Kill List (2011)


ŽANR: horor/triler
REŽIJA: Ben Wheatley
SCENARIO: Ben Wheatley, Amy Jump
ULOGE: Neil Maskell, Michael Smiley, MyAnna Buring, Emma Fryer
ZEMLJA: Velika Britanija
TRAJANJE: 95 min.

     Kada film za koji ste čuli da je “najbolji britanski triler u posljednjih desetak godina” i “film sa nevjerovatno šokantnim krajem” počne prilično dosadnom scenom svađe između Jaya (Neil Maskell) i Shel (MyAnna Buring), iz razloga zbog kojeg se vjerovatno svađa 90 % bračnih parova, a to je nedostatak novca u kući i Jayevo lijenčarenje po kući te prelazi u večeru dva para, Jaya i Shel i njihovog prijatelja Gala (Michael Smiley) i njegove nove djevojke,  a onda ta ista večera ponovo prerasta u svađu između supružnika, zapitate se šta vi zapravo gledate. Mislim, ja sam uvijek za filmove sporog tempa, one kojima treba neko vrijeme da razrade radnju jer vas prvo uvlače u nju, ali gledate ovo što sam upravo opisao i pitate se ko ovdje koga zajebava? Gdje je ovdje triler? Horor? Napetost? Šokantnost? U redu, i dalje ne odustajem od filma, a onda iznenađenje. Galova djevojka, Fiona (Emma Fryer) ustaje i odlazi do toaleta gdje crta misteriozni simbol na poleđini ogledala, isti onaj simbol koji vidite na početku filma, i počnete zadovoljno trljati ruke. Evo ga, radosno govorite sebi. Konačno nešto počinje osim svađa.

     Ubrzo poslije toga, Gal predlaže Jayu novi posao (inače su obojica, zapravo sve troje, uključujući tu i Shel) bivši vojnici, plaćenici koji su se bavili raznoraznim prljavim poslovima za lovu), a pošto Jayu trebaju pare, iako je odlučio povući se od takvog života, ponovo se vraća, na još jedan posljednji posao. Njihovi poslodavci su misteriozni likovi koji im daju spisak od tri imena, tri osobe koje moraju ubiti. Svaki od njih, tj. posao svakog od njih predstavlja ujedno i nazive poglavlja u filmu. Treba naglasiti da Jay na veoma prikladan način potpiše ugovor vlastitom krvlju. Kako vrijeme odmiče, Jay počinje ponirati u ponore bezumlja i gubiti dodir sa realnosti i ljudskosti, dok ga Gal, totalna suprotnost Jayevom liku, pokušava smiriti i vratiti u normalu. Nakon što se stvari malo otmu kontroli, Jay i Gal dolaze i do treće žrtve, gdje stvari zaista počinju bivati čudne.

     Šta reći za ovaj film? Lista za odstrijel (Kill List, 2011.) je tek drugi film redatelja Bena Wheatlyja i definitivno u njemu ima potencijala, ali mu je scenario loša strana. Wheatley je uspio stvoriti jednu zaista tmurnu atmosferu, polako razrađujući film, ali mu je scenario poprilično slab. Ne znam da li je to on tako namjeravao, ali film je prilično nedorečen. Zapravo, film je nedorečen. Previše stvari ostaje neobjašnjeno, neke stvari su, čini mi se, ubačene samo da bi se nakucala minutaža te da bi se malo začinila priča. Doduše, sama atmosfera i priča dosta podsjećaju na kultni britanski horor Čovjek od pruća (The Wicker Man, 1973.), a mnogi ga porede i sa Srpskim filmom (2010.), zbog sličnosti između likova i tematike ponora u bezdan neljudskosti. Ne znam za ovo drugo poređenje, jer nisam gledao Srpski film. Gledanje silovanje beba, pa makar to predstavljalo neku simboliku po riječima redatelja filma, jednostavno mi ne paše i ne vidim neku poentu ubacivanja toga u film, ali Bože moj. Ako on tako misli, neka mu bude. Daleko mu kuća od moje bila 🙂

     Lista za odstrijel je imao potencijala, ali jednostavno nije iskorišten. Priča se previše oslanja na Čovjeka od pruća, a i sam taj “šokantni” kraj zaista i nije nešto šokantan. Što se tiče dijeljenja epiteta “najbolji” i sličnih, i tu se ne mogu složiti sa drugima. Film je daleko od toga da je “najbolji u posljednje vrijeme” i da automatski spada u klasike svog žanra jer to zaista nije niti to zaslužuje. Film ima specifičnu atmosferu, to da, i nekoliko prilično nasilnih scena, ali to je to. Ništa posebno. Doduše, Maskell i Smiley su svoj dio posla odlično odradili, posebno Maskell. A film pogledati samo baš ako ste se namjerili na to, ali budite upozoreni. Vjerovatno vam se neće svidjeti.

1 komentar na “Kill List (2011)

  1. Povratni ping: High-Rise (2016) | Riječ-dvije o filmovima na naš način

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s