Tucker and Dale VS Evil (2010)


ŽANR: komedija/horor
REŽIJA: Eli Craig
SCENARIO: Eli Craig, Morgan Jurgenson
ULOGE: Tyler Labine, Alan Tudyk, Katrina Bowden, Jesse Moss, Travis Nelson
ZEMLJA: Kanada

TRAJANJE: 89 minuta

     Kada bi počeli nabrajati filmove u kojima neuki, incestoidni američki seljoberi ubijaju jadne i nevine putnike, obično su to studenti na nekom svom izletu, jedva da bi mogli stati ovdje. Pretpostavljam da taj stereotip o američkim seljoberima ili kako ih oni zovu, rednecks, ima nekog temelja u njihovom društvu, a možda je to samo proizvod onog rivaliteta između “civilizovanih” građana i “neukih” seljobera koji postoji u svakom društvu. U svakom slučaju, režiser i scenarista Eli Craig se odlučio poigrati sa tim stereotipom i malo okrenuti uloge.

     U Tucker i Dale protiv zla (Tucker and Dale VS Evil, 2010) seljoberi jesu seljoberi, ali nisu nimalo ubilački raspoloženi već su to dva obična čovjeka koji su krenuli na odmor u tek kupljenu vikendicu kako bi je malo popravili i malo se odmorili. Naravno, tu su i neizbježni studenti koji su krenuli na kampovanje, a Tuckera (Tudyk) i Dalea (Labine) sreću na putu dok ih pretječu autom. Studenti se prepadaju samim njihovim izgledom, a situaciju nimalo ne popravlja njihov susret na benzinskoj pumpi gdje Dale, po Tuckerovom nagovoru, pokušava pričati sa jednom studenticom, Allison (Bowden), koja mu se svidjela, ali to, zbog njegovog kompleksa niže vrijednosti i sramežljivosti, završi njegovim psihotičnim smijehom dok iznad glave drži kosu za travu. Studenti odlaze što ih noge brže nose, a onda se ponovo sreću u šumi. Tu, stjecajem čudnih okolnosti i pukom slučajnošću, studenti dobiju predodžbu kako će ih Tucker i Dale ubiti, i kako bi to spriječili i spasili se, oni odlučuju ubiti njih. To će, naravno, dovesti do veoma komičnih situacija koje će vama zasigurno izazvati salve smijeha.

     Alan Tudyk i Tyler Labine su savršeni u svojim ulogama dobroćudnih seljobera koji se samo žele odmoriti i renovirati svoju vikendicu, a Eli Craig se zaista vješto poigrao sa stereotipima i prenio nam jednu određenu poruku zamaskiranu u ovu horor komediju. Nadam se da ćemo i dalje gledati njegove filmove obzirom da mu je ovo tek prvi dugometražni film.

    Preporuka za gledanje i mali odmor od generičkih romantičnih komedija kojima nas Hollywood bombarduje. Zaista simpatična horor komedija koja će vas nasmijati do suza. Ako ste gledali neki od filmova u kojima seljoberi ubijaju studente, onda će vam, vjerovatno, biti još smješniji, ali to nije preduvjet za gledanje ovog filma. Ja sam se počeo smijati još od prve scene kada sam vidio Daleovu facu kako gleda u studente dok ih pretječu.

Advertisements

3 komentara na “Tucker and Dale VS Evil (2010)

  1. Povratni ping: The Cabin in the Woods (2012) « Riječ-dvije o filmovima na naš način

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s