I, Frankenstein (2014)


I, Frankenstein (2014)

ŽANR: akcija/fantazija
REŽIJA: Stuart Beattie
SCENARIO:Stuart Beattie, prema stripu I, Frankenstein Kevina Greviouxa
ULOGE: Aaron Eckhart, Bill Nighy, Yvonne Strahovski, Miranda Otto, Socratis Otto, Jai Courtney, Kevin Grevioux
ZEMLJA: SAD/Australija
TRAJANJE: 92 min.

     Vampiri protiv vukodlaka, vampiri protiv ljudi, vukodlaci protiv ljudi, anđeli protiv demona, demoni protiv ljudi, anđeli protiv ljudi, sve su to brojne kombinacije u kojima se sukobljavaju natprirodna bića, bilo jedni protiv drugih ili protiv ljudi. Ta tematika je kroz stoljeća postala toliko obrađena da se radovi na tu temu, što filmski, što literarni, mogu pronaći ispod poklopca svake paštete. Nešto poput smarajućeg i sveprisutnog Enisa Bešlagića, koji se još jedino nije pojavio na rolni toalet papira. Mada bih volio da hoće da uživam u brisanju dupeta njegovom facom.

     Najnoviji rad na temu međusobnog rata natprirodnih bića nam dolazi iz pera Kevina Greviouxa, jednog od autora, meni gledljivog i zanimljivog, serijala Podzemlje (Underworld), u kojima se vampiri i vukodlaci kolju međusobno. Ovaj put se Grevioux odlučio za vječni sukob između sila dobra, koje predstavljaju vodorige ili gargojli, i sila zla, predstavljene u obliku dobrih, starih demona iz Pakla, a između njih se, igrom slučaja, pronađe, glavom i bradom, sam Frankenstein, tačnije njegovo čudovište. Iskreno, nemam ništa protiv manipulacija sa likovima iz starijih književnih djela i njihovog ubacivanja u raznorazne kombinacije, pod uvjetom da se to uradi na pravi način. Da li je to ovdje urađeno? Teško.

     Navodno je Grevioux napisao prvu verziju scenarija po svom stripu da bi onda studio doveo Stuarta Beattieja da režira, ali da malo “popravi” scenario. Beattie iza sebe ima nekoliko zanimljivih naslova kao scenarista, ali se kao redatelj nije nešto proslavio, napravivši samo kopiju Crvene zore (Red Dawn, 1984.) sa svojim filmom Sutra, kada je rat počeo (Tomorrow, When the War Began, 2010.). I tu počinju problemi s ovim filmom. Scenario je bezveze, režija također, kao i vizuelni izgled, a sama podjela uloga je upitna. Po pitanju scenarija, zaista ne očekujem previše od ovakvih filmova, neku dubinu, likove, hoću samo nešto što pije barem malo vode. Ovdje ništa ne pije vode, sama priča nema smisla, a o likovima da ni ne govorim. Nema niti jedan lik koji bi ostao pamtljiv, barem jedna rečenica koja će vam ostati u pamćenju nakon gledanja. Režija i sam vizuelni izgled su priča za sebe. Sve djeluje previše jeftino i reciklirano, od efekata do izgleda stvorenja. Čak ni Frankenstein ne djeluje kao da je sklopljen od osam različitih leševa, već kao opasno unakažen čovjek. Moglo je to i puno bolje, jedino čestitam Beattieju na trajanju filma, negdje oko 80 minuta bez odjavne špice. Što se tiče glumaca, jedino se Bill Nighy zabavlja sa svojom ulogom, ali to je on. Čovjek jednostavno uživa u igranju negativaca u ovakvim filmovima. Miranda Otto i Jai Courtney su dvije statične splačine, s tim da se za Courtneyja nisu trebali zamarati efektima pretvaranja u gargojla. S onom njuškom je isti kao i CG-jem napravljeni gargojl. Čisti promašaj s tog aspekta.

     Iako je ovo trebao biti zabavan film, nije. Samo ćete uzalud potrošiti 80 minuta svog života. Znam da ja jesam. Ukoliko volite serijal Podzemlje ili filmove slične tematike, poput mene, možete se usuditi i kročiti u avanturu gledanja ovog filma, ali budite upozoreni, spustite kriterije na najnižu moguću ljestvicu.

Advertisements

1 komentar na “I, Frankenstein (2014)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s