Safe House (2012)


ŽANR: triler/akcija
REŽIJA: Daniel Espinosa
SCENARIO: David Guggenheim
ULOGE: Denzel Washington, Ryan Reynolds, Vera Farmiga, Brendan Gleeson, Fares Fares
ZEMLJA: SAD/Južna Afrika
TRAJANJE: 115 min.

     Nakon što smo prošle godine dobili par špijunskih filmova, pa smo dobili prosto vrijeđanje inteligencije gledatelja i štetu protraćenog potencijala poput Dvostruke igre (The Double, 2011.) punokrvni špijunski triler Dečko, dama, kralj, špijun (Tinker Tailor Soldier Spy, 2011.) te Soderberghov eksperimentalni izlet u vode akcionog trilera Izdaja (Haywire, 2011.) ovu godinu nam Hollywood započinje sa špijunskim akcionim trilerom pod imenom Sigurna kuća (Safe House, 2012.), u kojem glume prilično zvučna glumačka imena, a predvode ih Denzel Washington i Ryan Reynolds.

     Nazvati ovaj film špijunskim je previše hrabro i drsko jer osim spominjanja i pojave CIA-e i još nekih svjetskih obavještajnih službi teško da ima neke veze sa špijunima. Akcioni triler, to da. Dobro, ima više akcije nego trilera, ali ispunjava minimum norme da bi mu se u žanr ubacio triler. Sam film počinje scenom akcije i drži se iste do samog kraja tako da ćete odmah u startu imati uvida u ono što vas očekuje ostatak filma. Nema praznog hoda koji zna itekako zasmetati prilikom gledanja akcija. Onaj element trilera je vezan sa sam lik kojeg tumači Washington i to nešto što svi žele, a on to ima te blagu teoriju urote, ali kao što rekoh, ima ga sasvim dovoljno da začini priču i učini je nešto zanimljivijom.

     Što se tiče glumaca, Denzel se izgleda zabavlja u posljednjih desetak godina igrajući pa skoro uvijek iste likove, ali mu stoje. Tako mu i ovdje stoji ova uloga odmetnutog agenta CIA-e, čovjeka koji ima ogromno znanje i sposobnost, specijaliste za hebanje u mozak. Reynolds, kojeg smo navikli gledati u romantičnim komedijama, izgleda želi da izađe iz šablona pa se okreće drugim žanrovima, a ovdje ima ponajbolji performans u posljednje vrijeme. Naivni, neiskusni agent CIA-e, zaljubljen do ušiju u svoju djevojku, čovjek koji gaji određene ideale po pitanju svog posla, a isti se ruše kako film odmiče. Možda vam neće odmah leći kada ga vidite u ovoj ulozi, ali ćete vidjeti da zaista odgovara liku. Ovo je otprilike formula kakva je ubačena u Dvostruku igru, stari agent-mladi agent, ali tamo je otišla u totalno suprotnom pravcu dok je ovdje, što se scenarističkog pristupa, sasvim solidno odrađena. Što se tiče sporednih glumaca, kada vidite njihova imena, znat ćete da ne zaostaju za glavnim dvojcem što se glume tiče.

     Sam scenario je prilično dobar, doduše što radnja više odmiče to je film predvidljiviji, ali barem nema previše prenemaganja i američkog patriotizma te nekih prevelikih rupa. Gotovo da nema dobrih likova, svi su loši ili su u nekoj sivoj zoni sa dobrim naginjanjem na onu mračnu stranu. Najviše pažnje je posvećeno Reynoldsovom liku jer je on ipak glavni, ali ni Denzelov lik nije zapostavljen. Sam kraj je mogao biti drugačiji, te mi je lično zasmetao, ali to je do mene.

     Film kao film je sasvim korektan, ništa posebno, ali gledljiv. Doduše, jedna stvar mi je opasno išla na živce, a vjerujem da će i mnogima drugima. Naime, riječ je o onoj ručnoj, drhtavoj kameri koja je izgleda postala neizbježna u akcijama današnjice jer to “daje realan, frenetičan izgled akciji”. Strašno. Jedva da se išta vidi prilikom bliskih borbi dok je situacija nešto bolja kod pucnjave. Nešto, ne previše. A montaža? Da ne pričam o tome. Izgleda da je trend koji je započeo Tony Scott još prije 10-12 godina dobrano uzeo maha u Hollywoodu pa ga svi pokušavaju iskopirati, a ne shvaćaju da to više ni samom Scottu ne ide od ruke, a kamoli njegovim kopijama. Ne znam da li je to do producenata, a imam osjećaj da jeste, ali bi zaista trebali prestati sa tim i početi normalno snimati akcije. Ovako se jedva može pratiti.

     Za kraj, korektan film, kojeg dosta izvlači glumačka postava, ali ga isto tako dosta oštećuje režija i montaža. Ali može proći kao jedna poslijepodnevna razbibriga.

Advertisements

2 komentara na “Safe House (2012)

  1. Povratni ping: Safe House (1998) « Riječ-dvije o filmovima na naš način

  2. Povratni ping: Life (2017) – Riječ-dvije o filmovima na moj način

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s