The Transporter Refueled (2015)


Transporter Refueled (2015)

ŽANR: akcija
REŽIJA: Camille Delamarre
SCENARIO: Adam Cooper, Bill Collage, Luc Besson
ULOGE: Ed Skrein, Ray Stevenson, Loan Chabanol, Gabriella Wright
ZEMLJA: Francuska/Kina
TRAJANJE: 96 min.

     2002. je na velike ekrane donijela Transportera (The Transporter, 2002.), film koji je Jasona Stathama izbacio na prvo mjesto akcionih zvijezda novog doba, a Lucu Bessonu omogućio pokretanje vala francuskih akcionih filmova koji su se počeli štancati kao ludi nakon toga, uz manje-više dobre rezultate. Naravno, bio je to i početak serijala od tri filma, pa je onda došla i TV serija, a onda se rodila ideja i o četvrtom dijelu. Pošto se Statham nije želio vratiti serijalu koji ga je proslavio, a Besson se nije tako lako želio odreći unosne krave muzare rodila se ideja o… Naravno, rebootu serijala. Nešto što je u Hollywoodu jako poznato.

     Sada serijala dobija novu, svježu i mladu krv u vidu Eda Skreina, mladog Franka Martina, koji obavlja svoje poslove po francuskoj rivijeri u nabrijanom Audiju. Sve ono što smo voljeli u prethodnim filmovima serijala se nalazi i u ovome, akcija, dobri automobili, lijepe žene, prelijepa okolina. Naprosto, čovjek da pusti mozak na pašu tih sat i pol vremena trajanja filma, bez nekog pretjeranog zamaranja.

     Kritičari su dočekali prilično žestoko ovaj film rasporivši ga nemilosrdno od glave do pete, mada ne vidim razloga tome. Ok, nema Stathama iako smo ga svi priželjkivali i kada kažete Transporter ne možete, a da ne pomislite na njega. Skrein možda nije Statham, ali se dečko sasvim solidno snašao u ulozi. Tu je Ray Stevenson, u ulozi šarmantnog Franka Martina Starijeg mada priznajem da mi nedostaje François Berléand i njegov inspektor Tarconi. Priča kao priča, dovoljna da se u nju strpaju oni elementi Transportera koje sam ranije naveo. Nema potrebe da se ide u neke dubioze jer ovo je vrsta filma koji ima svoju svrhu, a pretjerano smislena priča nije jedna od njih.

     Ako mene pitate, kao nekoga ko je uživao u Stathamovim Transporterima, film je sasvim dobar i kad ga budete gledali, ne poredite ga sa njima. Jednostavno ovo shvatite kao jedno odmaranje mozga u trajanju od 96 minuta.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s