RoboCop (2014)


RoboCop (2014)

ŽANR: akcija/naučna fantastika
REŽIJA: José Padilha
SCENARIO: Joshua Zetumer
ULOGE: Joel Kinnaman, Gary Oldman, Michael Keaton, Samuel L. Jackson, Abbie Cornish, Jackie Earle Haley, Michael K. Williams, Jay Baruchel
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 118 min.

     U Hollywoodu je, zbog nedostatka originalnih ideja, odavno praksa postala praviti kojekakve remakove starih uspješnih naslova, rebootove serijala ne bi li na ime stare slave zgrnuli još koji dolar više. Na taj način privlače i nove gledatelje, jer današnje generacije neće da pogledaju film ako je stariji od tri-četiri godine ma koliko dobar bio. Remake RoboCopa je već dugo godina bio u opticaju, još od 2005. Što ne bi bio? Prvobitni serijal je donio tri filma, nekoliko TV serija, seriju igračaka, video igre, stripove. Saso mange, što bi rekao Hakala.

     Treba napomenuti da su i prva dva filma, posebno prvi dio RoboCop (RoboCop, 1987.) u režiji slavnog Holandeza Paula Verhoevena, bili prepuni satire, nasilja i kritike. To je poslije nestalo iz serijala što se filmova i serija tiče i RoboCop je pretvoren više u porodičnu zabavu negoli bilo šta drugo. Novo stoljeće, novi početak za slavnog RoboCopa, nova satira, nova uniforma. Isprva je za novog RoboCopa bio zadužen genijalni Darren Aronofsky, ali je otišao. Budimo realni, njegov RoboCop bi bio genijalan, ali ga niko ne bi pogledao. Poslije je redateljska palica pripala Brazilcu Joséu Padilhi, koji se proslavio sa dva sjajna filma, Elitni odred (Tropa de Elite AKA Elite Squad, 2007.) i njegov nastavak Elitni odred 2 (Tropa de Elite: O Inimigo Agora é Outro AKA Elite Squad: The Enemy Within, 2010.). Padilha bi bio sjajan izbor za novi početak RoboCopa. Zašto kažem da bi bio? Jer čovjeka nisu pustili da radi kako on to želi. Tipična rak rana američkih producenata koji dovuku strane redatelje u Hollywood. Pustite ljude da rade onako kako rade. Verhoevena su 1987. pustili da radi kako on zna i umije i stvorio je kultni film.

     Kako to kolega Deckard reče u svom osvrtu na novog RoboCopa (RoboCop, 2014.), Michael Keaton je čitav film sažeo u dvije rečenice: “Make him more tactical. Make him black.I to je to. Stari RoboCop vrlo brzo biva zamijenjen novim tj. njegovo odijelo biva zamijenjeno, ali simbolično to predstavlja tu smjenu generacija gledatelja. Crno taktično odijelo priziva na Nolanovog Batmana, nešto s čim su nove generacije gledatelja više nego upoznate, nema više ukočenih robotskih pokreta Petera Wellera. RoboCop je sada više superheroj negoli robot. Ima tu nekih elemenata onog starog RoboCopa. Osveta je tu, politička satira je tu, ali tek na kašičice prisutna, nasilje u rangu dječijih filmova, RoboCopov partner iz žene pretvoren u muškarca i prebačen u posve drugi plan, gotovo da je nebitan za cijeli film. Nema više onih reklama koje su se svugdje vrtile, nema te kritike društva koja je bila zaštitni znak prva dva dijela, posebno prvog. RoboCop je, vjerovatno zbog straha od  svemogućih cenzora i privlačenja američkih patriota u kino, postao previše pitom, bez one drskosti originala. Više je nego očigledno da je cilj producenata bio ne talasati previše vodu pa su Padilhu sasjekli u korijenu. Po njegovim vlastitim riječima, od deset njegovih ideja, oni bi devet izbacili i na kraju mu napravili iskustvo snimanja debija u Hollywoodu noćnom morom. Tipično od njih.

     Na kraju, nije da je novi RoboCop loš film. Naprotiv, sasvim solidna je to akcija. Više nego dobar, ako ga posmatrate neovisno od originala. Solidne glumačke performanse, solidna režija, sjajni efekti. Jeste, više je nego jasno da je ovim filmom ciljano na novu ciljanu skupinu više nego na fanove originala stoga, ako ste ljubitelj originala, poput mene, ne očekujte previše pa ćete možda i uživati. Vi ostali ćete vjerujem uživati ako volite ovakve akcije. Ipak, ovo je, kao i većina remakeova starih i “stranih” filmova, za neke nove klince. Sve ono što je krasilo original je ili izbačeno ili unakaženo do neprepoznatljivosti pa se nemojte ni truditi poredeći ga sa originalom.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s