Predestination (2014)


Predestination (2014)

ŽANR: drama/naučna fantastika
REŽIJA: Michael Spierig, Peter Spierig
SCENARIO: Michael Spierig, Peter Spierig prema priči -All You Zombies- Roberta A. Heinleina
ULOGE: Ethan Hawke, Noah Taylor, Sarah Snook
ZEMLJA: Australija
TRAJANJE: 97 min.

     Tematika putovanja kroz vrijeme je izlizana u bilo kojem obliku, književnom ili filmskom. Prepuna nelogičnosti i paradoksa, pa ipak, i kao takva, može donijeti užitak u gledanju ili čitanju samo ako se odlučite prepustiti. Naravno, neko mora biti pravi majstor svog zanata da bi vas natjerao da zanemarite sve nelogičnosti i paradokse koji su neminovni u takvoj tematici. Rian Johnson je u svom Looperu (2012.) napravio sjajan posao kad je putovanje kroz vrijeme u pitanju dokazavši ovo što sam rekao.

     Kada kao predložak imate djelo sjajnog autora kao što je Robert A. Heinlein, teško da možete omašiti ili morate biti teški uhljup da zajebete tako jaku podlogu. Srećom, Australijanci Michael i Peter Spierig, poznatiji kao braća Spierig u filmskom svijetu, znaju svoj posao i nisu uhljupi. Dokazali su to svojom horor komedijom Nemrtvi (Undead, 2003.) i naučno fantastičnim hororom Rat za krv (Daybreakers, 2009.) pa tako i svojim posljednjim filmom Preodredište (Predestination, 2014.), jednim od najboljih naučnofantastičnih filmova u posljednje vrijeme. Doduše, imali su sjajan predložak, ali su oni ti koji ga nisu zasrali.

     Preodredište ima veoma zanimljivu priču i gotovo da nema nikakve akcije, mada se to iz samog početka ne bi zaključilo jer počinje akcijski. Jedan od vremenskih agenata već duže vremena je na zadatku pronalaska bombaša javnosti poznatog kao Fizzle Bomber, u nekom slobodnom prijevodu Neuspjeli bombaš. Toliko dugo je na tom zadataku da mu je to postao životni cilj. Nakon jednog neuspjelog pokušaja hvatanja bombaša, on nastrada u požaru i dobija novo lice, a onda ubrzo odlazi u prošlost gdje će u baru, jedne ključne noći početi da se odmotava klupko paradoksa. I upravo je taj paradoks ono što čini ovaj film jedinstvenim jer on ne trudi opravdati ništa već se kompletan zasniva na njemu, prkoseći svakoj logici i zdravom razumu.

     Naravno, zanimljivo je i to da se kompletan film iznosi na plećima dva glumca, uvijek sjajnog Ethana Hawkea i ljupke Sare Snook, dok se Noah Taylor, pojavljuje tek na nekoliko minuta, ali ipak učinkovito. Ovo je jedan od onih filmova koji se baziraju na dobro ispričanoj priči i tek nekoliko glumaca i privlači vašu pažnju svake minute svog trajanja i zaista vrijedi svih 97 minuta koje ćete utrošiti na njegovo gledanje. Doduše, mnoge će odbiti taj njegov spori ritam i nedostatak akcije, ali odmah znajte da to nemojte ni tražiti u ovom filmu. Ovo je jedan od onih mind fuck filmova od kojih se traži da malo napregnete vijuge i učestvujete u gledanju, drama sa elementima naučne fantastike, koja je nadasve odlično urađena i koju toplo preporučujem za pogledati.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s