Jack Reacher (2012)


Jack Reacher (2012)

ŽANR: akcija/triler
REŽIJA: Christopher McQuarrie
SCENARIO: Christopher McQuarrie prema romanu One Shot Leeja Childa
ULOGE: Tom Cruise, Rosamund Pike, Richard Jenkins, Werner Herzog, David Oyelowo, Robert Duvall
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 130 min.

     Ma koliko u svijetu filma bilo serijala o akcionim junacima, ne škodi dobiti novi, posebno ako je kvalitetno urađen. Tako smo vremenom dobili Jamesa Bonda, Jasona Bournea, Carla Hamiltona, Johna McClanea, Ethana Hunta i mnoge druge, poznate i one manje poznate akcione junake. Gotovo svi imaju jednu zajedničku tačku, a to je da su nastali prema književnom predlošku. Često se dešavalo da filmske verzije tih likova prerastu književnu verziju. Najbolji primjer za to je James Bond, koji je vremenom postao ikona u svakom smislu te riječi.

     Pošto smo pretprošle godine imali povratak Ethana Hawka u sjajnoj akciji, Nemoguća misija: Protokol Duh (Mission: Impossible Ghost Protocol, 2011.), a prošle godine smo imali povratke Jamesa Bonda u, ništa manje sjajnom, Skyfallu (2012.) te Carla Hamiltona u Hamiltonu: U interesu nacije (Hamilton: I nationens intresse AKA Hamilton: In the Interest of the Nation, 2012.) kao i jadni pokušaj začetka novog serijala nakon sjajne trilogije o Jasonu Bourneu u vidu Bourenovog nasljeđa (The Bourne Legacy, 2012.)  došlo je vrijeme na novog akcionog junaka. Riječ je o Jacku Reacheru, glavnom liku serijala romana britanskog pisca Jima Granta, poznatijeg kao Leeja Childa. U ovom slučaju riječ je konkretno o adaptaciji romana Jedan hitac (One shot) kojeg možete kupiti po mizernoj cijeni od 5 KM, a koliko čujem debelo se isplati kupiti ga. Teret glavne uloge je na sebe preuzeo Tom Cruise, što je u samom početku izazvalo burnu reakciju kod ljubitelja Jacka Reachera jer je lik u knjizi div, a Cruise “scijentološki patuljak”, ali je sam Grant odobrio Toma Cruisea rekavši za njega da je veličina nebitna, već performans (ovo je donekle preneseno značenje njegove izjave) što se na kraju ispostavilo kao tačno.

      Režije i scenarija se prihvatio Christopher McQuarrie, čovjek koji ima odličan pedigre kad je u pitanju pisanje trilera, a ne ide mu ni režija loše iako mu je ovo tek drugi film po tom pitanju. Inače, McQuarrieju i Cruiseu je ovo druga saradnja nakon Operacije Valkira (Valkyrie, 2008.), a kako se čini neće biti posljednja jer je McQuarrie dobio posao redatelja i scenariste na novom dijelu Nemoguće misije što me jako raduje. Kada na filmu imate dva imena poput ovog dvojca, a znate da obojica isporuče odlične trilere, dodajte tome glumačka imena poput Richarda Jenkinsa, Roberta Duvalla i Wernera Herzoga (dobro, on je poznatiji kao redatelj, ali je svejedno zvučno ime) i dobit ćete jedan veoma zanimljiv triler dopadljive priče koja vam malo zaposli i sive ćelije i moždane vijuge, brzog ritma, odličnog Cruiseovog Reachera, čovjeka koji zna samo za pravdu i ne interesuju ga zakoni, uz dobru pratnju ostalih glumaca. Doduše, Herzog mi je nekako totalno neiskorišten jer je čovjek, onoliko koliko se pojavljuje u filmu, sjajan kao negativac, ruski mafijaš, jedan od onih koji su preživjeli sibiriske zatvore zahvaljujući svojoj snalažljivosti. Svaka čast i onome ko stavi Jaija Courtneyja u ulogu negativca jer mi je lik apsolutna ljiga i bio sam presretan kad Cruise pomete pod s njim.

     Koliko sam mogao vidjeti, film se donekle razlikuje od knjige, ali je kostur priče ostao isti. Neka mi ne zamjere oni koji su čitali knjigu. Ja još uvijek nisam, a imam je u planu već duže vremena. Dijelovi koji su izbačeni su vjerovatno izbačeni iz razloga ritma priče jer bi, vjerujem, malo zagušili radnju i ne bi mogli stati u tih 130 minuta filma. Valja reći da je McQuarrie odradio dobar posao s režijom, ubacujući nekoliko zanimljivih scena, ali i neizbježnu trku automobilima koju je Tom Cruise lično odradio, bez pomoći kaskadera.

    Doduše, nekima će biti smiješno vidjeti niskog Toma Cruisea u tuči protiv petorice likova, ali kako Grant reče, on je sjajna personifikacija sile koju predstavlja Jack Reacher. Jack Reacher je jedan zaista dobar akcioni triler, a ako ima Boga i malo pameti u glavama holivudskih producenata, vidjet ćemo i njegov nastavak.

1 komentar na “Jack Reacher (2012)

  1. Povratni ping: Jack Reacher: Never Go Back (2016) | Riječ-dvije o filmovima na naš način

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s