Boksuneun naui geot AKA Sympathy for Mr. Vengeance (2002)


sympathy_for_mr_vengeance

ŽANR: triler/drama
REŽIJA: Park Chan-wook
SCENARIO: Park Chan-wook, Lee Jae-soon, Lee Moo-young, Lee Yong-jong
ULOGE:  Song Kang-ho, Shin Ha-kyun, Bae Doona
ZEMLJA: Južna Koreja
TRAJANJE: 129 minuta

Uspjehom koji mu je donio Zona razgraničenja (J.S.A. Joint Security Area, 2000.) je Parku Chan-wooku omogućio da pokrene svoj projekat iz snova, sa nešto opuštenijim uzdama producenata i finansijera i da u filmove konačno unese malo svoje filozofije i utjecaja brojnih pisaca i filozofa koji su utjecali na njega. Naravno, riječ je o trilogiji osvete koju je započeo 2002. filmom Simpatija za g. Osvetnika (Boksuneun naui geot AKA Sympathy for Mr. Vengeance, 2002.), a nastavio sa Oldboyem (Oldeuboi AKA Oldboy, 2003.) i završio sa Damom Osvetnicom (Chinjeolhan geumjassi AKA Lady Vengeance, 2005.).

Park je odlučio napraviti trilogiju filmova u kojima je glavni motiv osveta i ono što se dešava kada se krene tim putem. Šta se zapravo desi ljudima koji su uključeni u taj osvetnički pohod? Da li uopće osveta zadovoljava našu dušu i donosi pravdu?

Simpatija za g. Osvetnika je priča o gluhonijemom mladiću Ryuu, koji želeći najbolje za svoju sestru, skupa sa svojom djevojkom upada u krug osvete i ekstremnom nasilja u koji uvlači i druge. A sve iz najbolje namjere, ni ne sluteći šta će to na kraju iznjedriti. Priča je to o dobrim ljudima koji čine loše stvari, o kurvi sudbini koja dijeli usrane karte. U toj priči je dug trag mrtvih. Tragična je ta priča, ispunjena hladnokrvnim ubijanjem, ali i toplinom i emocijama. Murphyjev zakon na djelu, kad nešto krene naopako, baš krene naopako.

Fino to priča Park, ispolirano tehnički. Kadrovima samo njemu svojstvenim, scenama prožetim crnim humorom koji vam izmami osmijeh na usne iako nije trenutak za to. Song Kang-ho, već standardni Parkov glumac, odličan u ulozi napaćenog oca koji traži krivca za smrt svoje kćerke. Shin Ha-kyun, još jedan standardni Parkov glumac, briljira u ulozi gluhonijemog Ryua.

Malo sporija radnja, služi samo kao duža uvertira u krvavu završnicu. Solidan početak trilogije kojeg mnogi smatraju za najlošiji dio. Ne bih se složio s tim. Dobar je ovo film, mada vas možda brutalnost malo iznenadi. Doduše, ponegdje i Park malo pretjera, ali ne treba mu uzeti za zlo. Čovjek samo priča priču i priča je veoma, veoma dobro.

Advertisements

6 komentara na “Boksuneun naui geot AKA Sympathy for Mr. Vengeance (2002)

  1. Baš sam hteo da kažem da volim njihove filmove, kad vidim – Aleksandra i ti ste se već složili oko toga. Drugačiji su i originalni, često sa neočekivanim obrtima, a to je osveženje u odnosu na većinu ostalih. Uzeću ovu preporuku u obzir.

    1. Korejanci su sjajni. Spajaju žanrove i ubacuju obrte kao niko drugi. Doduše, nekad znaju previše glumatati, ali to zavisi od redatelja. Ima ih nekoliko koji to namjerno forsiraju kod glumaca, što mnoge odbija od filmova.

  2. Povratni ping: Chinjeolhan geumjassi AKA Lady Vengeance (2005) | Riječ-dvije o filmovima na moj način

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s