Dmitrij Gluhovski – Metro 2034


Metro_2034

ŽANR: horor/naučna fantastika
ZEMLJA: Rusija
ORIGINALNI NAZIV: Metro 2034
GODINA IZDAVANJA: 2009.

 

     Četiri godine nakon što je izbacio na tržište svoj medijski eksperiment pod imenom Metro 2033, roman smješten u svijet moskovskog metroa 20 godina nakon sveopćeg nuklearnog rata, gdje džepovi civilizacije opstaju kao stanice-države, Dmitrij Gluhovski je odlučio izbaciti i drugi roman smješten u taj postapokaliptični svijet, Metro 2034.

     Kao što već naslućujete iz samog naslova knjige, radnja nastavka se odvija godinu dana nakon događaja opisanih u Metrou 2033. Mračni više nisu prijetnja jadnim ostacima čovječanstva, ali u tami metroa čuči nešto možda čak i opasnije od Mračnih.

     Iako je radnja romana smještena u isti svijet, ova knjiga je uvjetno rečena nastavak Metroa 2033. Ovdje Gluhovski udiše život posve novim likovima, doduše iznenađuje nas i jednim starim likom, ali neka to ostane iznenađenje za čitatelje. Glavni lik je Nikolaj Ivanovič Nikolajev poznatiji pod imenom koje je sam sebi dao, Homer. On je 60-godišnji starac, koji je prije rata radio kao tehničar u metrou, a sada skuplja stare novine, glasine i priče i pokušava napisati hroniku metroa poput slijepog Homera, nazivajući sebe hroničarem tog novog svijeta. Nekada je imao i porodicu, suprugu i sina, ali su oni ostali na površini kada je počelo bombardovanje. Sada je oženjen novom ženom sa kojom živi na Sevastopoljskoj stanici, koju zovu i Mala Sparta. Pored tog starog-novog lika, Gluhovski uvodi i jedan ženski lik, Sašu. Saša je ljepuškasta djevojka, nesvjesna te svoje ljepote, rođena tri godine nakon kataklizme. Ona je i kćerka prognanog vođe stanice, nakon čije smrti ona odlučuje otići te tokom svojih lutanja nailazi na Homera.

     Nakon što karavani pomoći Sevastopoljskoj iznenada prestanu dolaziti, ekipa od tri čovjeka, u koje spada i Homer, kreće da istraži šta se dešava. Ono što će otkriti jeste da cijelom metrou prijeti nova opasnost, možda čak i opasnija od Mračnih. Opasnost koja može dovesti do kraja čovječanstva. Bolest kojoj nema lijeka, bolest koja ljude pretvara u bezumne ljušture koje se raspadaju žive do grozne smrti. Ono što je isprva bila misija istraživanja uzroka nestanka karavana ubrzo postaje misija za spašavanjem metroa i ostataka čovječanstva.

     Metro 2034 je knjiga koja ima više protagonista, za razliku od svog prethodnika i samim tim je malo razvodnjena. Dok smo u Metrou 2033 imali samo Artema i njegovo razmišljanje, ovdje imamo Homera i Sašu, pa čak i Artema (nije isti lik kao Artem iz prve knjige). Volio bih reći da me je Metro 2034 ostavio bez riječi kao njegov prethodnik, ali nije. Volio bih reći da je Metro 2034 dosljedan svog prethodnika, ali nije. Prije nego sam pročitao Metro 2034, nekoliko ljudi mi je reklo da ne očekujem Metro 2033 već nešto drugačije. Zaista, Metro 2034 je drugačiji od svog prethodnika. Jeste on smješten u taj mračni, klaustrofobični svijet moskovskog metroa, ali ja se jednostavno nisam osjetio nelagodno kao što sam se osjećao čitajući Metro 2033. Nema ni one filozofije toliko prisutne u prvom dijelu. Ukratko, tu je postpokaliptični svijet, tu je mračni metro prepun opasnosti, tu su odrpani ostaci čovječanstva, sve je tu, ali Gluhovskom ipak bježi ono nešto što je imao Metro 2033. Nemojte me pogrešno shvatiti, knjiga je sasvim u redu i na mjestu, ali jednostavno ne očekujte Metro 2033.

     Navodno bi se na tržištu krajem godine trebao pojaviti i Metro 2035, knjiga koja će pratiti radnju igre Metro: Last Light, koju je također napisao Gluhovski pa ćemo vidjeti hoće li se uspjeti vratiti na put koji je započeo Metrom 2033.

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s