Ghost Rider: Spirit of Vengeance (2012)


ŽANR: akcija/fantazija
REŽIJA: Neveldine/Taylor
SCENARIO: Scott Gimple, Seth Hoffman, David S. Goyer
ULOGE: Nicolas Cage, Fergus Riordan, Ciarán Hinds, Violante Placido, Idris Elba, Christopher Lambert, Johnny Whitworth
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 95 min.

     Nedavno sam, kada sam pisao o Osvetnicima (The Avengers, 2012.), rekao da nisu svi filmovi po Marvelovim stripovima loši, ali kada su loši onda su baš loši. E sad se pokušajte sjetiti koji vam je film po Marvelovom stripovima najlošiji? Imate li neki na umu? Idite i malo dalje u prošlost. Zakopajte po vašoj sehari sjećanja. Sjećate li se Kapetana Amerike (Captain America, 1990.) kojeg je režirao jedan od kraljeva trash kultne produkcije, Albert Pyun? Ubjedljivo najlošiji film prema Marvelovom stripu. Dosad.

     Do nedavno sam mislio da titulu najgoreg filma napravljenog po stripu nosi zlosretna Žena mačka (Catwoman, 2004.), koju sam na moju žalost gledao. Volio bih da nisam, ali jesam i povratka nema. Ozbiljan pretendent na titulu koji čak i prijeti da joj je otme jeste novi film Nicolasa Cagea, Ghost Rider: Duh osvete (Ghost Rider: Spirit of Vengeance, 2012.), koji je opet nastavak Ghost Ridera (2007.). Ruku na srce, nije ni prvi dio bio bogzna kakav film, ali u usporedbi sa ovim novim nastavkom predstavlja neprevaziđeni filmski klasik.

     U redu, Cage je dužan i Bogu i narodu, to već znaju i ptice na grani pa snima šta mu se god ponudi što dovodi do brojnih skečeva i šprdancija na njegov račun koji se šire internetom kao šumski požar. Ima on tu i pokoji gledljiv film, ali u posljednje vrijeme se nema čime pohvaliti. Ovim Ghost Riderom je dotakao dno dna. Mislim da nema kuda dalje osim da ode u B produkciju kao Steven Seagal ili Michael Madsen, ali čisto sumnjam da će mu se to desiti dokle god mu je amidža Coppola živ.

     Ovaj film bi se mogao opisati u tri riječi: zlo i naopako. Ozbiljno. Već od prvog kadra imate osjećaj da gledate neko jeftino smeće koje je predodređeno da ide direktno na DVD uprkos budžetu od 57 miliona zelembaća. Čak i Asylumova produkcija izgleda ozbiljno za ovo. Samo što se uz Asylumove filmove, raju i pivo možete dobro nasmijati, a Ghost Rider je daleko od toga. Nakon gledanja Ghost Ridera: Duha osvete poželite uzeti usijani žarač i probosti ga sebi kroz lobanju, direktno kroz očne duplje, u nadi da ćete tako uspjeti zaboraviti kadrove koje ste gledali, ali nećete moći.

     Počev od priče, pa preko režije i same glume (ako se to može tako nazvati) film je odron, smeće na kvadrat, bolno jadan. Taj izvikani redateljski dvojac Neveldine/Taylor treba izvesti pred prijeki sud i po kratkom postupku… Režija i montaža su odvratne do granice bola, a ne bi me čudilo da dobijete neki blaži epileptični napad gledajući njihove “majstorske” kadrove. Priča je glupa, zaglupljena da ne može zaglupljenija biti uz dijaloge od kojih vam se povraća. O glumi neću ni pričati. Cage se krevelji cijeli film, a Idris Elba i Ciarán Hinds, ljudi koji itekako znaju glumiti, kao da su zalutali u cijelu priču. Rekoh, prvi dio za ovaj je vrhunac filmskog stvaranja. Žali Bože para potrošenih na ovo zlo.

     Što je najgore, film je isplatio svoj budžet te ga skoro utrostručio pa me ne bi čudilo da za koju godinu dobijemo i treći dio, što se naslućuje na kraju. I prvi je dočekan na nož od strane kritike i publike pa opet smo dobili nastavak tako da je sve moguće. Uzdam se u majansko proročanstvo o kraju svijeta da nas spasi od trećeg dijela. Izbjegavati u širokom krugu, a osobu koja vam ponudi DVD sa ovim filmom odmah gađajte u glavu, po mogućnosti među oči. A fino je meni prijatelj rekao: “Ja se tebi divim kako možeš svašta gledati.” Tako mi i treba.

3 komentara na “Ghost Rider: Spirit of Vengeance (2012)

  1. Deckard

    A kad sam ja govorio ljudima da je prvi dio mila majka od filma… 🙂 No, iako ja volim slabije filmove, kao što je DareDevil i prvi Rider, ovo je stvarno jezivo loše. Na stranu što je prebacivanje snimanja u Europu (to ko da Spiderman ide letjat po Berlinu) smrdilo na uber jeftinoću, dečki su stvarno, čak i s 57 milijunčeka, uspjeli postići da film izgleda jeftino do bola. Montaža je ko stvorena za glavobolju (a redatelji su kakti neki eksperti za to), glumci neiskorišteni (zna i Cage potegnuti kad ga netko usmjeri u pravom smjeru) priče je jebe lud zbunjenog… loše, baš loše.

    1. Pazi, nemam ništa protiv prvog Ridera ili Daredevila, ma koliko loši bili, a jesu 🙂 Ali ovo je previše. Zlo i naopako od samog početka do kraja. Ne znam samo kako im dadoše da ovo objave, ali eto zaradi skoro trostruki budžet pa nam ne gine treći dio 🙂 Što je najgore, Ghost Rider kao lik pršti od potencijala, a ovako loše urađeno.

  2. Povratni ping: Serbuan maut AKA The Raid: Redemption (2011) « Riječ-dvije o filmovima na naš način

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s