The Descendants (2011)


ŽANR: drama/komedija
REŽIJA: Alexander Payne
SCENARIO: Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash po romanu The Descendants Kaui Hart Hemmings
ULOGE: George Clooney, Shailene Woodley, Beau Bridges, Judy Greer, Matthew Lillard, Robert Forster, Ammara Miller
ZEMLJA: SAD

TRAJANJE: 115 minuta

     Alexander Payne se nije pojavio kao redatelj dugih sedam godina, a onda se vratio sa ovom prelijepom adaptacijom romana Nasljednici. Naravno, u redateljske radove ne računam rad na omnibusu Volim te, Pariz (Paris, je t'aime AKA Paris, I Love You, 2006.) te rad na pilot epizodi HBO-ove dramedije Obdaren (Hung, 2009.-2011.), gdje je ujedno služio i kao producent. Posljednji igrani film koji nam je podario je bio hvaljeni Stranputica (Sideways, 2004.), a sa tim filmom je bio i na Sarajevo Film Festivalu ako se sjećate. Iako ga nije bilo 7 godina, Payne se vraća jednim odličnim filmom te dobija i Oscara za najbolji adaptirani scenario.

     Nasljednici (The Descendants, 2011.) je zaista jedan prelijep film, prije svega zahvaljujući krajoliku Havaja na kojima je sniman, a onda i svojoj priči. U biti, Nasljednici su drama sa elementima komedije, o čovjeku čiji se monotoni život preko noći okrene naglavačke te započinje neku vrstu ličnog putovanja kako bi prebrodio sve ono što ga je snašlo. Naime, Matt King (Clooney) je advokat, ali i nasljednik, skupa sa svojom mnogobrojnom porodicom, velike količine zemlje koju moraju prodati. Uz zemlju, Kingovi imaju i nešto kraljevskih gena jer je njihov davni predak oženio havajsku princezu. Naravno, odmah pomislite kako takav čovjek može imati nekih problema, za Boga miloga? Živi na Havajima, raju na Zemlji, posjeduje ogromnu zemlju, bogat je, pripada kraljevskoj lozi, ali kao što on sam kaže na početku, to ga ne čini ništa drugačijim od ostalih.

     Njegova supruga Elizabeth na početku filma doživljava nesreću sa gliserom nakon čega pada u komu. Matt, koji je do tog trenutka bio posvećen samo svom poslu, se mora prihvatiti brige o porodici i kući, ali ne zna kako jer kako to sam kaže “on je rezervni roditelj”. Njegova mlađa kćerka, 10-godišnja Scottie (Miller) je pametnjakovićka, privržena majci, pravi probleme drugoj djeci u školi, druži se sa pogrešnom djecom i generalno je loše vaspitana i bezobrazna. Starija kćerka, Alexandra (Woodley) je problematična 17-godišnjakinja koja živi u internatu, te ima problema sa alkoholom i momcima. Njeno ponašanje je ipak nešto bolje za razliku o Scottienog, ali nije ni ona neka cvjećka. Nakon što Matt sazna da mu se žena nikada neće probuditi iz kome te da je mora isključiti sa aparata, njegov svijet još više zapada u krizu, a da stvari budu gore Alexandra mu govori da ga je supruga varala. Od trenutka saznanja da ga je supruga varala počinje jedno putovanje na kojem će se on združiti sa kćerkama, doći u sukob sa puncem po ko zna koji put, popričat će sa ljubavnikom svoje supruge i njegovom suprugom, posvađat će se sa cijelom porodicom, a sve to na jedan blago humoristični način, svojstven Payneu.

     Clooney je kao i uvijek na vrhuncu zadatka kao nespretni otac, zatrpan u svoj posao toliko da ne primjećuje šta mu se dešava sa kćerkama i suprugom, Woodleyca i Millerica briljiraju kao njegove kćerke, a tu su i veterani Robert Forster kao Mattov punac i Beau Bridges kao njegov rođak Hugh. Najviše me iznenađuje iz naftalina izvučeni Matthew Lillard, ali mogu ga zamisliti kao ljigu koju glumi u filmu.

     Što se tiče Paynea, on zaista s lakoćom priča toplu i dirljivu priču, predstavljajući nam Havaje u svoj njihovoj ljepoti. Svidjela mi se ona njegova igra sa vremenom, oblacima i suncem, kojom predstavlja stanje Mattove svijesti i života u tom trenutku. Sve u svemu jedna prelijepa drama sa daškom humora, lijepo ispričana priča koja će vam se zasigurno svidjeti ukoliko volite ovakve filmove, a zasigurno ćete uživati u njemu i ako niste jer kako nećete pogledati film prelijepog krajolika i gdje svi nose havajke?  Definitivno jedan od najboljih filmova 2011. godine.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s