Hwanghae AKA The Yellow Sea (2010)


ŽANR: triler
REŽIJA: Na Hong-jin
SCENARIO: Na Hong-jin
ULOGE: Kim Yun-seok, Ha Jung-woo, Chul-Min Lee, Seong-Ha Cho
ZEMLJA: Južna Koreja
TRAJANJE: 157 min./140 min. Director's Cut verzija

     Da li ste se ikada zapitali jeste li spremni da oduzmete čovjeku život ukoliko će to značiti izlazak iz govana kojima vas je život zatrpao? Da li bi mogli hladnokrvno oduzeti ljudski život, pokupiti svoju nagradu, izvući se iz govana i nastaviti živjeti svoj život kao da se ništa nije desilo? Većina će vjerovatno reći da to ne bi mogli uraditi, ali istina je da niko od nas ne zna šta je u stanju učiniti dok ga nužda i život ne natjeraju na to.

     Žuto more (Hwanghae AKA The Yellow Sea, 2010.) je film koji se bavi tom temom izlaska iz govana kojima vas je život zatrpao na račun tuđeg života. Na tromeđi između Rusije, Sjeverne Koreje i Kine, na kineskoj teritoriji, se nalazi Yanbian, korejska autonomna oblast, nastanjena uglavnom, Kinezima korejskog porijekla koji se nazivaju Joseon. Dosta njih ilegalno ide u Južnu Koreju preko Žutog mora kako bi radili i obezbijedili novac za svoju porodicu. Ku-Nam (Ha Jung-woo) je taksista, čovjek koji je u govnima do guše zahvaljujući svom strastvenom kockanju gdje više gubi nego što dobija te duguje puno više nego što zarađuje. Njegova supruga je otišla u Južnu Koreju sa obećanjem da će slati novac njemu i njihovoj kćerci, ali se već neko vrijeme ne javlja. Priliku da se izvuče iz duga mu pruža lokalni gangster Myung-Ga (Kim Yun-seok) koji će mu dati 10,000 dolara za samo jedan posao. Naime, on bi morao otići u Južnu Koreju i ubiti jednog čovjeka u određenom roku. Nemajući drugog izbora, a ujedno vidjevši to i kao priliku da pronađe suprugu, Ku-Nam pristaje i odlazi. Nakon što danima planira ubistvo, tražeći uporedo i svoju suprugu, te kobne noći, kada je odlučio izvršiti ubistvo sve krene nizbrdo i ubrzo se Ku-Nam nađe gonjen od strane južnokorejske policije, kineske i južnokorejske mafije.

     Ovo je tek drugi film Na Hong-jina nakon fantastičnog Tragača (Chugyeogja AKA The Chaser, 2008.), u kojem se nalazi mnogo elemenata ovog prvog, ali svejedno je odličan film sam za sebe. Zaista odlično istkana priča prepuna osjećaja i nekoliko, samo Korejancima svojstvenih, borbi noževima, pa čak i koskom. Dva glavna glumca su glumila i u pomenutom Tragaču, samo obrnutih uloga, i ovdje obojica zaista pružaju izvanredne uloge. Poput Gorkoslatkog života (Dalkomhan Insaeng AKA A Bittersweet Life, 2005.), tako i Žutom moru treba neko vrijeme da razvije radnu temperaturu, ali kada je razvije dobijate jednu vrtoglavu adrenalinsku vožnju do samog tragičnog kraja.

     Doduše, Tragač je puno bolji film jer je puno pregledniji. Ovdje se i Hong-jin malo zeznuo pa je zagrizao prevelik zalogaj prateći tri lika, svakog od njih postepeno uvodeći u priču, ali iako su njihove priče isprepletene, film u jednom trenutku postane konfuzan i to mu je jedna velika mana. Da je samo malo više obratio pažnju na to i raspleo to klupko konfuzije, dobili bi puno jasniji film mada je i ovako prilično dobar. Na Hong-jina ipak čeka blistava budućnost sudeći po filmovima koje nam je dosad ponudio.


Advertisements

3 komentara na “Hwanghae AKA The Yellow Sea (2010)

  1. Povratni ping: Chugyeogja AKA The Chaser (2008) « Riječ-dvije o filmovima na naš način

  2. Povratni ping: Bereullin AKA The Berlin File (2013) | Riječ-dvije o filmovima na naš način

  3. Povratni ping: Gokseong AKA The Wailing (2016) | Riječ-dvije o filmovima na naš način

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s