Stander (2003)


ŽANR: krimi/biografski
REŽIJA: Bronwen Hughes
SCENARIO: Bima Stagg
ULOGE: Thomas Jane, Deborah Kara Unger, Ashley Taylor, David O'Hara, Dexter Fletcher, Marius Weyers
ZEMLJA: Južna Afrika/Kanada/Njemačka/Ujedinjeno Kraljevstvo
TRAJANJE: 116 minuta

     Nisam odavno ništa napisao, a najveći razlog tome je lijenost koja mi dođe sa ovim bijelim pokrivačem napolju. Volio bih da mogu zaspati i probuditi se početkom aprila kada se sve ovo otopi, ali nažalost ne mogu pa ću onda nastaviti sa ovim piskaranjem. Ovaj put idemo malo među “starije” filmske naslove i filmove koji su, što bi se reklo, prošli ispod radara, gotovo nezapaženi među publikom. Razlog pisanja ovog članka jeste upravo podsjećanje ljudi da postoje brojni filmovi koje niste pogledali niti ste čuli za njih, ali ćete se oduševiti nakon što ih pogledate. Pa da počnem.

     Oduvijek sam volio gledati biografske filmove bilo da se radi o prikazu života nekog političara, teroriste ili pljačkaša banaka. Stander (2003) je film koji nam dolazi iz Južne Afrike, uz koprodukciju nekoliko drugih zemalja, i govori nam priču o jednom veoma zanimljivom liku, Andreu Standeru. Naime, Andre Stander je bio jedan od mnogih Robin Hoodova modernog doba, mali čovjek koji se digao protiv sistema na jedini način na koji je znao, a to je pljačkanje banaka, i time je osigurao svoje ime u historiji i simpatije među ljudima. Ono što je Jacques Mesrine bio u Francuskoj (djelovao je otprilike istovremeno kada i Stander) ili recimo John Dillinger, svojevremeno u SAD-u, to je Andre Stander bio u Južnoj Africi. Bivši policajac u sistemu u kojem je dominirao aparthejd, je jednog dana, 70-ih godina prošlog stoljeća jednostavno odlučio početi pljačkati banke jer je vidio, da kao bijelac, u Južnoj Africi možeš raditi sve i da to prolazi te se, na svoj način, odlučio pobuniti protiv tog rasističkog sistema.

     Glavnu ulogu samog Standera tumači karizmatični, i meni uvijek dragi, Thomas Jane, čovjek čiju glumu mnogi osporavaju, ali čovjek itekako zna glumiti i ima veoma zabavne filmove. Ulogu Standera je fenomenalno odglumio i definitivno spada u njegove najbolje, ako ne i najbolju ulogu dosad. Čovjek je pokazao da mu ne smeta ni pokazati svoje “kraljevske dragulje” za ulogu, a Boga mi, potrudio se i oko južnoafričkog akcenta. Društvo mu prave Deborah Kara Unger kao Standerova supruga, te odlični dvojac, Škot David O'Hara i Englez Dexter Fletcher kao preostala dva člana Standerove bande, Allan Heyl i Lee McCall.

     Što se tiče režije, za nju je zadužena kanadska redateljica Brownen Hughes kojoj je ovo tek treći film, i za sada, posljednji pravi film, a ostatak rada su joj TV filmovi i serije, ali žena je odradila odličan posao što se tiče Standera i prava je šteta što nije uradila još koji film.

     Sam film je manje-više istinit, obzirom da su tvorci filma pričali sa jedinim preživjelim članom Standerove bande, što je inače bilo ime koje su im mediji dali 80-ih godina, kada su pljačkali banke gotovo svakodnevno, Allanom Heylom, te Corom van Deventerom, Standerovim policijskim partnerom i upravnikom zatvora u kojem je Stander služio kaznu. Tek neke stvari odudaraju od istine, među kojima i Standerova smrt, ali kod ovakvih filmova i ne možete tražiti ono strogo držanje detalja te morate očekivati određenu dozu romansiranja i idealiziranja ovakvih likova.

     Inače, u filmu možete pronaći sve, od Standerovih policijskih dana, njegovih problema sa suprugom, prve pljačke i njegovog zaštitnog znaka, pljački banaka u vrijeme pauze za ručak i povratka na mjesto zločina kao glavni istražitelj. Zatim, tu je njegov bijeg iz zatvora, okupljanje bande i njihovo djelovanje i možda njihova najpoznatija pljačka, kada su nakon pljačke banke, pri bijegu, na radiju čuli za postojanje tajnog sefa, a onda su se vratili i ponovo je opljačkali uzimajući sve iz tajnog sefa te obavezno prepucavanje sa policijom. Ukratko, sve ono što čini jedan ovakav film dobrim.

     Zato, ako volite biografske filmove od pljačkašima banaka i generalno, ako volite dobar, podcijenjen i nezapažen film, obavezno uzmite i pogledajte jer je ovo jedan od ponajboljih, ako ne i najbolji Janeov film dosad, a ono što je ironično jeste da je Jane u početku odbio ovu ulogu.

19 komentara na “Stander (2003)

 1. Jako dobar i realističan film (iako su malo uljepšali završnicu), gotovo je nepoznat za širu publiku, ali svakako ga vrijedi pogledati. Thomas Jane mi stoji u spisku onih koji su jako zanimljivi glumci i koji znaju isporučiti što se od njih očekuje. Jako dobro i napisano, usput rečeno.

 2. Nedavno sam ga preporučio kolegi s posla koji nikada nije ni čuo za njega, a kamoli ga gledao pa otuda i ideja za ovo predstavljanje 🙂 Totalno zanemaren film ako se mene pita, a Kao što sam i rekao u tekstu, a i ti si to zapazio, kraj jeste uljepšan, ali tome se može progledati kroz prste. Hvala na pohvali 😉

 3. Povratni ping: Face (1997) « Deckardov Kutak

 4. Povratni ping: Contraband (2012) « Riječ-dvije o filmovima na naš način

 5. Povratni ping: Fifty Dead Men Walking (2008) « Riječ-dvije o filmovima na naš način

 6. Povratni ping: The Devil's Double (2011) « Riječ-dvije o filmovima na naš način

 7. Povratni ping: Dodookdeul AKA The Thieves (2012) | Riječ-dvije o filmovima na naš način

 8. Gledala film. Paaaa, bio mi je “inspirativan”, al’ tehnologije su mnogo napredovale od tada, ccccc. I tad sam uporedila, nakon gledanja filma, ta odstupanja od njegovog stvarnog života. Volela bih da nisu ulepšali kraj. Smandrljali su ga malo.

  P. S. Super ti je bre ovaj blog. 🙂 Trenutno “bacam oko” na filmove koje sam pogledala, a o kojima si pisao nakon gledanja. Tek da vidim koliko mi se poklapa ukus sa tvojim, pa da mogu na keca da pogledam film sa tvojom preporukom. 🙂

   1. Dobarrrrr. 🙂 Jašta. Juče sam pogledala mnogo dobar film, sad malo spemujem ovde, al’ moram negde da metnem to, da to podelim sa tobom. Zove se Hævnen. Preveden kao “U boljem svetu”. Izvini što ti nisam ubacila linkove, muka mi je kroz ovaj prozor da to radim. Za to uvek koristim post na blogu (zbog hiperveza itd.), al’ sam sad malo lenja da to uradim. 🙂 Sorry na digresiji od teme. 🙂

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s