Wanderlust (2012)


ŽANR: komedija
REŽIJA: David Wain
SCENARIO: David Wain, Ken Marino
ULOGE: Paul Rudd, Jennifer Aniston, Justin Theroux, Alan Alda, Malin Åkerman
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 98 min.

     Vjerovatno se svako od nas našao u situaciji kada vam se život odjednom okrene naopačke, kola krenu nizbrdo, a sreća i veselje u našim životima postanu samo misaone imenice. Tada, kada mislite da ništa više neće biti kao prije, kada ostanete bez imalo nade u bolje sutra, kada mislite da nemate snage započeti sve ispočetka, upravo to je trenutak kada morate skupiti snagu i uraditi nešto neobično u svom životu te se pokušati izbaciti iz te uklete situacije u kojoj ste se našli. Recimo da je to bila inspiracija za film S njim i na kraj svijeta (Wanderlust, 2012.), novi film glumačkog Jennifer Aniston i Paula Rudda, te novi film redatelja Davida Waina, koji je najpoznatiji kao redatelj komedije Mentori za nevolje (Role Models, 2008.).

     S njim i na kraj svijeta se bavi upravo jednom takvom situacijom, dignuvši je na nešto veću razinu, te je začinivši blesavim humorom i likovima i situacijama kakve je teško, ali ne i nemoguće, pronaći u pravom životu. Anistonka i Rudd glume bračni par, koji nakon kupovine stana, gdje je odlično iskarikirana situacija današnjih mladih parova kakva se može vidjeti i na našim prostorima tj. “daj nam besmisleno mali stan za ogromnu količinu novca jer nema veze što je mali, naš je i u elitnom je naselju”, dolaze u situaciju da moraju prodati isti, ali naravno, za mnogo manju sumu te započeti svoj život ispočetka. Na putu do tog svog novog života, igrom slučaja, zaglave u prenoćištu koje je zapravo hipi komuna gdje živi i jedan nudistički vinar/pisac, prenoće, a onda, na nagovor Georgea (Rudd) se odlučuju vratiti i probati dvije sedmice takvog načina života. Isprva, Linda (Aniston) i nije previše oduševljena, ali kako stvari odmiču ona je ta koja počinje više uživati u takvom životu dok George izvlači deblji kraj.

     Humor S njim i na kraj svijeta se i, kako sam to rekao, bazira na blesavim situacijama i otkačenim likovima koji se nalaze u tim situacijama. Teško da se može izdvojiti neki lik jer se ne zna koji je blesaviji, ali je Justin Theroux odglumio jednog od najjačih mi sporednih likova u komedijama, hipika Setha koji je zaglavio u vremenu i prostoru. Tu su još i Kerri Kenney, kao otkačena upraviteljica prenoćišta, Ken Marino kao Georgeov vulgarni brat Rick i legendarni Alan Alda kao osnivatelj komune, čovjek koji se vraća na velike ekrane pod svoje stare dane što mi je vrlo drago vidjeti. Zapravo, većina glumačke ekipe, kao i sam redatelj, su radili skupa gotovo na svim filmovima te nekim serijama te se slobodno može reći da je ovo film nastao kao produkt jednog druženja ljudi sličnog smisla za humor. Moram priznati da sam gledao gotovo sve filmove ove ekipe i većinom sam zadovoljan viđenim osim jednog izuzetka, a to je Vrelo, vlažno američko ljeto (Wet Hot American Summer, 2001.), koji u Americi ima kultni status, a vjerovatno će najviše ostati upamćen po sceni vrelog, znojnog seksa između Michaela Iana Blacka i Bradleyja Coopera u šupici, uz zid. Mene isti nije nešto ni oduševio niti mi je “legao”.

     S njim i na kraj svijeta je nažalost bio prava propast na kino blagajnama, zaradivši jedva nešto više od 21 milion dolara na budžet od 35 miliona mada mi je jasno zašto je to tako. Humor kojim se služi spomenuta ekipa ne leži svima te će mnoge odbiti. Mene je nekako najviše podsjetio na Nevolju u raju (Couples Retreat, 2009.), još jedan film koji je bio pokopan od strane kritike i publike, a meni opet tako drag upravo zbog sličnog humora tako da ukoliko imate sitničav ukus što se tiče komedija, onda zaobiđite ovaj film. Ukoliko ste pak gledali spomenuti Nevolju u raju i svidio vam se, vjerovatno će vam se svidjeti i ovaj.

1 komentar na “Wanderlust (2012)

  1. Povratni ping: 21 Jump Street (2012) « Riječ-dvije o filmovima na naš način

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s