The Avengers (2012)


ŽANR: akcija/SF
REŽIJA: Joss Whedon
SCENARIO: Joss Whedon
ULOGE: Robert Downey, Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Tom Hiddleston, Clark Gregg, Cobie Smulders, Stellan Skarsgård, Samuel L. Jackson
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 143 minute

     Dugo vremena je trebalo Marvelu da se pokrene i počne sam finansirati filmove bazirane po svojim stripovima jer kako kaže ona stara: ako želiš nešto uraditi kako treba, uradi to sam. Ruku na srce, nisu svi filmovi rađeni po Marvelovim stripovima loši. Ima tu vrlo dobrih filmova, ali kad su loši, onda su zaista loši. Prosto ti bude žao potencijala koji su imali. Tamo negdje 2005. godine Marvel je odlučio sam finansirati svoje filmove i stvoriti tzv. Marvelov filmski univerzum, pandan njihovom stripovskom univerzumu gdje se skoro svi superheroji susreću i bore jedni s drugima. 2008. nam dođe zabavni Iron Man u režiji Jona Favreaua, koji nam pokaza da je ipak najbolje kad su svi kreativni konci u tvojim tj. Marvelovim rukama. Za Iron Manom uslijedi serija uspješnih filmova: Nevjerovatni Hulk (The Incredible Hulk, 2008.), Iron Man 2 (2010.), Thor (2011.), Kapetan Amerika: Prvi Osvetnik (Captain America: The First Avenger, 2011.). Kako bi taj Marvelov filmski univerzum bio potpun tako je i svaki film na kraju davao nagovještaj onoga šta nas čeka u novom filmu, a svi oni skupa zapravo predstavljaju uvod u Marvelovu zlatnu koku poznatu i kao Osvetnici (The Avengers, 2012.).

     Obzirom da su Osvetnici predstavljali krunu rada nečega što su gradili prethodne 4 godine te su ujedno i prvi film u kojem se stara banda okuplja zajedno na jednom mjestu, Marvelovci su odlučili igrati na sigurno i angažovati Jossa Whedona na mjestu redatelja te su mu ujedno dali i da preradi prvobitnu verziju scenarija koju je napisao Zak Penn.

     Zašto kažem da su Marvelovci igrali na sigurno sa Jossom Whedonom? Joss Whedon je čovjek koji je u Hollywoodu poznat kao jedan od vodećih doktora za scenario, a to su vam oni likovi koje studio unajmi da im prepravi scenario nabrzinu bez ubacivanja njegovog imena u film. On je radio i na stripu, pišući upravo za Marvel te je veliki fan stripa. Da ne spominjem njegove radove na TV-u koji i dan-danas, imaju vojsku obožavatelja. Ukratko, Joss Whedon je zaista bio prava osoba za Osvetnike jer koga drugog staviti na čelo ovakvog projekta ako ne čovjeka koji je poznat kao veliki maher u svom poslu i veliki obožavatelj stripova. Na kraju je rezultat na kino blagajnama pokazao da je to zaista bio pun pogodak jer je na svoj budžet od 220 miliona, film zaradio preko milijardu dolara, a još uvijek se prikazuje u kinima.

     Ukoliko ste gledali prethodno spomenute filmove iz Marvelovog filmskog univerzuma (zar postoji neko ko nije), onda ste vjerovatno stekli neki pojam o onome šta vas čeka u Osvetnicima. Sama priča Osvetnika je zapravo prerada priče strip serijala Ultimates, koji su opet podmlađivanje starih Osvetnika, uz izbacivanje nekih likova u korist drugih. Ukoliko niste čitali spomenuti strip, a gledali ste crtić Ultimativni Osvetnici (Ultimate Avengers, 2006.) onda će vam priča biti poznata. Naime, vanzemaljska rasa poznata po imenu Chitauri želi proći kroz portal u naš svijet i zauzeti ga, ali im ovdje u tome pomaže Loki, Thorov brat. Generalu Furyju ne preostaje ništa drugo do sastavljanja tima od super heroja koji bi pokušao spriječiti vanzemaljsku invaziju, ali da li će uspjeti u tome jer kako sastaviti tim od ljudi koji imaju poteškoća i razmirica između sebe.

     Tu se Joss Whedon drži iste formule kao u stripu i gore pomenutom crtiću. Osvetnici su grupa pojedinaca koji svaki bolje funkcioniše kada su sami jer im njihov ego ne dopušta da rade u grupi (Iron Man i Thor) ili su pak navikli raditi sa profesionalcima (Kapetan Amerika), ali se onda dešava nešto zbog čega će se konačno smiriti i početi raditi skupa. Da budem iskren, kad sam čuo da će Whedon preuzeti redateljsku palicu i nisam bio previše ushićen jer ipak nema toliko redateljskog iskustva, a posebno ne za ovakav spektakl, ali sam navijao za njega kao scenaristu. Na kraju se ispostavi da sam tek malo pogriješio u tome. Naime, Whedon je napisao odličan scenario, uz tek pokoju zamjerku, te je pružio i vrlo dobro režiju, mada uz ponešto nepotrebnih scena.

     Svi glumci koje ste mogli gledati u originalnim filmovima, uz izuzetak Edwarda Nortona kojeg je zamijenio Mark Ruffalo u ulozi dr. Bannera/Hulka, su tu i svi su na vrhuncu zadatka, onakvi kakve ste ih i zapamtili, s tim da je Ruffalo pravo osvježenje na tom polju i da hemija između njega i Downey Jr.-a jednostavno pokreće film i najveći dio humora dolazi upravo od njih dvojice, a posebno od Downeyja i njegovih dobacivanja tipa Reindeer Games, Point Break i Legolas.

     Mnogi govore da je ovaj film dosad najbolji film o superherojima koji nam je došao. Ne bih se složio sa tim, ali da je dobar, dobar je. Već od samog početka vidite da ćete imati posla sa dosta akcije i zabave, ali da je predug, jeste. Stvari su mogle biti bolje da se film malo skresao što je teško jer valja ubaciti tolike superheroje u film i ne produžiti ga, ali se mogao skresati na nekim scenama i ne bi ništa izgubio na kvaliteti već bi vjerovatno i dobio. Ponekad ćete osjetiti da su neki superheroji zapostavljeni, ali već sam rekao da je teško strpati tolike likove u jedan film i ne zapostaviti nekoga pa ipak Whedon vješto barata sa tim da ćete to teško primjetiti. Zapravo, jedan prosječan gledatelj filma koji ode u kino samo da bi se zabavio na 2 sata to vjerovatno neće ni primjetiti, ali zakeralo poput mene hoće jer ne bih ja bio ja kada ne bih našao manu nečemu 🙂 Jedna zamjerka ide i na tzv. 3D koji apsolutno nema nekog posebnog efekta na film te samo smeta gledanju. Slobodno ga pogledajte u 2D-u i uštedite sebi novac na karti.

     Šta reći za kraj osim, ponesite veliku porciju kokica i sokove, zavalite se u svojoj stolici, pustite mozak na pašu i uživajte.

7 komentara na “The Avengers (2012)

  1. To se gleda 😀
    Doduše, dok se ja sprdim otić u kino više, neće igrat u kinima… Srećom, to je Pirate Bay 😉
    Pogledao bih i foršpan, ali ovo čudo, na kojem sam, nema zvučnike, a slušalice su mi ostale doma 😡

  2. Povratni ping: Ghost Rider: Spirit of Vengeance (2012) « Riječ-dvije o filmovima na naš način

  3. Povratni ping: Firefly (2002-2003) | Riječ-dvije o filmovima na naš način

  4. Povratni ping: Avengers: Age of Ultron (2015) | Riječ-dvije o filmovima na naš način

  5. Povratni ping: Guardians of the Galaxy (2014) | Riječ-dvije o filmovima na moj način

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s