The Road (2009)


ŽANR: drama
REŽIJA: John Hillcoat
SCENARIO:  Joe Penhall po romanu The Road Cormaca McCarthyja
ULOGE: Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee, Robert Duvall, Charlize Theron, Guy Pearce
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 111 minuta

     Već sam ovo rekao, ali ću reći opet, nakon nekih filmova vam jednostavno treba vremena da dođete sebi i svarite ono šta ste upravo pogledali. Put (The Road, 2009.) je jedan od njih. Potresan i šokantan, udara u samu srž. Nastao prema Pulitzerom nagrađenom romanu The Road starog lisca Cormaca McCarthyja, kojem ovo nije prva adaptacija njegovih djela (jedna od njih je Nema zemlje za starce (No County for Old Men, 2007.), ovaj film je jedna od najvjernijih adaptacija koje ćete pogledati u svom životu. Odstupanja napravljena u odnosu na roman su zaista minimalna, i rekao bih u nekim dijelovima, i prijeko potrebna obzirom na brutalnost pojedinih scena koje su izbačene iz filma, a nalaze se u knjizi.

     Put je postapokaliptična drama o Ocu (Mortensen) i Sinu (Smit-McPhee) koji pokušavaju preživjeti u tmurnoj, spaljenoj budućnosti. Nepoznata katastrofa je zadesila svijet. Biljke su nestale, životinje također, snijeg je siv, a nebo je mračno; zemlja stalno drhti od zemljotresa, a dani su sve hladniji. Svijetom lutaju bande ljudoždera, a civilizacija i čovječanstvo kakve smo poznavali su zauvijek nestali. U takvom beznađu, Otac i Sin putuju na jug, u potrazi za morem i toplijim krajevima, usput izbjegavajući opasnosti koje ih vrebaju. Otac, spreman na sve kako bi zaštitio sina, gubi i najmanju trunku čovječnosti i u tom silnom beznađu, sina posmatra kao Boga i Božiju riječ, jer on predstavlja onu dobrotu kakvu je nekada i on posjedovao. Sin je jedini tračak čovječnosti i nevinosti u tom sivilu koje ih okružuje. U svoj toj svojoj paranoji da sačuva dječaka, otac ga zamalo gubi.

     Mortensen i mali Smit-McPhee zaista odlično odrađuju svoj posao, dok nam režiser Hillcoat pruža sliku ljudi kakvu se rijetki usuđuju prikazati i pokazati nam ljude u pravom svjetlu; oduzmite nam civilizaciju i postat ćemo životinje kakve i jesmo. Vratit ćemo se u primitivizam u kojem vlada zakon jačeg. Od ostalih glumaca koji se pojavljuju u filmu zaista treba posebno izdvojiti holivudskog veterana Duvalla, koji pruža odličnu performansu u liku starog Elyja, jedinog lika kojem se ime spominje u filmu i u knjizi, slijepog starca koji sam luta tim bespućem poput kakvog drevnog proroka.

     Ukoliko tražite kakvu postapokaliptičnu akciju poput Pobješnjelog Maxa (Mad Max, 1979.) i njegovih nastavaka, i slične filmove postapokaliptične tematike, zaobiđite Put. Put je drama o preživljavanju, o odnosu oca i sina, njihovoj odiseji i zbližavanju, o propasti čovječanstva i nadi o njegovom spasu, o ljudima i zvijerima koje žive u njima, ali i dobroti koja se skriva u nama, o onome što nam je neminovno ukoliko se konačno ne osvijestimo, priča o putu ka propasti ili spasu. I kao što reče Ely, bili smo upozoreni.

Advertisements

2 komentara na “The Road (2009)

  1. Povratni ping: The Divide (2011) « Riječ-dvije o filmovima na naš način

  2. Povratni ping: Hell (2011) « Riječ-dvije o filmovima na naš način

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s