Outpost (2008)


ŽANR: akcija/horor
REŽIJA:  Steve Barker
SCENARIO: Rae Brunton
ULOGE: Ray Stevenson, Julian Wadham, Richard Brake, Michael Smiley, Enoch Frost, Paul Blair, Julian Rivett, Brett Fancy, Johnny Meres
ZEMLJA: Velika Britanija
TRAJANJE: 90 minuta

     U vrijeme kada sam pogledao ovaj film tek sam bio otkrio fenomenalnu HBO-ovu seriju Rim (Rome, 2005.) koju sam doslovno progutao u dan-dva, a onda sam je preporučio prijatelju koji je uradio isto. Jednog dana taj se isti prijatelj pojavio na mojim kućnim vratima sa DVD-om na čijem je omotu bio Ray Stevenson, nama drag glumac iz tek pregledanog Rima, dok su iza njega stajali neki njemački vojnici u zombi izdanju, a udarna rečenica je bila: Ne možeš ubiti ono što je već mrtvo. To i Stevenson su nas kupili. Mislim, gdje nećeš pogledati film sa takvim taglineom.

     Jaran ode kući da pogleda to “smeće” kako smo mislili, a onda me nazva u pola noći da mi kaže da je oduševljen filmom i da ga obavezno moram pogledati. Obzirom da nam se filmski ukusi i mišljenja poklope u 99 % slučajeva, poslušah ga i pogledah film i nazvah ga u gluho doba noći da mu javim kako je film ekstra.

    Predstraža (Outpost, 2008.) je mali horor film koji nam dolazi iz Velike Britanije, koja itekako zna iznenaditi po ovom pitanju. Sjetimo se samo odličnog uratka Neila Marshalla, inače njegovog redateljskog debija, Pseći vojnici (Dog Soldiers, 2002.) sa vukodlacima i grupici vojnika. U Predstraži nemamo vukodlake, ali imamo grupu plaćenika, nacistička eksperimentiranja sa okultnim i produkte tog eksperimentiranja. Svima onima koji su igrali prastaru igru Wolfenstein 3D iz 1992. i njene nove epizode Return to Castle Wolfenstein iz 2001. i Wolfenstein iz 2009. tematika će zvučati poznati. Uostalom, ne možete omašiti sa nacistima, okultizmom i zombijima. Sjetimo se samo norveškog zabavnog Mrtvog snijega (Død snø AKA Dead Snow, 2009.).

     U Predstraži se radnja vrti oko sumnjivog biznismena koji u nekoj neimenovanoj državi Istočne Evrope unajmi grupicu od 7 plaćenika koji bi ga trebali štititi dok on ulazi u napušteni nacistički bunker iz Drugog svjetskog rata i traži zaboravljene nacističke tajne. Bunker krije itekakvu tajnu, koja će ih koštati glave. Priča bez previše zapleta, koja niti ne igra na tu kartu već na kartu atmosfere sa finom dozom akcije.

    Iako je snimljen sa malim budžetom i relativno nepoznatim glumačkim imenima, Predstraža uspijeva ono na čemu mnogi veliki holivudski filmovi padnu, a to je donošenje istinski dobre atmosfere koja je krucijalna za ovakav film. Odlično dozirana akcija i horor. Za sve one koji vole pogledati dobar film o zombijima koji su pritom i nacisti, obavezno štivo. Trenutno je u pripremi i drugi dio, Outpost: Black Sun na kojem se vraćaju Steve Barker kao redatelj i koscenarista skupa sa Raeom Bruntonom, a govori se i o trećem nastavku. Ne znam koliko će to dobra donijeti, ali vidjet ćemo. Obično se franšiziranjem ovakvih filmova dobije niz lošijih filmova koji iz nastavka u nastavk tonu dublje, ali vidjet ćemo. Možda se ovdje iznenadimo. Doduše, ohrabrujuća je vijest ta da na nastavcima radi ista ekipa kao i na prvom dijelu. Interesantno je i spomenuti da su producenti filma, Arabella Croft i Kieran Parker, inače par, dignuli hipoteku na kući kako bi skupili 200.000 funti za produkciju filma, ali im se po svemu sudeći itekako isplatio.

6 komentara na “Outpost (2008)

  1. Povratni ping: Outpost: Black Sun (2012) « Riječ-dvije o filmovima na naš način

  2. Povratni ping: GP506 AKA The Guard Post (2008) « Riječ-dvije o filmovima na naš način

  3. Povratni ping: The Devil's Rock (2011) | Riječ-dvije o filmovima na naš način

  4. Povratni ping: Outpost: Rise of the Spetsnaz (2013) | Riječ-dvije o filmovima na naš način

  5. Povratni ping: Spectral (2016) | Riječ-dvije o filmovima na moj način

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s