Guillermo del Toro i Chuck Hogan – Soj (trilogija)


The Strain

ŽANR: horor/naučna fantastika
ZEMLJA: SAD
ORIGINALNI NAZIV: I The Strain, II The Fall, III The Night Eternal
GODINA IZDAVANJA: 2009, 2010, 2011.

     S obzirom da nas svega nekoliko dana dijeli od premijere nove FX-ove serije, koja nam dolazi iz uma sjajnog Guillerma del Tora, Soj (The Strain, 2014.), mislio sam da bih mogao napisati koju riječ o istoimenoj književnoj trilogiji na kojoj je serija zasnovana. Naime, prije nekoliko godina debeljuškasti Meksikanac je imao sjajnu ideju za TV seriju, o vampirima koji zavladaju svijetom i pokušavaju prizvati Vječnu noć, dok se protiv njih bori šačica ljudi koji su uspjeli pobjeći okovima. TV kuće su ga odbile¸jer ih projekat nije zanimao, a del Toru je agent predložio da svoju ideju prebaci u knjige. Tako i bi, uz pomoć Chucka Hogana, najpoznatijeg po romanu Princ lopova (Prince of Thieves: A Novel) iz 2007. kojeg je Ben Affleck ekranizirao 2010. pod imenom Grad lopova (The Town, 2010.), del Toro napisa vampirsku trilogiju Soj (The Strain). Ironično, nakon što je postigla ogroman uspjeh kod čitatelja, TV kuće su se pojagmile ko će prvi doći do prava za seriju. Ko bi rekao?

     Nakon što na njujorški aerodrom JFK sleti Boeing 777 iz kojeg ne dolazi nikakav signal, svjetla su ugašena i prozori su zamračeni, dr, Ephraim Goodweather iz Centra za kontrolu bolesti dolazi na lice mjesta jer se vlasti boje zaraze i potencijalnog terorističkog napada biološkim oružjem. Međutim, ono što će Ephraim i njegova ekipa pronaći u avionu jeste prizor od kojeg se ledi krv. Svi putnici su mrtvi bez nekog očiglednog uzroka smrti. Sve smrdi na napad biološkim oružjem. Barem oni tako misle. U mrtvačnici se tri putnika bude iz kliničke smrti i tada počinje nešto što niko nije zamišljao ni u najluđim snovima. Njih troje su domaćini vampirskog parazita, predvodnici nove vrste, početak kraja čovječanstva.

     Vrlo brzo, parazitski crv koji izaziva vampirizam se počinje širiti i epidemija zauzima New York i ide dalje. Podzemlje New Yorka postaje dom za čopore vampira i dok vlasti i šira javnost odbija povjerovati u ono što se dešava, Eph i njegova kolegica Nora Martinez iz CDC-a, skupa sa istrebljivačem glodara Vaslijem Fetom vode borbu protiv vampira uz pomoć jedinog čovjeka koji zna šta treba raditi, starog profesora Abrahama Setrakiana, čovjeka koji je svoj život posvetio borbi protiv strigoia i njihovog vođe, Gospodara, s kojim se već sreo u toku svog boravka u nacističkom logoru Treblinka. Gospodar je inače jedan od sedam Drevnih, prvobitnih vampira nastalih iz raskomadanog tijela arhanđela. Uz pomoć umirućeg milionera Eldrticha Palmera on uspjeva zagospodariti svijetom, ali time na sebe navlači bijes ostalih Drevnih, koji smatraju da mora postojati ravnoteža, te tako oni prelaze na stranu Setrakiana i njegovog malog tima boraca protiv vampira.

     Osim što se bore protiv protiv vampirskog osvajanja svijeta, tu je i priča o Ephovom sinu, koja je u biti njegov pokretač. Početkom epidemije njegova bivša supruga, kod koje živi njegov sin Zack, biva pretvorena u vampira i vođena majčinskim instinktom pokušava sa sobom povesti i sina i supruga. Eph uspjeva osloboditi sina, ali ne zadugo. Vrlo brzo ga vampiri otimaju i odvode ga Gospodaru koji ga uzima kao svog štićenika, njegovo buduće tijelo.

     Ono što valja reći za ove knjige jeste da bi im koristilo malo više del Tora, a malo manje Chucka Hogana. Zašto to kažem? Zato što je vrlo jasno da je del Toro zaslužan za sve osim za pisanje. Sjajno razrađena ideja o vampirizmu kao parazitu, razrađena anatomija i fiziologija vampira, cijela mitologija o njihovom postanku i boravku među nama, sve su to stvari za koje je del Toro zadužen. Chuck Hogan je samo nabacao njegove ideje na papir i pretvorio ih u knjige. Nije Hogan neki kalibar pisca da to sve lijepo upakuje. Nemojte me pogrešno shvatiti, knjige idu svojim tokom, nabijene su akcijom, nema pretjeranog razvlačenja, ali nema baš ni nekog stila. Ako tražite neke lijepo upakovane rečenice, stilske figure, razvijene likove, teško da ćete ih naći ovdje. Zapravo, ove knjige su jedne od onih koje dok ih čitate kroz glavu vam prolaze filmske scene, ako me razumijete.

     Ipak, knjige su čitljive i zanimljive, ako ništa onda barem zbog elaborativnog del Torovog rada na njima, a i serija nam je praktički iza ugla, pa ne bi bilo loše da se napunite znanjem. Prvu epizodu je režirao sam del Toro, a napisao ju je skupa sa Hoganom. Iskreno, vjerujem u ovaj njegov projekat, jer ipak ovo nije prvi put da je del Toro koketirao sa vampirima, oni su ga i odbacili put zvjezdanog neba kada je snimio svoj prvi dugometražni film Cronos (1996.), a nedugo zatim je došao i Blade II (2002.), najbolji dio trilogije o crnom lovcu na vampire.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s