Contagion (2011)


ŽANR: drama/triler
REŽIJA: Steven Soderbergh
SCENARIO: Scott Z. Burns
ULOGE: Marion Cotillard, Matt Damon, Laurence Fishburne, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet, Bryan Cranston
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 106minuta

     Steven Soderbergh je jedan od rijetkih redatelja u Hollywoodu koji može snimiti podjednako dobar blockbuster i jedan nezavisni art film, nešto što polazi za rukom zaista rijetkim redateljima i tu mi staje rame uz rame sa Martinom Scorseseom. Filmovi koje Soderbergh snima su uvijek zanimljivi, bilo da se radi o napucanom blockbusteru poput Oceanovih jedanaest (Ocean's Eleven, 2001.) ili art filmu o osveti kakav je Englez (The Limey, 1999.).

     Ovaj put Soderbergh se odlučuje okušati u polju medicinske drame sa primjesama trilera, čak i psihološkog horora ako se smijem tako izraziti. U ovom žanru su se mnogi okušali, a možda i najbolji primjer ovakvog filma jeste sa naših prostora, jedan i jedini Variola vera (1988), kojeg su, izgleda, Burns i Soderbergh gledali prije nego su odlučili snimiti svoje djelo o masovnoj zarazi, panici koju stvara i posljedicama koje ostavlja. Ukoliko se ne varam, posljednji veći film na ovu temu je bio Petersenov Van kontrole (Outbreak, 1995.), koji se uopće ne može nositi ni sa Variolom verom ni sa Soderberghovom Zarazom (Contagion, 2011.).

     Priča vješto prati nekoliko likova koje međusobno veže samo virus, a koji, na određeni način, utječe na živote svih njih. Scenario je zaista pametno napisan, a masovna histerija i panika koji su prikazani su odlični i to je nešto što zaista volim vidjeti u filmovima što me odmah asocira na Put (The Road, 2009.) ili Maglu (The Mist, 2007.) i onu poznatu izjavu: “Oduzmi nam civilizaciju i pravila i postat ćemo životinje”. Jedina nedovoljno ispričana stvar u ovom filmu je priča o novinaru-blogeru Krumwiedeu (Law) koja se možda mogla još malo proširiti. Soderbergh vrlo vješto priča priču o masovnoj zarazi i njenom utjecaju na sitnu raju, kao i na one krupne ribe, koje uglavnom štite svoje guzice, ali se i među njima javi poneka dobra duša spremna da učini koje dobro djelo.

     Zaraza nije još jedan holivudski blockbuster, naprotiv, to je jedna pametno ispričana priča koja bi nas trebala natjerati na razmišljanje. Većinu ljudi će odbiti svojom sporošću, ali Soderbergh je Soderbergh i ukoliko ne volite njegove filmove koji ne spadaju u holivudske blockbustere i smatrate ih zamornima i dosadnima, onda zaobiđite i ovaj. Moram još napomenuti da film ima odličan soundtrack za koji se pobrinuo Soderberghov dugogodišnji saradnik, Cliff Martinez.

Advertisements

3 komentara na “Contagion (2011)

  1. Povratni ping: Perfect Sense (2011) « Riječ-dvije o filmovima na naš način

  2. Povratni ping: Fase 7 AKA Phase 7 (2011) « Riječ-dvije o filmovima na naš način

  3. Povratni ping: Gamgi AKA Flu (2013) | Riječ-dvije o filmovima na naš način

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s