Richard Morgan – Slomljeni anđeli


broken-angels-by-richard-morgan

ŽANR: naučna fantastika/akcija/triler
ZEMLJA: Ujedinjeno Kraljevstvo
ORIGINALNI NAZIV: Broken Angels
GODINA IZDAVANJA: 2003.

     Prvi roman o Takeshiju Kovaču, Digitalni ugljenik (Altered Carbon) mi je definitivno jedan od najboljih naučnofantastičnih romana koje sam čitao. Odlična kombinacija naučne fantastike, akcije, noira uz brutalan stil Richarda Morgana. Drugi roman u trilogiji (navodno Morgan više neće pisati romane o Takeshiju Kovaču), Slomljeni anđeli (Broken Angels), se slobodno može čitati kao zasebna knjiga jer se tek ovlaš spominje prvi roman i Kovačev boravak na Zemlji.

     Radnja Slomljenih anđela je smještena nekih 30 godina iza događaja ispričanih u Digitalnom ugljeniku. Kovač više nije na Zemlji i ne radi posao privatnog detektiva. Sada je u borbenoj košuljici na dalekom svijetu po imenu Sankcija IV, pripadnik Carrerinog klina, plaćeničke organizacije, radi ono što najbolje zna raditi, vodi rat i ubija. S obzirom na njegovu prošlost i činjenicu da je bio u Poslanstvu UN-a, uživa veliki ugled u svojoj jedinici. Međutim, to silno ubijanje i ratovanje utječe na njegovu psihu, uprkos njegovoj obuci u Poslanstvu, a kada mu se ukaže prilika da dezertira i usput zaradi bogatstvo, Kovač je objeručke prihvata.

     Sankcijom IV bjesni rat, velike korporacije balansiraju između zaraćenih strana, a u jednom zaboravljenom kutku tog svijeta nalazi se otkriće koje bi moglo promijeniti sve. Radove na tom otkriću je prekinuo rat, a sada je na Kovaču i njegovoj maloj grupi da pokušaju dokučiti njegove tajne.

     Ukoliko vam se svidio Digitalni ugljenik znajte da su Slomljeni anđeli totalno drugačiji. Ne lošiji, ali drugačiji i to veoma. Tu je prepoznatljivi Morganov stil pisanja, ali dok je Digitalni ugljenik bio noir akcija smještena u 26. stoljeće, Slomljeni anđeli su vojni politički triler smješten u 26. stoljeće. Vidite li razliku? Ovdje se Morgan hvata u koštac sa velikim korporacijama, njihovim mutljanjima, pokušaju zarade na tuđem jadu i bijedi, utrci za zaradom na nečem novom, a blještave neonske ulice Zemlje je zamijenio pustarom Sankcije IV.

     Slomljeni anđeli su jedan drugačiji roman od svog prethodnika, ali nimalo lošiji i svakako da zaslužuju biti pročitani, a Takeshi Kovač definitivno zaslužuje svoju filmsku premijeru. To je ono što je specifično za Morgana, mada sam se susretao sa tim osjećajem i prije, ali nikada kao kod čitanja njegovih knjiga. Ima filmski stil pisanja. Dok čitate njegove romane jasno možete složiti scenu u glavi kao da gledate kakav film, što je jasan pokazatelj da njegovi romani o Kovaču vape za ekranizacijom. Samo se nadam da će se neko ko zna svoj posao prihvatiti tog izazova.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s