The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)


ŽANR: horor/komedija
REŽIJA: Henry Saine
SCENARIO: Devin McGinn
ULOGE: Kyle Davis, Devin McGinn, Matt Bauer, Honor Bliss, Sujata Day, Todd Duffey
ZEMLJA: SAD

TRAJANJE: 78 minuta

     Znate li ko je H.P. Lovecraft? Ne znate? Skupa sa Edgarom Allanom Poeom, čovjek koji je uspostavio modernu američku horor književnost ako se smijem tako izraziti i pisac koji je inspirisao mnogo današnje horor pisce. Neki ne vole njegovo pisanje, ali vam sa sigurnošću mogu reći da su njegovi radovi veoma unikatni, neki lošiji, neki bolji, kao i kod svih pisaca. Lovecraft je poznat po tome što je kroz svoje radove provlačio određena bića koja se svrstavaju u Cthulhu mitologiju, izraz skrojen nakon njegove smrti i nikada zvanično iskorišten od strane Lovecrafta. Godinama poslije njegove smrti, Lovecraft i njegova Cthulhu mitologija su dobili brojne pobornike (uključujući i mene), a Lovecraftova djela su pretočena u brojne filmove, stripove, društvene i video igre. Što se tiče filmova, obično se tu radi o niskobudžetnim ostvarenjima koja se manje-više drže literarnog predloška te ponekad, kao u adaptacijama na kojima je radio Gordon Stewart, imate horor koji flertuje sa komedijom, ali djelotvorno. Jedan zaista dobar horor, onaj čistokrvni, nastao po noveli Čudni slučaj Charlesa Dextera Warda je Uskrsli (The Resurrected AKA Shatterbrain, 1992.). Osim što su njegove djela adaptirana, Lovecraft je utjecao na mnoge pisce i filmaše te se vremenom stvorio pridjev koji opisuje filmove i djela u kojima je vidljiv taj utjecaj, lavkraftovski.

     Sve ovo je vjerovatno poznato fanovima lika i djela H.P. Lovecrafta pa se pitate zašto vam sve ovo pričam? Zato što morate donekle biti upoznati sa likom ovog čovjeka da bi vam film Posljednji Lovecraft: Relikvija Cthulhua (The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu, 2009.) bio smiješan. Dobro, vjerovatno će vam biti smiješan i ako nikada niste čuli za Lovecrafta, ali kada znate nešto više podataka i poznajete cijelu tu zavrzlamu oko Cthulhu mitologije tek onda sve to dobija novu dimenziju.

     Posljednji Lovecraft je niskobudžetna horor komedija koja zapravo predstavlja jednu odu fanova velikom majstoru horora ispričanu na malo drugačiji način jer se samo veliki fanovi mogu šaliti na ovakav način. Premisa filma je vrlo jednostavna, sva stvorenja iz Cthulhu mit0logije o kojima je Lovecraft pisao su stvarna te žele zauzeti naš svijet. Jedini čovjek koji ih može spriječiti u tome je posljednji potomak H.P. Lovecrafta, Jeff Philips. Kada se jednog dana u njegovom stanu pojavi nepoznati starac i ispriča mu njegovo pravo porijeklo i svrhu postojanja, Jeff isprva ne vjeruje u sve to, ali kada ih napadnu Cthulhuove sluge on bježi sa svojim prijateljem Charliejem, nalazi se sa tipom kojeg su maltretirali u srednjoj školi, a koji je inače veliki obožavatelj Lovecrafta, te kreću na put u potragu za kapetanom Olafom, jedinim čovjek koji je preživio susret sa Dubinskim (The Deep Ones).

     Da, film je prejeftin i glumci u njemu su gotovo nepoznati, ali ga izvlači humor te ako ste ljubitelji jeftinih horor komedija u kojima je naglasak na komediji, kao što je Zovem se Bruce (My Name is Bruce, 2007.) onda će vam se i ovo svidjeti. Šteta što momci nisu imali više novca da naprave to kako treba jer je njihova ljubav prema ovom projektu jasno vidljiva, a neki idioti dobijaju po 200-300 miliona da snime kojekakva, tobože ozbiljna, izvinjavam se na izrazu, sranja.

2 komentara na “The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s