Daeho AKA The Tiger: An Old Hunter's Tale (2015)


tiger

ŽANR: avantura, akcija, historijski
REŽIJA: Park Hoon-Jung
SCENARIO: Park Hoon-Jung
ULOGE: Choi Min-sik, Jung Man-sik, Kim Sang-ho, Sung Yoo-bin, Ren Osugi, Jung Suk-won
ZEMLJA: Južna Koreja
TRAJANJE: 139 min.

     Nakon što nas je počastio sjajnim gansterskim Novim svijetom (Sinsegye AKA New World, 2013.), Park Hoon-jung je odlučio opet otputovati u historiju Korejskog poluotoka, ovaj put u vrijeme japanske okupacije. I ovaj put mu društvo pravi legendarni Choi Min-sik, vjerovatno najzvučnije ime južnokorejskog glumišta. Samo što za razliku od Novog svijeta, gdje ima sporednu ulogu, ovdje nosi sav glumački teret na svojim plećima.

     Godina je 1925. Korejski poluotok je pod japanskom okupacijom, a jedan od glavnih hobija japanskog generala-guvernera jeste lomljenje duha lokalnih stanovnika lovom na tigrove, koji su nacionalna životinja. Uskoro više nema tigrova, ostao je samo jedan. Ogromni jednooki mužjak kojeg zovu Gospodar planine i kojeg se svi boje. On je neuhvatljiv i uspješno izbjegava sve zamke i silne lovce upućene protiv njega. Jedini čovjek koji bi ga mogao uloviti jeste Man-duk, stari lovac, nekoć najbolji lovac regije, sada olupina koja skuplja bilje po planini i životari skupa sa svojim sinom i odbija zahtjeve Japanaca da se vrati lovu i ulovi neuhvatljivog Gospodara planine za njih. I ostaje neumoljiv po tom pitanju, sve do jednom.

     Ovaj film je puno više od običnog lova na krvožednog tigra kako bi mogli odmah pomisliti, posebno nakon što pogledate foršpan. Kao kada bi rekli da je Moby Dick samo knjiga o lovu na bijelog kita. Film je prelijepo snimljena alegorija o tigru kao nesalomljivom duhu jednog naroda koji pati pod okupacijom drugog naroda, kao i priča o moralu, kodu i etici u vremenu kada toga nije bilo i kada su Korejanci radili jedni protiv drugih na nagovor japanskog okupatora. Ako uzmete u obzir činjenicu da je planina Jirisan, mjesto odvijanja radnje, za vrijeme Korejskog rata bila mjesto dugotrajnih borbi jer se komunistički partizani nisu dali istjerati gonjeni južnokorejskim vojnicima koje su pomagali Amerikanci, alegorija je više nego jasna.

      I sam odnos između Man-duka i tigra nije onaj između lovca i lovine. Jer niti je tigar obična lovina, niti je Man-duk obični lovac, a nisu zakleti neprijatelji. Njihov odnos i isprepletene živote nam Park otkriva kroz seriju flashbackova i pokazuje nam da tigar ima više emocija od svih drugih likova u filmu skupa. Naravno, film u jednom trenutku dobije fantazijski element i postaje više bajka o tigru koji ima gotovo natprirodne sposobnosti, ali sve je to alegorija pa nemojte zamjeriti Parku.

     Prelijepo snimljen, odlične režije, sjajnog performansa Choi Min-sika, uz odlične vizuelne efekte i CGI tigra, Tigar: Priča starog lovca (Daeho AKA Tiger: An Old Hunters Tale, 2015.) je film kojeg svakako treba pogledati i u kojem ćete uživati.

Advertisements

1 komentar na “Daeho AKA The Tiger: An Old Hunter's Tale (2015)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s