Hamilton: I nationens intresse AKA Hamilton: In the Interest of the Nation (2012)


ŽANR: triler/akcija
REŽIJA: Kathrine Windfeld
SCENARIO: Stefan Thunberg prema romanima Jana Guilloua
ULOGE: Mikael Persbrandt, Pernilla August, David Dencik, Jason Flemyng, Saba Mubarak

ZEMLJA: Švedska
TRAJANJE: 109 min.

     Kada bi vas neko upitao da mu kažete ime nekog tajnog agenta iz knjige ili filma pretpostavljam da bi većini ljudi odgovor kao iz topa bio: „James Bond“. Kako i ne bi kada je za 50 godina, koliko se nalazi u filmskom svijetu, a u književnom još i više, napravio nešto čemu se, vjeruje, ni sam Ian Flemming nije nadao kada je sjeo da piše avanture tajnog agenta u službi Njenog Veličanstva (igra riječi namjerna :)). Međutim, nije samo James Bond koji je iz književnog svijeta svoje avanture prenio i na filmsko platno. Imamo tu čitavu plejadu likova, skoro iz cijelog svijeta, od kojih su neki čak stariji i od samog Bonda, ali je eto Bond najpopularniji. Meni lično jedan od omiljenih filmskih serijala, možda napravim i neki maraton pa da predstavim sve filmove ovdje. Ne bi bilo loše, šta kažete? Nego, da se mi bacimo na stvar. Dok svijet trese bondovska groznica za najnovijom avanturom poznatog švalerskog tajnog agenta, pod imenom Skyfall (2012.), ja ću pričati o jednom drugom tajnom agentu, dosta mlađem od Jamesa Bonda, ali ništa manje smrtonosnim. Riječ je o agentu švedske tajne službe, koji je više nego očita kopija Jamesa Bonda, čak i činom, pod imenom zapovjednik Carl Hamilton. Poznato? Nije?

     Carl Hamilton je lik izašao iz pera poznatog švedskog pisca Jana Guilloua, poznatog i pod trilogijom o fiktivnom švedskom templaru, Arnu. Pročitajte knjige ako niste, vrlo zanimljive. Znači, Hamilton je nastao ‘80-ih godina prošlog stoljeća i vrlo brzo je postao slavan te je dobio i svoju filmsku verziju gdje ga je, poput Jamesa Bonda, glumilo nekoliko glumaca, od kojih su najpoznatiji Stellan Skarsgard i Peter Stormare, vječito zloća iz holivudskih filmova, meni nevjerovatno drag glumac. Nažalost, gledao sam samo Hamiltona u izvedbi Stormarea, o kojoj možete pročitati nešto više na blogu kolege Deckarda, Hamilton (Commander Hamilton, 1998.).

     Nakon što su u posljednje vrijeme skandinavski filmovi doživjeli pravu renesansu i komercijalni uspjeh u svijetu , tako je došao i red da Hamilton, akciona zvijezda tog podneblja, dođe do svog dijela kolača. I tako dobismo Hamiltona: U interesu nacije (Hamilton: I nationens intresse AKA Hamilton: In the Interest of the Nation, 2012.), jednu sasvim solidnu akciju koja više liči na trilogiju o Jasonu Bourneu negoli na Jamesa Bonda, doduše ova tri posljednja bi se mogla svrstati u isti koš.

     Nakon što porodica pogine od granate napravljene u Švedskoj, štaviše prototipa, Hamilton dobija zadatak da to istraži do kraja čime počinje njegov zadatak koji ga vodi od Švedske do Afganistana, pa do Libana i natrag do Švedske. Treba naglasiti da je taj zadatak povezan sa njegovim prethodnim zadatkom iz kojeg je jedva izvukao živu glavu. Istražujući slučaj, Hamilton otkriva da zavjera vodi do samog državnog vrha, a sve vrijeme njegove istrage, odvija se jedna druga istraga. Naime, zapovjednik Hamilton je glavni, i jedini, optuženi za ubistvo, a mlada detektivka mu je za petama. Progonjen svojim ličnim demonima i opterećen krivicom, Hamilton odlučuje da mu to bude posljednji zadatak, sve do samog kraja, kada shvata da ipak ne može tako lako napustiti sve to, taj svijet u kojem je proveo tolike godine i odlučuje ostati.

     U interesu nacije je jedan solidan akcioni film, pristojne akcije, dobre tučnjave, prolaznog scenarija i sa glavnim glumcem, Mikaelom Persbrandtom koji definitivno ima prolaz kao smrtonosni tajni agent švedske obavještajne službe. Jedina stvar koja ga kvari, ako mene pitate, jeste pomalo traljava režija redateljke Kathrine Windfeld, ali pošto to većini neće zasmetati i vjerovatno to neće ni primjetiti, slobodno ga pogledajte ako ste raspoloženi za jedan akcijski triler na skandinavski način koji ima nekih skrivenih asova u rukavu.

1 komentar na “Hamilton: I nationens intresse AKA Hamilton: In the Interest of the Nation (2012)

  1. Povratni ping: Jack Reacher (2012) | Riječ-dvije o filmovima na naš način

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s