La belle et la bête AKA Beauty and the Beast (2014)


la_belle_and_la_bete_xlg

ŽANR: fantazija/romansa
REŽIJA: Christophe Gans
SCENARIO: Christophe Gans, Sandra Vo-Anh
ULOGE: Vincent Cassel, Léa Seydoux, André Dussollie, Eduardo Noriega
ZEMLJA: Francuska, Njemačka
TRAJANJE: 112 min.

     Nedjeljna jutra su rezervisana za lagane filmove, animirane ili igrane, sasvim je svejedno. To je nešto što mi je ostalo u navici još od malih nogu kada su na TV-u obično puštali neke dječije filmove ili animirane. Najnoviji film Francuza Christophea Gansa Ljepotica i zvijer (La belle et la bête AKA Beauty and the Beast, 2014.) se savršeno uklapa u filmski program jednog opuštajućeg nedjeljnog jutra. Riječ je o najnovijoj adaptaciji istoimene francuske bajke iz 18. stoljeća, koja je do sada obrađena više puta. Iskren da budem, gledao sam samo onu animiranu Disneyevu verziju iz 1991.

     Ljepotica i zvijer je klasična bajka sa svim bajkovitim elementima. Samohrani roditelj (u ovom slučaju otac) živi sa tri kćerke, dvije su zle i sebične, dok je treća samo oličenje dobrote, nevinosti i ljepote. Nakon što otac izgubi bogatstvo uslijed gubitka brodova na moru tokom oluje, porodica gubi sve i odlazi na selo kako bi živjeli od male farme. Kada jednom prilikom otac zaluta u šumi i pronađe dvorac i u njemu ubere ružu za svoju najmlađu kćerku, počinje njegov drugi problem. Uzeo je nešto što ne pripada njemu i sada mora platiti za to. Kazna je smrt, ali Zvijer mu dopušta da ode kući i da ružu kćerki pod uvjetom da se vrati kako bi dao svoj život za ružu. Naravno, nakon što to sazna, njegova najmlađa kćerka odlazi u dvorac ka Zvijeri jer ne može dopustiti da otac izgubi život radi nje.

     Gans se pomalo igra sa pričom u svojoj adaptaciji. Dodaje neke stvari kako bi dobio više na priči i kako bi iskazao svoj talenat za vizuelno, ali srce bajke ostaje nepromijenjeno. Inače, Gansov rad cijenim i za mene je jedan od najboljih vizuelnih redatelja, rame uz rame sa Guilleromom del Torom i Peterom Jacksonom i prava je šteta što je ovo čovjeku tek peti film u karijeri koja traje već 21 godinu i prvi nakon adaptacije video igre Silent Hill iz 2006. Ukoliko ste gledali neki od njegovih filmova, kao što su već spomenuti Silent Hill (2006.), najbolja adaptacija video igre ili Pakt s vukovima (Le pacte des loups AKA Brotherhood of the Wolf, 2001.), znate o čemu pričam kada kažem vizuelni redatelj. Čovjek jednostavno ima šlifa za fantaziju i u ovom filmu je baš dao mašti na volju. Dok gledate scene i kadrove iz Ljepotice i zvijeri, prosto se izgubite u bajkovitom prizoru, što uz sjajnu muzičku podlogu jednostavno čini da se osjećate opušteno, što se i traži od ovakvih filmova.

     Odlična je i podjela uloga, iako je ovo film u kojem se ne traži neko glumačko umijeće. Léa Seydoux je prava Ljepotica, a Vincent Cassel je Zvijer i bez sjajne maske 🙂 Šalu na stranu, glumci su zaista sjajno izabrani.

     Ljepotica i zvijer je jedan zaista prelijep i očaravajuć film savršen za nedjeljno jutro i može se gledati sa cijelom porodicom, iako pred kraj ima malo “nasilja”, ali ništa više nego što ga ima u svakodnevnim animiranim filmovima za djecu. Ukoliko želite nešto opuštajuće, da ne naprežete mozak previše, onda je Ljepotica i zvijer idealan film za vas.

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s