James S.A. Corey – Abadonova kapija


Abaddon's_Gate_(first_edition)

ŽANR: naučna fantastika
ZEMLJA: SAD
ORIGINALNI NAZIV: Abaddon's Gate
GODINA IZDAVANJA: 2013.

     Abadon u religijskom smislu znači mjesto uništenja, mjesto mrtvih. U trećem romanu iz serijala Prostranstvo, dvojca Daniela Abrahamsa i Tyja Francka, koji se kriju iza pseudonima James S.A. Corey, Abadonova kapija je spora zona, mjesto odvijanja gotovo čitavog romana. Naravno, ukoliko ste čitali prethodna dva romana, znate da je sve povezano sa protomolekulom, pa tako i spora zona.

     Prošla je godina dana od događaja iz Kalibanovog rata (Caliban's War, 2012.), protomolekul se pokreće iz oblaka Venere i kreće put Urana u čijoj orbiti pravi kapiju do neba bez zvijezda, do svemira iza svemira. Ne shvatajući šta se dešava, Mars, Zemlja i Alijansa spoljnih planeta šalju svoje flote za protomolekulom. Naravno, tu su i Jim Holden i njegova posada koji su bili na korak od raspada, ali ih novi posao ponovo šalje na put. Ipak, iza kulisa svega toga se krije dijabolični plan jedne djevojke kojoj je Holdenova smrt i smrt njegove posade jedini cilj u životu, pa makar to izazvalo međuplanetarni rat.

     Iako neprijatelji, tri grupacije će ovdje morati raditi skupa kako bi spasili čovječanstvo od izumiranja, jer je ovdje prijetnja za čovječanstvo izraženija nego ikada prije. Ubacujući tri nova lika u roman i vraćajući jednog starog na veoma neobičan način, Corey uspjeva napisati vrlo zanimljivu knjigu, koju ne možete ispustiti iz ruku. Ipak, treći roman serijala se, baš kao i drugi od prvog, razlikuje od prethodna dva. Dok je prvi bio neka mješavina noir krimića i horora u svemirskom okruženju, drugi je bio akcioni politički triler u svemirskom okruženju, a ovaj je triler sa psihološkom studijom likova. Možda i dio najviše posvećen likovima. S tim da je posljednja trećina gotovo sama akcija i kako se kraj približava, tako i napetost raste.

     Zaista, Abrahams i Franck su opet uspjeli iznjedriti dobar i napet roman, a do kad će ih taj niz sreće pratiti, vidjet ćemo. Čuo sam da su već u četvrtom dijelu malo usrali stvari, ali eto. Kad ga pročitam, znat ću. Ako je neko čitao, slobodno iskomentarišite.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s