoj vojske i naučne fantastike i horora mi je jedan od omiljenih spojeva. Zašto? Zato što obično dobijete adrenalinsku akciju u naučnofantastičnom okruženju prožetu hororom. Sjetimo se samo Osmog putnika 2 (Aliens, 1986.), savršen primjer tog spoja. Tu ste imali sve, marince naoružane do zuba, svemirsko okruženje i gomilu vanzemaljaca sa ladicama u ustima i kiselinom umjesto krvi. Ne zaboravimo i Pseće vojnike (Dog Soldiers, 2002.) i Predstražu (Outpost, 2008.), još dva skorija primjerka ovog spoja. Oba solidna.

Prošle godine je Netflix otkupio prava od Universal Picturesa na simpatičan filmić po imenu Utvare (Spectral, 2016.) i izbacio ga na tržište putem svoje distribucije. Inače, iza produkcije stojie Legendary Pictures koji sa Universalom ima dobru saradnju i ne razumijem ovu prodaju distribucije. Znao je Universal i veće promašaje izbacivati na tržište. Ma kakvi razlozi stajali iza toga, to nas ne interesuje. Bitno je da je film dospio na tržište.

Utvare su film u koji je baš uloženo truda i novca. Vidi se to odmah. Nije to jedna od onih jeftinih produkcija s lošim CGI efektima i lošom glumom. Možda novca i nije toliko utrošeno, koliko je dobro iskorišten i koliko su se ljudi potrudili da svaki dolar uložen, iskoriste na najbolji mogući način.

Kada sam pročitao sinopsis filma, pomislio sam na nešto slično Predstraži, ali sam se prevario. Izostaje ona klaustrofobija i atmosfera Predstraže, ali je tema vojnih eksperimenata tu. U Moldaviji bijesni građanski rat, a sveprisutni Amerikanci su tu da zavedu red. Međutim, rat odjednom dobija novu dimenziju kada se na snimku kamere sa šljema jednog od članova specijalnih jedinica pojavi nešto što se može nazvati jedino… utvarom.

Ne želeći tako olako prihvatiti činjenicu da vode rat sa natprirodnim bićima s onog svijeta koja niti se vide golim okom niti mogu biti povrijeđena konvencionalnim naoružanjem, Amerikanci pozivaju dr. Clayna iz DARPA-e, čovjeka zaslužnog za hiperspektralne naočale kojom se mogu vidjeti ta stvorenja. Ono što će on otkriti im se nimalo neće svidjeti.

Solidan je ovo filmić. Ima ritam, ne staje i ne trudi se da bude nešto pretjerano. Ima li nelogičnosti? Naravno, u filmovima ovakve vrste uvijek ima nelogičnosti. S obzirom da je ovo prvijenac Nica Mathieua, mogu reći da je čovjek odradio veoma solidan posao. Priča kao što je ova, ne može da nema rupa, ali ipak djeluje prilično uvjerljivo. Barem se trude da to bude uvjerljivo uprkos nelogičnostima, kao što rekoh.

Oku veoma privlačni efekti, brz ritam radnje, fina atmosfera i solidna priča su ono što bi vas mogli privući ukoliko tražite nešto što bi vam moglo prekratiti vrijeme na skoro dva sata. Više akciona naučna fantastika negoli horor kako ga reklamiraju pa pazite da se ne zeznete ukoliko ste tražili horor.

Ono što se meni svidjelo u ovom filmu jeste tema o zloupotrebi naučnih dostignuća u vojne ciljeve i patnja koju ona donosi u odnosu na dobrobit koju bi mogla donijeti.

To je nešto što me je uvijek privlačilo, kako se skoro svako naučno dostignuće prvo iskoristi u vojne svrhe radi nanošenja bola i štete. Ne znam za vas, ali mene takve stvari prilično plaše jer toliko je luđaka na ovoj našoj maloj planeti i dovoljan je samo jedan dovoljno lud da napravi nešto što će nas baciti nazad u Kameno doba. Ili nas izbrisati s lica planete.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s