Renaissance (2006)


ŽANR: animirani/SF/akcija
REŽIJA: Christian Volckman
SCENARIO: Mathieu Delaporte, Alexandre de la Patellièr, Patrick Raynal, Jean-Bernard Pouy
ULOGE (ENGLESKA SINHRONIZACIJA): Daniel Craig, Catherine McCormack, Romola Garai, Jonathan Pryce, Sean Pertwee, Ian Holm
ZEMLJA: Francuska
TRAJANJE: 105 minuta

     Ja sam veliki fan SF filmova, posebno onih kojima je mjesto radnje planeta Zemlja u budućnosti, te mi je Istrebljivač (Blade Runner, 1982.) do dana današnjeg najbolji SF film svih vremena, a vjerovatno i najbolji film ikada kojeg sam pogledao bezbroj puta. Reći da je Renesansa u tom rangu bi bila previše smjela izjava, ali predstavlja zaista revolucionaran film, barem po načinu na koji je priča ispričana. Renesansa se kreće tim neonoir-SF fazonom i da je priča malo bolje definisana, vjerovatno bi spadala u vrh SF filmova. Nemojte me pogrešno shvatiti, i ovako ćete uživati dok je budete gledali, ukoliko želite probati nešto novo, ali priča na trenutke djeluje konfuzno i nedovoljno objašnjena, mada se razlog tome može tražiti u četvorici scenarista, što nikada nije dobar znak, ili možda u engleskoj verziji koju sam ja gledao.
     Cijeli film je snimljen u crno-bijeloj boji, bez ijedne druge boje, što me je na trenutak podsjetilo na Film Noir (2007.), veoma zanimljiv animirani film, koji je vjerovatno kopirao ovaj po pitanju vizuelnog stila, i njegovo snimanje je trajalo punih 6 godina.
     Pariz, godina je 2054. Mlada naučnica Ilona (Garai), koja radi za kozmetičku korporaciju Avalon, je kidnapovana, a slučaj je dodijeljen detektivu Karasu (Craig). Veo misterije obavija nestanak mlade naučnice, a Karas se sve dublje i dublje ukopava u tajnu koja, ako se otkrije, može značiti pobjedu nad samom smrću. Da bi došli do te tajne, pojedinci ne prezaju ni od čega, pa čak ni od ubistva. Može se reći da je ovo priča koja postoji još od početka civilizacije, o ljudskoj težnji da pobijedi smrt i konačno postanu besmrtni. Ovo je moderni ep o Gilgamešu i njegovoj potrazi za besmrtnošću u kojoj naš glavni junak, baš poput Gilgameša, traži besmrtnost, ali umire da bi je zaštitio jer ako bi čovjek došao do tajne besmrtnosti, šta nas onda dijeli od Boga?
     Kao što već rekoh, da nema, na trenutke, konfuzne i nedovoljno objašnjene priče film bi zaista bio odličan vizuelni užitak, ali i ovako, ako zanemarite te nedostatke, ćete zasigurno uživati u njemu.

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s