Tom Rob Smith – Farma


The Farm

ŽANR: triler
ZEMLJA: Ujedinjeno Kraljevstvo
ORIGINALNI NAZIV: The Farm
GODINA IZDAVANJA: 2014.

     Zamislite da vas jednog dana nazove neko od roditelja, koji žive daleko od vas, i kaže vam da dolazi kod vas i da ne vjerujete ništa onom drugom kad vas nazove jer je sve što ste znali o tom drugom roditelju laž, a onda vas nazove taj drugi roditelj i kaže vam da je to laž i da ne vjeruješ u to. Sjebano, zar ne? Saznati stvari o svojoj porodici koje vam sruše čitav život i sve ono u šta ste do tada vjerovali u djeliću sekunde.

     Tom Rob Smith je čovjek koji je ovaj roman napisao inspirisan ličnim iskustvima koje je imao sa majkom. Iako mi je žao zbog čovjeka, što je morao proći kroz takvu epizodu u svom životu, moram priznati da mu je pomogla da napiše veoma dobar psihološki triler, koji vas sve vrijeme, iz stranice u stranicu, tjera da sumnjate u svoja vjerovanja.

     Daniel je mladić koji ima tajnu i sakriva je od roditelja. On je gay i živi sa svojim dečkom. Njegovi roditelji žive u Švedskoj, rodnoj grudi njegove majke, nakon što su prodali stan u Londonu i otišli da žive na izolovanoj farmi usred švedske nedođije. Ali i njegovi roditelji imaju tajne, čitavu historiju njih, o savršenom braku, bez svađa, bez problema. Sve do tog dana, kada Daniel prima poziv od majke, koja mu govori da dolazi iz Švedske, da ne vjeruje njegovom ocu ni riječi, barem ne dok je ne sasluša, a onda ga zove otac i kaže mu da mu je majka duševni bolesnik i da joj ne vjeruje, da joj treba pomoć, da on dolazi po nju.

     Rastrgan između ljubavi prema oba roditelja, Daniel odlučuje saslušati majku dok čeka oca, ne govoreći majci da on dolazi. I dok sluša priču o ljudima iz švedskog krajolika, koji kao da je izašao iz nekog od romana aktuelnih skandinavskih krimi autora, o zabačenom selu i tajnoj grupi starijih muškaraca koji seksualno iskorištavaju djevojke, sve to potkrijepljeno dokazima, Daniel ne može da vjeruje svojim ušima i očima. Zar je to njegov otac? Čovjek kojeg poznaje tolike godine? Zar je to moguće? Kako? Zašto? Kako se priča bliži kraju, tako se otkriva i istina. Barem tako Daniel misli, ali ga nemir proganja. Šta je prava istina? Majčina priča ili očeva? Jedini način da to otkrije, jeste da ode u Švedsku i tamo se lično uvjeri u pravu istinu. Ono što će tamo otkriti će ga potresti do srži.

     Smith, do sada poznat po trilogiji o Lavu Demidovu, nam donosi jedan veoma napet i dobar triler, koji ima spor, gotovo uspavljujuć ritam, ispričan na veoma zanimljiv način. Taj spori ritam će neko shvatiti kao manu i uzeti ga za zlo, pa stoga ako želite malo brži tempo, ne očekujte ga ovdje. Smith hipnotiše svojom pričom dok nam priča o morbidnoj priči smještenoj u sneni švedski krajolik protkan skandinavskom mitologijom.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s