Deliver Us from Evil (2014)


Deliver Us from Evil (2014)

ŽANR: triler/horor
REŽIJA: Scott Derrickson
SCENARIO: Scott Derrickson, Paul Harris Boardman prema romanu Beware the Night Ralpha Sarchieja i Lise Collier Cool
ULOGE: Eric Bana, Édgar Ramírez, Olivia Munn, Sean Harris, Joel McHale
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 118 min.

     Ljubitelj sam horora sa natprirodnim elementima još od malih nogu. Ko je čitao moje brljanje zna da nisam obožavatelj slashera i ovih modernih horora u kojima glavne uloge dvadesetogodišnjaka igraju Amerikanci u srednjim tridesetima. Srećom po mene, i meni slične, sa vremena na vrijeme na tržištu se pojavi i neki horor koji zadovoljava naše prohtjeva za natprirodnim. U slučaju Izbavi nas od zla (Deliver Us from Evil, 2014.) riječ je o mješavini policijskog trilera i dobrih starih demona sa one strane uz dodatak egzorcizma.

     Izbavi nas od zla je inspirisan knjigom Pazi se noći (Beware the Night) Ralpha Sarchieja i Lise Collier Cool. Naime, Ralph je 16 godina bio njujorški policajac da bi se onda posvetio borbi protiv demona i postao demonolog. Knjiga opisuje njegove, navodno, istinite susrete sa onozemaljskim neprijateljima i kao takva služi samo kao podloga za film. Priča koja je prikazana u filmu se uopće ne spominje u knjizi i u potpunosti je djelo mašte scenarista Scotta Derricksona i Paula Harrisa Boardmana. Derrickson, inače poznat po horor filmovima, je na sebe preuzeo i redateljsku dužnost, dok su glavne uloge pripale Australijancu Ericu Bani te Venecuelancu Édgaru Ramírezu.

     Priča prati narednika Sarchieja prilikom njegovog prvog susreta sa natprirodnim, kada se javljanje na obično kućno nasilje pretvori u borbu za porodicu sa silama onog svijeta. U toj borbi mu pomaže svećenik Mendoza, sa kojim je navodno, nastavio borbu protiv zla kao demonolog.

     Derrickson zna napraviti dobru atmosferu, to mu priznajem. Kišom natopljene ulice Bronxa, ćelije mentalne institucije, skučeni hodnici, mračni podrumi. Sve je to zaista odlično urađeno, međutim, za razliku od Zlokobnog (Sinister, 2012.) koji je zaista imao svojih horor trenutaka, pa makar i predvidljivih, Izbavi nas od zla podbacuje u tom pogledu. Više podsjeća na religiozne trilere poput Sedam (Se7en, 1995.) ili Uskrsnuće (Resurrection, 1999.) negoli na neki horor. Iskreno, da nema scena egzorcizma jedva da bi se mogao svrstati u horor. Osim atmosfere, film vadi i gluma Bane i Ramíreza, koji su zaista sjajni. Posebno Bana, kao čovjek mučen unutrašnjim demonima, razapet između porodice i posla.

     Sve u svemu, dobra atmosfera i gluma, ali je scenario mogao biti malo sređeniji i definitivno je nedostajalo horor scena. Ovako je samo solidan film, više triler nego horor.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s