Prometheus (2012)


ŽANR: naučna fantastika
REŽIJA: Ridley Scott
SCENARIO: Jon Spaihts, Damon Lindelof
ULOGE: Noomi Rapace, Michael Fassbender,Guy Pearce, Idris Elba, Logan Marshall-Green, Charlize Theron
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 124 min.

     Kada čujete da se čovjek koji je svojim prvim radovima postavio neke nove standarde u žanru naučno-fantastičnog i horor filma u Osmom putniku (Alien, 1979.) i Istrebljivač (Blade Runner, 1982.) odlučio vratiti svojim počecima i u svijet Osmog putnika, srce vam počne jače udarati, a lijeva strana tijela vam počne trnuti i kočiti se i mislite da ćete dobiti srčani udar. Naravno, riječ je o Ridleyju Scottu, čovjeku koji nam je podario sjajne filmove tokom svoje duge karijete. Prosto nisam mogao vjerovati kada sam pročitao vijest da je Ridley Scott odlučio snimiti prequel neponovljivom Osmom putniku i to u dva dijela. Još kada je rekao da je riječ o porijeklu Svemirskog džokeja (Space Jockey), ljudi koji su gledali Osmog putnika znaju da je riječ o divovskom mrtvom pilotu kojeg pronađu u nepoznatoj letjelici, bio sam ushićen. Ali kako je vrijeme prolazilo, priča se promijenila. To više nije bio prequel Osmom putniku, već neko putovanje čovjeka u svemir da bi odgovorio na pitanja ko smo, odakle smo i kako smo postali, te naš susret sa našim tvorcima, ali smješten u univerzum Osmog putnika. U redu, pomislio sam. Možda ni to neće biti loše. Zvuči dobro, malo moralno i vjerski diskutabilno, što će zasigurno podići tenzije i podijeliti publiku. U redu, progutat ću to. Uostalom, rekao sam sebi. To je Ridley Scott, u igri su ipak Svemirski džokej i vanzemaljci sa ladicom u ustima i kiselinom umjesto krvi, a i strašna glumačka postava. Nema fule, zar ne? A onda sam pogledao ono nepotrebno zlo od Crnihsati (The Darkest Hours, 2011.) i vidjeh da je isti scenarista, nesretni Jon Spaihts radio i scenario za Prometeja (Prometheus, 2012.). To smrdi na loše. Ma koliko Ridley bio dobar redatelj nema šanse da izvuče film ako je scenario upola loš koliko i onaj za Mračne sate. Onda pročitah da je doveden Damon Lindelof, autor izvikanih Izgubljenih (Lost, 2004.-2010.), serije koja mi nikada nije legla, da prepravi scenario pa rekoh, možda ipak bude nešto od toga. Dođe i trailer koji me nafura sa onom muzikom i vizuelno fenomenalnim scenama i moja nada za ovaj film se ponovo uzdiše. Ipak mu ima spasa, a onda dođe i gledanje i…

     I tu se razočarah. Ne zato što je film loš, nije toliko koliko ga mnogi pljuju. Ali kada uzmete u obzir od koga dolazi i marketinško nafuravanje mjesecima unaprijed, očekujete barem nešto upola dobro kao što je to bio Osmi putnik. Najveća mana samog filma je loš scenario, prepun rupa i nelogičnosti. Umjesto da dobijemo odgovore na pitanja koja nam film predstavi na početku, mi do samog kraja ne dobijemo ništa osim još novih pitanja. Valjda to čuvaju za više nego očigledan nastavak. To bih im i mogao oprostiti, ali rupe koje se pojavljuju jednostavno paraju zdrav razum, a o nelogičnom ponašanju likova da ne govorim. Što se tiče samih likova i njihovog razvoja, za film od debela 2 sata gotovo da i nema njihovog razvoja, osim donekle Ripley… pardon, Elizabeth Shaw, koja bi trebala postati nova heroina, davno zatučenog serijala i to tupim predmetom u potiljak, a onda su ga Paul W.S. Anderson i braća Strause dotukli na podu sa svojim crossoveromima sa Predatorom. I šta im treba da znači onaj izgled likova? Zar likovi, koji važe za stručnjake iz svojih branši, izgledaju onako i ponašaju se onako? Stvarno?

     Na stranu te silne rupe i nelogičnosti, ali je i Scott zakazao. Nema tu tempa, neke bolje atmosfere niti nečeg po čemu bi izdvojili jedan od najiščekivanijih filmova 2012. Doduše, vizuelno film odlično izgleda, a drago mi je i što je Scott obnovio saradnju sa H.R. Gigerom, čovjekom koji je bio zadužen za vizuelni izgled Osmog putnika i onu ladicu iz usta 🙂 Njegov rad je i više nego prepoznatljiv u filmu. Tu je i gluma Michaela Fassbendera, čiji je android David jezovito stvaran.

     Scottu i možemo prijeći preko ovih stvari. Čovjek je star i nije više isti kakav je bio prije skoro 40 godina. Ali zašto su Spaihts i Lindeloff napisali onako loš scenario? Koji je njihov izgovor? Ako Lindeloff, skupa sa J.J. Abramsom, slovi za nekakvog wunderkinda u Hollywoodu, zašto nije napisao bolji scenario?

     Sve u svemu, možemo komotno reći da je film, ako ga posmatrate kao SF film nekog anominusa, ispao kao prolazan naučno-fantastični film, ali ako ga posmatrate kao povratak korijenima velikog Ridleyja Scotta, možete samo ostati razočarani viđenim i nadati se da će nastavkom popraviti dojam.

     Moram naglasiti i to da sam pogledao izrezane scene iz filma koje nisu dospjele u verziju koju smo mogli gledati u kino i na kućnim medijima. Ima ih nešto više od pola sata i pogledavši njih, pitam se zašto su ih isjekli iz filma? 80% tih scena bi donekle popunilo rupe u filmu i popravilo krajnji dojam, ne previše, ali donekle da. Ukoliko imate priliku pogledate ih, pogledajte ih nakon filma pa ćete vidjeti i sami da bi bilo bolje da su određene scene zadržali u prvobitnom obliku.

6 komentara na “Prometheus (2012)

  1. Povratni ping: The Dark Knight Rises (2012) « Riječ-dvije o filmovima na naš način

    1. Ako se ne varam, Ridley je rekao da je verzija viđena u kinima, konačna verzija i da neće biti Director's Cut. Po meni film vapi za istom, ali bi se dosta stvari moralo ponovo snimiti jer ni izrezane scene ne bi mogle popraviti rupe napravljene u definitivnoj verziji. Film jeste vizuelna poslastica i to bi bilo to, još nekoliko pluseva, ali mnogo više minusa. Da je neko drugi radio film umjesto Ridleyja, vjerovatno bi to prošlo kod sviju, ali kada film izbaci jedno takvo ime i dopusti sebi ovako traljavo ispričanu priču, onda to razljuti sve, a posebno fanove.

  2. Povratni ping: Bullet to the Head (2013) | Riječ-dvije o filmovima na naš način

  3. Povratni ping: Interstellar (2015) | Riječ-dvije o filmovima na naš način

  4. Povratni ping: Life (2017) – Riječ-dvije o filmovima na moj način

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s