Looper (2012)


Looper (2012)

ŽANR: akcija/naučna fantastika
REŽIJA: Rian Johnson
SCENARIO: Rian Johnson
ULOGE: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Emily Blunt, Paul Dano, Piper Perabo
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 118 min.

     Putovanje kroz vrijeme je vjerovatno najisfuraniji fazon kad su u pitanju naučno-fantastični filmovi i jedna je od onih stvari u kojima se lako pogubiti i izgubiti nit. Pogledajte samo Terminatora (1984.) koji je nakon drugog dijela jednostavno izgubio svaku moguću nit i nestao u bespućima nelogičnosti i apsurdnosti. Šteta, jer su prva dva dijela sjajna. Mada, ako zanemarimo te nelogičnosti (a kao putovanje kroz vrijeme je logično i realno :)) koje se gotovo uvijek pojave u filmovima koji se bave putovanjima kroz vrijeme, obično ćete uživati u njima. Nakon što nam je servirao sjajni Cigla (Brick, 2005.) i Braću Bloom (The Brothers Bloom, 2008.) u svom trećem filmu, Looper (2012.) Rian Johnson se odlučuje pozabaviti upravo temom putovanja kroz vrijeme.

     Da je dokazao da zna napraviti dobar filma, Johnson nam je to dokazao u svom prvijencu, Cigli (Braću Bloom nisam gledao pa ne mogu komentarisati, ali vjerujem da ga vrijedi pogledati). S Looperom se dotiče naučne-fantastike i tematike koja je veliki zalogaj za svakoga te predstavlja jednu svojevrsnu zamku u kojoj možete napraviti sjajan film, ali i promašaj vrijedan fleke na svom imenu i karijeri. Baš kao što je to uradio Christopher Smith u svom Trouglu (Triangle, 2009.), tako je i Johnson napisao svoj scenario ne ostavljajući ništa slučaju. I baš kao Smith, servirao nam jedan vraški dobar film u kojem su rupe, neminovno izazvane materijom koju film obrađuje, svedene na minimum.

     U 21. stoljeću, otkriveno je putovanje kroz vrijeme, ali gotovo istovremeno i zabranjeno iz logičnih razloga. Međutim, mafija ga koristi za svoje svrhe. Naime, ukoliko im neko pravi problem, umjesto da se muče sa uzidavanjem leša u temelje zgrade ili bacanjem na dno rijeke s kamenim blokom oko vrata, mafija ga jednostavno pošalje u prošlost s polugama srebra vezanim za tijelo i vrećom preko glave, gdje ga dočekaju looperi, ubice koje bave tim biznisom. Ima tu i jedna caka, onog trenutka kada umjesto srebra na lešu pronađete zlato, znate da vam je ugovor istekao i da ste penzionisani jer ste upravo ubili svog starog sebe. To se zove i “zatvoriti obruč (close the loop)” pa stoga i naziv za te ubice. Ukoliko se to ne uradi, kazna je smaknuće.

     Ono što slijedi nakon smaknuća starog Joea od strane mladog, jeste jedan od najuvjerljivijih filmova o putovanju kroz vrijeme i zasigurno jedan od ponajboljih SF filmova u posljednjih desetak godina. Fina je to mješavina akcije, naučne-fantastike i jakih karaktera uz dašak romantike. Johnson opet pokazuje da itekako zna svoj posao, i kao scenarista i kao redatelj, gotovo savršeno tempirajući ritam filma, koji opet neće svima leći, posebno onima koji su navikli na adrenalinsku akciju. Johnson se prihvata materije poznate po svojim nelogičnostima i rupama, prihvata ih, malo se igra s njima, i servira nam film koji iste svodi na minimum jednostavno tako što ne ide preširoko u objašnjavanje već se bavi likovima i njihovim odnosima.

     Valja pohvaliti glumu, standardno dobrog Josepha Gordona-Levitta i Brucea Willisa, koji se u posljednje vrijeme i nije previše trudio po pitanju glume, ali ga je ovdje Johnson malo natjerao da se potrudi. Za svaku pohvalu je i šminka i maska na Gordonu-Levittu, načinjena tako da što više sliči Bruceu Willisu, što vam se u prvi mah može, i vjerovatno hoće, učiniti neobičnim, jer ne gledate standardnog Josepha Gordona-Levitta, već nekoga ko liči na njega.

     Looper s punim pravom nosi titulu jednog od najboljih filmova koji za tematiku imaju putovanje kroz vrijeme, ali i jednog od boljih SF filmova inače.

Advertisements

3 komentara na “Looper (2012)

  1. Povratni ping: Michael Crichton – Mreža vremena | Riječ-dvije o filmovima na naš način

  2. Povratni ping: Predestination (2014) | Riječ-dvije o filmovima na naš način

  3. Povratni ping: Michael Crichton – Mreža vremena | Fickle visions messing with your head…

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s