Avengers: Age of Ultron (2015)


Avengers Age of Ultron (2015)

ŽANR: akcija/SF
REŽIJA: Joss Whedon
SCENARIO: Joss Whedon
ULOGE: Robert Downey, Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Cobie Smulders, Samuel L. Jackson, Paul Bettany, James Spader, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 141 min.

     Priznajem, nisam neki fan Jossa Whedona i njegovog rada, ali mu za Kolibu u šumi (The Cabin in the Woods, 2012.) i Osvetnike (The Avengers, 2012.) skidam kapu. Time je dokazao da zna napraviti strašno zabavne filmove prepune posveta drugim djelima iz kojih frca humor u vidu dijaloških dosjetki, što je posebno vidljivo u Osvetnicima. Kako je Whedon dobio zadatak od Marvela da svaku fazu njihovog filmskog univerzuma (tri su ukupno, dvije su gotove) privede kraju i uvede u još napetiju novu fazu, to je on ozbiljno shvatio i sa novim Osvetnicima: Doba Ultrona (Avengers: The Age of Ultron, 2015.) je pokazao da je pravi čovjek za taj posao.

     Radnja novih Osvetnika se nastavlja na one prethodne filmove Marvelovog filmskog univerzuma, preciznije na kraj starih Osvetnika i Kapetana Amerike: Zimskog vojnika (Captain America: The Winter Soldier, 2014.). New York je spašen od vanzemaljske invazije, S.H.I.E.L.D.-a više nema, ali je H.Y.D.R.A. je još uvijek tu, a svijet sada brane Osvetnici, nasljednici S.H.I.E.L.D.-a. Međutim, u svojoj volji da pomogne spasiti svijet od H.Y.D.R.A.-e, Stark uz pomoć dr. Bannera aktivira Ultrona, računarski program koji bi trebao pomoći u zaštiti svijeta. Naravno, negdje usput, stvari krenu nizbrdo i Ultron postaje svjestan i tako Osvetnici dobijaju novog neprijatelja, koji želi uništititi ljude kako bi ih zaštitio. Logično, zar ne?

     Osvetnici: Doba Ultrona je jedan zabavan film, to moramo biti iskreni. Ali… To famozno ali. Nije u rangu prvog dijela. Ima on i one brze, vrckave dijaloge, hemiju između likova, sjajne akcione scene i efekte, silne sitne Whedonove posvete drugim filmovima i autorima, dobru režiju, ali jednostavno, nije kao prvi dio. Možda zbog previše natrpanosti. Iako traje 141 minutu, ne možete, a ne pomisliti da mu je trebalo barem još pola sata, da se to fino sredi. Jednostavno svega ima previše, čak su i pojedine scene nepotrebno duge, ali eto, nekim čudom ipak ide glatko. Izgleda da su i u Marvelu uvidjeli problem sa dužinom, pa su treći dio podijelili u dva dijela. Da li zbog toga da mogu natrpati više stvari kako bi što više obradovali gledatelje i obožavatelje serijala i stripova ili samo da muzu ovu bogatu kravu muzaru, pitanje je. Poznavajući njih, bit će da je ovo drugo.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s