Get Hard (2015)


get_hard

ŽANR: komedija
REŽIJA: Etan Cohen
SCENARIO:  Jay Martel, Ian Roberts, Etan Cohen
ULOGE: Will Ferrell, Kevin Hart, Alison Brie, Edwina Findley, Craig T. Nelson
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 100 min.
     Kad su komičari i njihov rad u pitanju, rijetki su oni koje općenito vole gledati svi. Jim Carrey je jedan od rijetkih kojeg gotovo svi gotive pogledati u komediji. Glavni razlog tome je što svaki od njih ima svoju vrstu humora u kojoj se ne pronađu svi, pa tako oni kojima ne leži takav humor obično odmah u startu otpišu takve komičare. Nije da takvi komičari ne mogu snimiti film koji se i takvima svidi, ali predrasude su predrasude. Will Ferrell je jedan od takvih komičara. Čovjek koji ima svoj specifičan humor kojeg ne mogu svi svariti. Ja sam fan njegovog rada još od vremena kada sam pogledao Prave face (A Night at the Roxbury, 1998.) i željno očekujem svaki njegov novi film.
     Prije nego kažem nešto o njegovom najnovijem filmu Obuka za zatvor (Get Hard, 2015.) (autorska sloboda pri prijevodu naziva filma 🙂 ), reći ću da ni ja nisam zadovoljan svakim njegovim filmom. Obuka za zatvor ima sličnu premisu kao i film Roba Schneidera Veliki Stan (Big Stan, 2007.), još jedan komičar kojeg više ljudi ne voli nego što ga voli. James King je faca u svom poslu, ima novca, ima zgodnu zaručnicu, postao je partner u firmi. Ima sve ono što mnogi žele, sve do noći proslave njegovih zaruka kada ga uhapsi FBI zbog finansijskih prevara. Kazna je deset godina u zatvoru maksimalne sigurnosti. Kako bi se pripremio za zatvor, odlučuje unajmiti Darnella, momka koji mu pere auto, da mu pomogne u tome. Razlog? Darnell je crnac i po Jamesovoj statističkoj analizi automatski je bio u zatvoru pa zna kako stvari idu. Međutim, u njegovoj analizi ima jedan problem. Darnell nikada nije bio u zatvoru. On je porodični čovjek kojem treba trideset hiljada dolara pa odlučuje udovoljiti mu. U mjesec dana, koliko traju njegove pripreme, King se mora pripremiti za zatvor, ali i pokušati pronaći onoga ko mu je smjestio prevare i zatvor.
      Ono što ćete gledati u 100 minuta, koliko traje ovaj film, jeste čisti vilferelovski film, očigledno napisan s njim na umu u glavnoj ulozi. Da li će vam se to svidjeti ili ne, ovisi od vas. Ako ste fan Willa Ferrella vjerovatno ćete se početi smijati već u uvodnoj špici poput mene kada ga čujete kako plače. Znači, Will Ferrell je Will Ferrell. Kevin Hart mu je dobar partner i imaju hemiju, a i fizički presmiješno izgledaju jedan pored drugog. Jedan pritka za grah, drugi metar i minuta šutnje. Filmu su prišili negativne kritike zbog šala na račun rasizma i homoseksualaca, mada neopravdano. Ima šala koje na te fore, ali niti ih je previše, niti su previše uvredljive da bi bile značajne za ocjenu filma. Osim toga, ovo je komedija. Kome smetaju šale na bilo kakav račun, neka ih ne gleda. Ima sasvim dovoljno drugih žanrova i filmova pa produžite dalje.
Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s