Joheunnom nabbeunnom isanghannom AKA The Good, the Bad, the Weird (2008)


The Good the Bad The Weird (2008)

ŽANR: akcija/avantura/komedija
REŽIJA: Kim Jee-woon
SCENARIO: Kim Jee-woon, Kim Min-suk
ULOGE: Song Kang-ho, Lee Byung-hun, Jung Woo-sung
ZEMLJA: Južna Koreja
TRAJANJE: 136 min.

     Kim Jee-woon je vjerovatno jedan od najboljih redatelja Južne Koreje. Ispravka, Kim Jee-woon je vjerovatno jedan od najboljih redatelja današnjice. Zašto to kažem? Zato što je čovjek svestran, piše svoje filmove, snalazi se u svakom žanru, tehnički je izuzetno potkovan, ima sjajnu muziku u filmovima i kada sve to spojite, dobijete redatelja koji zna napraviti prokleto dobar film. Bilo da se radi o čistom hororu kao što je Priča o dvije sestre (Janghwa, Hongryeon AKA A Tale of Two Sisters, 2003.) ili o gangsterskoj drami o osveti kao što je Gorkoslatki život (Dalkomhan insaeng AKA A Bittersweet Life, 2005.), Kim se snađe i servira nam film gdje se od nas traži samo da sjednemo i uživamo.

     Takav je slučaj i sa Dobar, loš, čudan (Joheunnom nabbeunnom isanghannom AKA The Good, the Bad, the Weird, 2008.), jednim od najopičenijih i najzabavnijih filmova koje ćete pogledati. Riječ je o orijentalnom vesternu, koji je u biti posveta prvenstveno Sergiju Leoneu, a zatim i Samu Peckinpahu i Johnu Fordu, velikanima vesterna. Da, orijentalni vestern. Dobro ste pročitali. Ako je Sergio Leone, Talijan, mogao snimati filmove o kaubojima na Divljem zapadu, što ne bi mogao Kim Jee-woon snimati vestern o kaubojima, ali u mandžurijskoj stepi?

     Dobar, loš, čudan se može posmatrati i kao remake sjajnog Leoneovog Dobar, loš, zao (Il buono, il brutto, il cattivo AKA The Good, the Bad, the Ugly, 1966.), ali na Kimov način. Prije svega, imate tri lika iz naslova, koji jure za skrivenim blagom, negdje u unutrašnjosti Mandžurije, a za petama su im japanska vojska, korejski Pokret otpora i mandžurijski razbojnici. Dvojica sklapaju pomalo klimav savez ne bi li tamo stigli prije trećeg, a sve sa ciljem da ga liše života. Tu je i scena sa kopanjem, ali i “meksički obračun” na kraju.

     Naravno, između svega toga, film je ispunjen urnebesnom akcijom i jurnjavom, kao i nasiljem, specifičnim za Kima Jee-woona. On je čovjek koji čak i nasilje i smrt može učiniti urnebesno smiješnima. Stilski urađena pucnjava, prelijepa fotografija, komični trenuci, fenomenalna muzika i dodajte na to sjajan glumački trio koji čine Song Kang-ho, Lee Byung-hun i Jung Woo-sung i imate sjajnu akcionu avanturu prožetu komedijom, čak i tamo gdje se najmanje nadate tome. Doduše, neki će zamjeriti na količini superherojske nerealnosti, ali i to je jedan od zaštitnih znakova Kima Jee-Wooa pa stoga ne treba previše obraćati pažnju na to. Zaista, 135 minuta čiste zabave.

Advertisements

1 komentar na “Joheunnom nabbeunnom isanghannom AKA The Good, the Bad, the Weird (2008)

  1. Povratni ping: Joyonghan gajok AKA The Quiet Family (1998) | Riječ-dvije o filmovima na naš način

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s