The Ides of March (2011)


ŽANR: drama/triler
REŽIJA: George Clooney
SCENARIO: George Clooney, Grant Heslov, Beau Willimon prema pozorišnom komadu Farragut North Beaua Willimona
ULOGE: Ryan Gosling, George Clooney, Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti, Marisa Tomei, Jeffrey Wright, Evan Rachel Wood
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 101 min.

     Sjeća li se neko Povratka paradajza ubica! (Return of the Killer Tomatoes, 1988.), ultimativnog trash filma iz ‘80-ih koji je osim ubilački raspoloženog paradajza (?) imao još nešto prepoznatljivo? Ne? Dobro, tada još nije bio poznat, ali u njemu je jednu od uloga tumačio George Clooney sa mulletom. Da, dobro ste pročitali. George Clooney, jedan od najvećih seks simbola i zavodnika današnjice, je imao mullet ili fudbalerku. Srećom, iz njega izraste jedan od najkarizmatičnijih glumaca današnjice, a Boga mi i perspektivan redatelj.

     Ovaj put Clooney se odlučuje za jednu političku dramu sa elementima trilera, adaptaciju pozorišnog komada Beaua Willimona pod nazivom Farragut North, kojem je ime promijenjeno u Martovske ide (The Ides of March, 2011.) radi lakšeg razumijevanja jer 99% gledatelja neće znati šta, a kamoli gdje je Farragut North. Clooney režira, glumi i piše scenario ovog filma i sve to obavlja prokleto dobro. Autentičan film od glave do pete, za što je navjerovatnije glavni krivac sam autor pozorišnog djela i jedan od scenarista filma, Beau Willimon, koji je i sam jedno vrijeme radio u političkim kampanjama.

     Gosling, koji je trenutno najtraženije glumačko ime u Hollywoodu, glumi Stephena Meyersa, mlađeg vođu kampanje, čovjeka zaduženog za medijsku sliku svog šefa, guvernera Mikea Morrisa (Clooney), jednog od potencijalnih predsjedničkih kandidata. Meyers je mlad, ambiciozan, blago zaluđen idejama svog šefa i naivan čovjek koji se nalazi u zmijskom leglu i još uvijek misli kako je politika čista igra u kojoj nema podlih poteza. Nakon što ostane bez posla, zbog prljavih političkih igara, on doživljava apsolutnu promjenu karaktera te uzvraća udarac prljavije i podlije negoli je iko od njegovih bivših šefova i protivnika zamišljao da je to u stanju. Clooney nam jasno pokazuje, u uvodnoj i završnoj sceni, tu njegovu transformaciju iz naivnog mladića u premazanog lisca, spremnog na sve, modernog Bruta.

     Što se tiče same glumačke ekipe, Clooney je sakupio sve same profesionalce. Gosling standardno dobar, o Giamattiju i Hoffmanu se ne treba ni pričati, a Clooney je odličan prikaz političara iza čijeg se šarmantnog lica i slatkorječivosti sakriva mračna tajna.

     Jedina stvar, koja će odbiti mnoge, jeste početna sporost radnje i nedostatak “akcije”. Ovo je prvoklasna drama sa primjesama trilera koja se prvenstveno oslanja na priču, glumu i dijaloge i ako niste veliki ljubitelj toga, zaobiđite ovaj film. Ukoliko ste, pak, ljubitelj političkih drama definitivno pogledajte, nećete se razočarati.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s