[REC] 4: Apocalipsis AKA [REC] 4: Apocalypse (2014)


REC 4 (2014)

ŽANR: horor
REŽIJA: Jaume Balagueró
SCENARIO: Jaume Balagueró, Manu Diez
ULOGE: Manuela Velasco, Paco Manzanedo, Hector Colome, Mariano Venancio
ZEMLJA: Španija
TRAJANJE: 95 min.

     Kažu da svim dobrim stvarima dođe kraj. Srećom po serijal [REC], njegov kraj nije došao sa njegovim prethodnim dijelom od prije 3 godine. [REC] 3: Postanak ([REC] 3: Génesis, 2012.) je bio jedan čisti bućkuriš nezaslužan da stoji rame uz rame sa prva dva dijela i srećom po ljubitelje serijala, nije bio kraj istoga. Za završni dio serijala, na mjesto reditelja se vratio Jaume Balagueró, čovjek koji je stajao na čelu prva dva dijela, a skupa sa njim vratila se i Manuela Velasco, slatka reporterka Ángela iz prva dva dijela.

     Ovaj četvrti dio, uprkos onom Apokalipsa u svom nazivu, nema nikakve elemente nestanka čovječanstva u nekom religioznom armagedonu ili nečem sličnom. Zapravo, čak i onaj element religioznog horora, koji se provlačio kroz prva tri dijela, konačno dobija svoje naučno objašnjenje pa ga ovdje uopće nema. Vidljiv je povratak starim korijenima Balaguera, koji skučene i mračne hodnike starinske zgrade mijenja za klaustrofobičnu unutrašnjost starog tankera. Jedino što nedostaje jeste onaj found footage element, kojeg ovdje apsolutno nema, a odbačen je i u prethodnom dijelu i prepoznatljiva ručna, drhtureća kamera.

     [REC] 4: Apokalipsa ([REC] 4: Apocalipsis AKA [REC] 4: Apocalypse, 2014.) se nastavlja gotovo direktno na drugi dio. Vojni odred ulijeće u onu staru prepoznatljivu zgradu, postavlja eksploziv kao jedino sredstvo kojim se može riješiti misteriozna zaraza, a onda pronalaze Ángelu. Premotavanje unaprijed, dva vojnika koja su preživjela i Ángela se nalaze na brodu, negdje na pučini, okruženi vojnicima i liječnicima. Šta se zbiva? Da li se lijek za zarazu krije na tom brodu ili pak brod nosi kraj čovječanstva?

     Lijepo je to Balagueró zapakovao, pohvatao konce iz prethodnih dijelova i uokvirio jednu priču te je priveo kraju, mudro ostavljajući mjesta za eventualni nastavak, nekada. Dobro je i to što se radnja ponovo vraća u skučeni prostor, akcije ima dovoljno, zombiji su tu, adrenalin puca, likovi imaju sasvim dovoljno mesa na kostima, ima dovoljno twistova u priči koji razbijaju stereotipe likova. Mana su rupe u scenariju koje baš i nemaju nekog smisla, kao i nedostatak akcije od samog početka, kako je to bilo u prva dva dijela. Nema ni drhtave ručne kamere kao ni tog found footage šmeka, što također malo oduzima čar cjelokupnog serijala. Ipak, uz sve svoje mane, [REC] 4: Apokalipsa je film dostajan serijala, barem njegovog kraja, i puno je bolji od svog prethodnika tako da će ljubitelji serijala biti zadovoljni. Ne previše oduševljeni, ali nakon prethodnika, sasvim zadovoljni.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s