The Pact (2012)


ŽANR: horor
REŽIJA: Nicholas McCarthy
SCENARIO: Nicholas McCarthy
ULOGE: Caity Lotz, Casper Van Dien, Agnes Bruckner, Haley Hudson, Kathleen Rose Perkins, Samuel Ball, Mark Steger
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 89 min.

     Nekada se zaista pitam zašto meni ovo treba? Zašto sam nekada toliki mazohista pa volim sebe mučiti negledljivim, da ne kažem užasnim, filmovima? Nemam blage veze zašto je to tako, ali jeste. Nedavno sam u svom osvrtu na uber dosadni i naporni Šapat duhova (The Innkeepers, 2011.) spomenuo da nekada jednostavno padnem na izjave koje mogu pročitati po Internetu o tome kako je taj i taj film nešto novo, nešto divlje, nešto što će preporoditi taj žanr. Sigurno ste svi barem jednom pali na taj fazon, zar ne? Hajde, budite fini i priznajte. Ko prizna, pola mu se prašta J Nego, da se ja vratim na temu. Prebirem ja po Internetu i po ko zna koji put padnem na isti fazon. Film koji je nešto novo, nešto divlje, film koji će preporoditi horor žanr, najbolja priča o duhovima koju ste vidjeli, dlačice na jajima/Venerinom brijegu su mi se naježile i ta seljačka priča. I tako ja odlučim pogledati Pakt (The Pact, 2012.) koji mi se svidi po sinopsisu koji pročitah za njega. Vidim kritika ga hvali. To mi je odmah trebao biti znak da ga ne gledam jer čim vidim da raja ne gotivi neki film, a kritičari ga hvale punih usta, odmah znam da se trebam kloniti ćorava posla, ali mi ne da đavo mira. Šta mu ja mogu. I tu se zajebah. Po ko zna koji put. Zapravo, nakon završetka filma sam se osjećao kao Patak Dača kada ga Duško Dugouško zajebe u crtiću. Znate onaj trenutak kada se Patkova glava pretvori u lizalo na kojem piše „sucker“ ili u magarca pa on zariče? Sigurno da znate. Otprilike sam se i ja tako osjećao, samo što nisam smio rikati po kući da me žena ne bi čudno gledala jer je ionako zabrinuta za moje psihičko zdravlje kada vidi određene filmove koje gledam.

     Posljednji put sam se tako osjećao kada sam gledao već spomenuti Šapat duhova. Tada sam pogledao film i upitao se ko tu koga jebe u mozak?  Pakt, onako na papiru, baš kao i spomenuti smor, ne zvuči loše. Dvije sestre u lošim odnosima, kojima umire majka, s kojom su bili još u gorim odnosima, pokušavaju ponovo sklopiti neki odnos kako bi pokopali majku. Jedna od njih, bivša narkomanka i samohrana majka, koja i inicira taj ponovni sastanak, se nalazi u majčinoj kući kada iznenada nestaje uslijed napada neke neviđene sile. Ova druga se ipak pojavljuje u kući nakon kraćeg nećkanja gdje pokušava skontati šta joj se desilo sa sestrom. Tu je i jedan policajac, jedina osoba koja donekle vjeruje njenim lupetanjima, dok je svi ostali smatraju ludom. Zatim u jednačinu ubacite misterioznu ženu koja se pojavljuje u nekakvim vizijama te sestre koja voli polugola trčkarati po kući (doduše, ima šta i pokazati), davno zaboravljenog serijskog ubicu i štošta još i dobit ćete jedan bućkuriš koji, kako vrijeme odmiče, ima sve manje i manje smisla.

     Kako bi se donekle odmakao od uobičajenog šablona priče sa duhovima, Nicholas McCarthy tu ubacuje jedan element koji bi to trebao malo razbiti, možda i bi kada bi on to znao uraditi, ali ne zna pa tako dobijamo samo jednu nebulozu, prilično lošu k tome. O lošoj glumi neću ni da pričam. Ali ono pravo lošoj. Režija, toliko hvaljena od strane kritike, mene nešto nije posebno oduševila. Niti ima neke prave napetosti niti neke posebnosti u njegovom stilu. Dosadno. A sam scenario, kao što rekoh, kako film odmiče tako postaje nebulozniji.

    Inače, ovaj film je nastao na osnovu istoimenog kratkog filma kojeg je kritika nahvalila na Sundance filmskom festivalu pa je Nicholas McCarthy dobio pare za dugometražnu verziju. Vidim da ga kritika hvali koliko i Ti Westa, autora onog samoubistva, Šapat duhova. Neka nam je Bog na pomoći ako je ovo budućnost horora. Radije potrošite sat i pol vremena na šetnju sa voljenom osobom ili zurenje u tačku na zidu. Produktivnije je.

2 komentara na “The Pact (2012)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s