The Darkest Hour (2011)


ŽANR: SF/horor/akcija
REŽIJA: Chris Gorak
SCENARIO: Jon Spaihts
ULOGE: Emile Hirsch, Olivia Thirlby, Rachael Taylor, Max Minghella, Joel Kinnaman
ZEMLJA: SAD/Rusija

TRAJANJE: 89 minuta

     Znate šta mi nikada neće biti jasno kad su filmovi iz Hollywood u pitanju? Kako to da nekada bacaju pare na takva, izvinite na izrazu, sranja, ali hladno preskoče neke filmove koji uprkos svom minijaturnom budžetu postanu hitovi? Da li neko uopće čita scenarije koji im se serviraju prije negoli se odluče na snimanje ili je sve zasnovano na principu nepotizma ili nečeg drugog? Jer mi zaista nije jasno kako se film, ako ga uopće mogu tako nazvati, poput Crnih sati (The Darkest Hour, 2011.) mogao snimiti.

Crni sati, osim ideje koja je zanimljiva, tj. zanimljiv je koncept nevidljivih vanzemaljaca koje odaje elektricite, nemaju ama baš ništa vrijedno vaše pažnje. Scenario je šupalj toliko da će vas u pojedinim dijelovima glava zaboljeti od nebuloza sa kojim ćete se susresti, dijalozi su na nivou nečega što bi šestogodišnje dijete bolje napisalo, likovi su bezlični, jednodimenzionalni, akcije jedva da ima. Doduše, obzirom na medijsko silovanje kojim smo bili izloženi sa ovim filmom i bilo je za očekivati da će se nešto ovako desiti. Jer, kako već ranije rekoh u Johnu Carteru (2012.), što je reklama veća, to je film lošiji. Nemojte me sada pogrešno shvatiti pa pomisliti da poredim Johna Cartera sa ovim smećem. Uprkos svojim manama, John Carter je ipak bolji od ovoga.

     Nije mi ni jasno korištenje imena Timura Bekmambetova za promociju ovog filma. Bit ću iskren pa reći da čovjeku produkcija nije jača strana, barem što se tiče prošle godine. Prvo je to bio slučaj sa Apollo 18 (2011.), a sada i ovo. Da tragedija bude veća, i jedan i drugi film imaju zanimljive ideje koje su upropaštene što traljavim scenarijem što traljavom režijom. Kako li je samo uspio Timur uspio iskopati 9 (2009.) i producirati ga, nikada mi neće biti jasno jer je 9 jedan odličan film. Mada, za to je, ruku na srce, najzaslužniji Shane Acker koji ga je napisao i režirao, a i Tim Burton je tu umiješao svoje prstiće. Timur bi se definitivno trebao ostaviti produkcije i vratiti se režiji, koja mu puno bolje ide.

     Što se tiče samog filma, ne morate ga nikada u svom životu pogledati i ništa nećete propustiti već ćete sebi uštedjeti tih sat i pol vremena. Radije pogledajte 9, koji sam već ranije spomenuo, ako već niste. Ili možda neki drugi film o invaziji vanzemaljaca na Zemlju. Bog zna da ih imamo više nego dovoljno, ali izbjegavajte i Horizont (Skyline, 2010.) koji je tu negdje sa ovim odronom. Nakon što pogledate ova dva filma o vanzemaljcima počnete na sva usta hvaliti Emmericha i njegov Dan nezavisnosti (Independence Day, 1996.), koji je uprkos količini trasha izmislio žanr za njih. Uostalom, ako će nam Ameri nastaviti servirati ovakve filmove o invaziji vanzemaljaca, onda je bolje da mali zeleni zaista dođu i unište nas, jer se ovako više ne može.

Advertisements

2 komentara na “The Darkest Hour (2011)

  1. Povratni ping: Shanghai (2010) « Riječ-dvije o filmovima na naš način

  2. Povratni ping: Prometheus (2012) « Riječ-dvije o filmovima na naš način

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s