Michael Crichton – Mreža vremena


Timeline

ŽANR: naučna fantastika
ZEMLJA: SAD
ORIGINALNI NAZIV: Timeline
GODINA IZDAVANJA: 1999.

     Pošto smo se u Looperu (2012.) dotakli teme putovanja kroz vrijeme nastavimo u istom fazonu, samo ovaj put u literarnom svijetu. Kao što većina vas, ili barem onih koji vole pročitati dobar roman s vremena na vrijeme, zna, prije pet godina napustio nas je Michael Crichton, čovjek za kojega možemo sa sigurnošću reći da je ostavio jedan dubok trag i na polju tehnotrilera u književnosti, ali i na televizijskim ekranima.  Crichton je bio jedan od onih pisaca koji je volio koketirati s više žanrova, ali i biti uspješan u svakom od njih. Iako su mu tehnotrileri, trileri puni akcije i napredne tehnologije, bili uža specijalnost nije prezao ni od običnih krimi trilera, naučne fantastike pa ni historije. Mreža vremena (Timeline, 1999.) je roman koji je izašao 1999. i spaja naučnu fantastiku sa historijom.

     Crichton se odlučuje baviti putovanjem kroz vrijeme, ali ovdje ga on ne opisuje kao putovanje kroz vrijeme već kao putovanje kroz različite svijetove u različitim vremenskim periodima.  U biti je to isto, samo što je Crichton to malo upakovao nešto pismenije kako ne bi zvučalo tako banalno kao to je putovanje kroz vrijeme.

     Vrijeme je sadašnje, grupa arheologa radi na iskopavanju ostataka srednjovjekovnih gradova Castelgard i La Roque. Nakon što vođa grupe, prof. Johnston ode u New Mexico u štab kompanije ITC radi odgovora na neka pitanja, grupa pronalazi pomalo zapanjujuće otkriće u ruševinama. Dioptrijske naočale i svitak na kojem je napisan poziv u pomoć. Sve to ne bi bilo toliko zapanjujuće da naočale ne pripadaju prof. Johnstonu, a rukopis na svitku je njegov. S obzirom da grobnica u kojoj su to pronašli nije bila otvarana prije toga, javljaju se pitanja na koja nema logičkog odgovora. Nakon toga, četiri studenta odlaze u potragu za profesorom u New Mexico gdje ih dočekuje predsjednik i osnivač kompanije i upoznaje ih s novom kvantnom tehnologijom koja omogućava putovanje kroz vrijeme. Njihov profesor je zaista ostao u prošlosti, i poruka za pomoć jeste njegova. Oni imaju 37 sati da se vrate u prošlost, pronađu profesora i vrate se nazad. Ukoliko se ne vrate u tom periodu ostaju zauvijek zatočeni tamo.

     Mreža vremena je jedna veoma zabavna knjiga, ukoliko prijeđete preko nekih banalnosti i boljki koje posjeduje. Djeluje nekako zbrzano, iako ima podosta stranica, ali da se ne bi gubilo na ritmu Crichton ne gubi previše vremena na neke stvari i upravo te stvari će vam ići na živce. Barem meni jesu. Zbog svega toga knjiga pomalo djeluje nedorečeno, kao da se na njoj moglo još raditi, i to joj je najveći problem. Što je najgori problem, 2003. godine je izašao i film, Mreža vremena (Timeline, 2003.) s pokojnim Paulom Walkerom u glavnoj ulozi, koji je popljuvan od strane kritike, a ni publika mu nije bila previše naklonjena i to uglavnom zbog istih negativnih stvari koje se nalaze i u knjizi. Inače, film je, koliko ga se sjećam, bio sasvim uredna ekranizacija knjige i nije previše odstupao od nje. Pa vi sad viditi ko je ovdje normalan 🙂 Svejedno, uprkos svemu, Mreža vremena je čitljiva i mada nije najbolja knjiga koju ćete pročitati svakako nije ni najgora.

5 komentara na “Michael Crichton – Mreža vremena

 1. Deckard

  Kod mene je prevedena ”Niz Vrijeme” 😀 Što se tiče knjige, meni je jedna od boljih Crichtonovih, iako pati od istih mana kao i sve njegove – previše tehnikalija koje uopće ne razumijem. No, film, kako kažeš, je odstupao poprilično od nje. Likovi, odnosi među likovima, čak i cijele scene su izmjenjene, s tim da ni u jednom mediju nije pojašnjeno zašto su se neki ispitanici našli tako daleko od ”pogona”. Knjiga dobra, film stvarno loš.

  1. Ne sjećam se filma, pogledao sam ga jednom, prije nekoliko godina i to je to. Meni ne smetaju ni tehnikalije, koliko mi smeta ona ravnodušnost likova koji se nađu u Srednjem vijeku ravno iz 20. stoljeća i neke njihove odluke. Ali je svejedno zabavna knjiga 🙂

   1. Deckard

    Crichton ima dosta takvih likova u knjigama, gotovo kao da ga više zanima znanstveni dio nego ljudski element (osim da nešto zeznu). Nedavno sam pročitao ”Pray” od njega i ista je stvar – nanotehnologija. Lik ostane bez skoro cijele obitelji, ali je cool kao špricer. Što ćeš, takvi su doktori 😀

 2. Deckard

  Evo, zahvaljujući tebi, opet sam je pročitao 😀 Dojmovi, iskreno, bolji nego prvi put. Knjiga ima dobar tempo i klasičnu Crichtonovu konstrukciju (odbrojavanje vremena) ali usprkos svemu, neke stvari su baš ostale nepojašnjene. Zašto idu u baš taj dio vremena (Castelgard) i zašto je rekonstrukcija u sadašnjosti uopće bitna? Likovi od početnih zbunjola postaju skoro pa eksperti za sve. Nakaradno ubacivanje fantasy motiva (neki poludjeli vitez) i, što si rekao, površnost negativaca. Film poprilično odstupa od knjige (sad se uvjerio) jer ubacuje cijeli vremenski plot koji uopće nema veze s knjigom (u filmu lady Claire ima veliku ulogu dok je u knjizi skoro, pa beznačajna – Gordon od jedinog pravog pozitivca iz knjige postaje negativac u filmu) i nije čudo da je doživio flop. Ipak, ostaje mi i dalje jedna od boljih Crichtonovih knjiga, iako je malo popalio način transfera kroz vrijeme iz Star Trek tehnologije.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s