Carandiru (2003)


ŽANR: drama
REŽIJA: Hector Babenco
SCENARIO: Hector Babenco, Fernando Bonassi, Victor Navas, po priči dr. Dráuzija Varelle
ULOGE: Luiz Carlos Vasconcelos, Rodrigo Santoro, Milton Gonçalves, Lázaro Ramos, Caio Blat, Milhem Cortaz, Wagner Moura, Floriano Peixoto, Ivan de Almeida, Ailton Graça
ZEMLJA: Brazil

TRAJANJE: 145 minuta

     Brazilci u posljednjih 15-ak godina imaju strašnu kinematografiju i gotovo da svaki film koji izađe iz Brazila miriše na neku festivalsku nagradu. Carandiru je zatvorska drama koju je režirao brazilski režiser argentinskog porijekla Hector Babenco, koji je ‘80-ih nakratko radio i u Hollywoodu. Ovo je istinita priča temeljena na iskustvima dr. Dráuzija Varelle koji je radio u zatvoru Carandiru 12 godina na suzbijanju epidemije HIV-a koja je počela uzimati maha među zatvorenicima.
     Da bi barem malo shvatili o kakvom se zatvoru radi moram vam reći nekoliko stvari, Carandiru je bio najveći zatvor u Južnoj Americi sa kapacitetom od 2,000 mjesta, a u njemu je kaznu služilo preko 8,000 zatvorenika. Taj prenatrpani pakao je jednog dana samo eksplodirao u pobunu 1992. godine koja je krvavo završila nakon što je policija upala u zatvor hladnokrvno ubivši 102 zatvorenika, a 9 ih je navodno ubijeno hladnim oružjem prije upada policije. Ovaj film je snimljen u pravom zatvoru Carandiru koji je ubrzo nakon toga srušen 2002. godine.
     Babenco nam donosi nekoliko toplih ljudskih priča iz zatvora, nekoliko zatvorskih ispovijedi ispričanih pred liječnikom koji im je i liječnik i sveštenik i prijatelj, čovjek koji čuva njihove tajne. Tu ćete pronaći humora, drame, romantike, svega pomalo pomiješanog u jedan fin koktel. Sve te priče i likovi su povezani na neki način i sve kulminiraju zatvorskom pobunom. Carandiru, zatvor u kojem zatvorenici vode glavnu riječ, poredani u sopstvenu hijerarhiju i vođeni sopstvenim kodom; mjesto na kojem po osam zatvorenika živi u sobi predviđenoj za dvojicu; mjesto na kojem se rađaju prijateljstva i ljubavi. Zaista odlična priča u kojoj ćete zasigurno uživati, ali se i zapitati, zar je zaista moguće da je nešto ovakvo postojalo i da, možda u manjoj mjeri, zaista postoji? Slika brazilskog zatvorskog sistema, a siguran sam i slika zatvora mnogih drugih država.

Advertisements

2 komentara na “Carandiru (2003)

  1. Povratni ping: Cidade dos Homens AKA City of Men (2007) « Riječ-dvije o filmovima na naš način

  2. Povratni ping: Get the Gringo AKA How I Spent My Summer Vacation (2012) « Riječ-dvije o filmovima na naš način

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s