Game of Thrones (2011)


ŽANR: fantazija/avantura/drama
REŽIJA: Tim Van Patten, Brian Kirk, Neil Marshall, Daniel Minahan, David Nutter, David Petrarca, Alik Sakharov, Alan Taylor
SCENARIO:  David Benioff, D. B. Weiss, Bryan Cogman, Jane Espenson, George R. R. Martin (serijal romana Pjesma vatre i leda)
ULOGE:  Sean Bean, Mark Addy, Michelle Fairley, Nikolaj Coster-Waldau, Lena Headey, Emilia Clarke, Iain Glen, Aidan Gillen, Harry Lloyd, Kit Harington, Richard Madden, Sophie Turner, Maisie Williams, Alfie Allen, Isaac Hempstead Wright, Jack Gleeson, Rory McCann, Peter Dinklage, Esme Bianco, Jason Momoa
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 60 minuta (10 epizoda po sezoni)    

     Konačno nam je i zvanično stiglo proljeće, pa ipak dolazi zima. Naravno, ne mislim na atmosferske promjene već na četvrtu sezonu HBO-ove serije Igra prijestolja i moto porodice Stark. Ukoliko neko ne zna o kojoj je seriji posrijedi (ako ima takvih), riječ je o televizijskoj adaptaciji međunarodno poznatog fantazijskog serijala Pjesma vatre i leda Georgea R.R. Martina. Same knjige su inspirisane Ratom ruža u srednjovjekovnoj Engleskoj, uz još pokoji dodatak. Ono što vam kao ljubitelj fantastike mogu reći o knjigama jeste da su zaista sjajne, barem prve tri. Nije da ostale ne valjaju, ali je bradati debeljko izgubio nit i vjerovatno se opio lovom koju je neočekivano zaradio, pa je počeo zabušavati s pisanjem, a i raspisao se nadugo i naširoko, ubacujući u svakoj novoj knjizi po nekoliko novih likova, a mnogi od njih nisu ni doživjeli kraj iste. Kako je krenulo, prije će HBO dovršiti njegov serijal, negoli ga on napisati, ali… c'est la vie.

     Ova serija je doživjela neviđen uspjeh za jednu fantazijsku seriju i uspjela je pred male ekrane dovući i one koji nisu baš ljubitelji fantazije i geekovski nastrojeni. Pogledajte samo neke druge serije iz istog žanra: Xena, princeza ratnica (Xena: Warrior Princess, 1995.-2001.), Heraklova legendarna putovanja (Hercules: The Legendary Journeys, 1995.-1999.), Conan (Conan The Adventurer, 1997.-1998.), Gospodar zvijeri (Beastmaster, 1999.-2002.), Zemljomorje (Earthsea, 2004.), Legenda o Tragaču (Legend of the Seeker, 2008.-2009.), Merlin (2008.). Niti jedna od njih nije doživjela ovakav uspjeh niti je uspjela privući veći broj gledatelja. Naravno, jesu neke od njih dobile kultni status poput Xene, ali kada sve pogledate, saberete i oduzmete, vidjet ćete da su sve te serije rađene za mali krug ljudi, obožavatelja fantastike i to je to. Nećemo ni spominjati kvalitet produkcije, koji je u najboljem slučaju smiješan, a praćenje izvornog materijala (većina ih je bazirana na nekom literarnom predlošku) slobodno zaboravite.

     Šta je to u ovoj seriji da je privuklo tolike gledatelje, koji je željno iščekuju svakog proljeća? Počnimo od toga da je većina serija koje sam naveo, budimo realni, u rangu dječijih emisija, bez nekog većeg nasilja, a o seksu da ne govorimo. Ovo bi se moglo najviše odnositi na Conana, čiji je literarni predložak krcat i nasiljem i seksom, dok njegova TV adaptacija jedva da ima ikakve sličnosti s predloškom, osim imena. Martinov ciklus Pjesme vatre i leda se i svrstava u fantastiku za odrasle, krcat nasiljem, prevratima, lažima, prevarama, seksom (u gotovo svakom postojećem obliku) te je odluka producenata da sve to vjerno prenesu na TV ekrane jedan od glavnih faktora uspješnosti serije, čime su privukli veliki broj gledatelja koji ne spadaju u ljubitelje fantastike. Čak je i ta fantastika u Martinovim djelima svedena na minimum, gdje osim izmišljenog kontinenta Westerosa i drugih mjesta, te zmajeva i još pokojeg elementa fantastike, jedva imate nešto što bi mnogi ljubitelji fantastike očekivali.

     Osim što su postali uspješni zahvaljujući nasilju, seksu i prevratima, najveći dio zasluge za uspješnost serije ide dvojici kreatora Davidu Benioffu i D.B. Weissu, koji su odlučili ostati vjerni predlošku, mijenjajući ga tek u tolikoj mjeri da ga prilagode TV formi. Neki likovi su možda izbačeni, neki događaji prekrojeni, ali sama srž Martinovog djela je vjerno prenesena na naše TV ekrane. Njima dvojici i HBO-u svaka pohvala i za to što su odlučili slušati glasove obožavatelja književnog ciklusa Pjesma vatre i leda, te su s njima aktivno učestvovali, i učestvuju, u izboru glumaca, pa smo tako dobili Petera Dinklagea za Tyriona Lannistera i Seana Beana kao Eddarda Starka samo u prvoj sezoni.

     Naravno, oni koji su čitali knjige već znaju sve događaje koji će se desiti u seriji, ali reakcije gledatelja koji nisu čitali knjige pa onda naiđu na događaje poput smaknuća Neda Starka u prvoj sezoni ili pak Crveno vjenčanje iz treće sezone su jednostavno neprocjenjive. Tek samo da vide šta ih čeka u sljedećim sezonama. Prosto im zavidim na tome.

     Uz sve ovo navedeno, sjajnu produkciju, fenomenalnu glumu i odlično pisanje, naprosto bi bilo nevjerovatno da serija nije uspjela ovako kako je uspjela i postala najgledanija HBO-ova serija svih vremena, tek su Sopranovi ispred nje prema popularnosti. Da se samo AMC ugledao na njih pa od Živih mrtvaca (The Walking Dead, 2010.) napravio ono što je trebalo da napravi, a ne sapunjaru smještenu u postapokaliptični svijet, koja uz to varira kvalitetom iz epizode u epizodu, gdje bi nam kraj sreći bio. Ali nažalost nije, pa smo dobili ono što smo dobili. Ah, c'est la vie, mon chers.

     I za kraj, ukoliko niste gledali, počnite jer uskoro zima dolazi, a onda neka su nam stari bogovi,  Sedmero, Potopljeni bog i R'hllor na pomoći. Valar morghulis.   

Trailer sezona 1:

 

Trailer sezona 2:

Trailer sezona 3:

Trailer sezona 4:

8 komentara na “Game of Thrones (2011)

 1. Povratni ping: The Walking Dead (2010) « Riječ-dvije o filmovima na naš način

 2. Povratni ping: George R.R. Martin – Pjesma Sudnjeg dana | Riječ-dvije o filmovima na naš način

 3. Šuška se o filmu: http://mojtv.hr/magazin/10844/igra-prijestolja-kao-filmska-fransiza.aspx

  Iskreno ne znam kako će to funkcionirati jer bi trebali naći nove glumce… barem za mladež, a da opet liče na stare. Mislim, Jon izgleda ko da ima 17 godina već u prvoj sezoni (po knjizi mislim da tada nema ni 14), koja je snimljena 2011., pa si možeš mislit kako bi sad izgledao da sve počnu od početka…

  Ovo što si rekao kako je serija privukla puno ljudi koji nisu ni čitali knjige. Na neki način i sam spadam među njih. Naime, knjige sam počeo čitati nakon što sam čuo da je serija odlična. Međutim, nisam htio ni primirisati seriji prije nego pročitam knjigu-dvije. Sad čitam Ples SA zmajevima, a odgledao sam prvu sezonu.
  Moram priznati da mi je stvarno žao kad ubacim neki komentar iz Pjesme leda i vatre, a dobijem odgovor tipa “Ah, Game of Thrones” (iako prva knjiga i serija imaju isti naziv, dobijem takav odgovor i kad spomenem Crveno vjenčanje ili neš).
  Što reći za samu seriju? Osim prijevoda koji je KATASTROFA [ja sam gledao ono na HRTu, a čujem da ni na HBOu nije puno bolji pa ni u knjigama (Namjerno sam “sa” u “Plesu sa zmajevima” napisao velikim slovima jer, ne znam kako kod vas, ali kod nas je naslov knjige preveden “Ples zmajeva” iako se knjiga zove “A Dance WITH Dragons”, a ne “A Dance OF Dragons”. Ples nečega (netko SAM pleše) i s nečim (netko pleše SA nekim) nemaju baš isto značenje, pogotovo kad se u knjizi baš spominje događaj Ples zmajeva (Dance of Dragons), događaj kojem radnja nije posvećena. Ovakav kiks u naslovu govori puno o samom prijevodu…)]. Serija je odlična, kao i sve adaptacije, ako nisi pročitao knjigu. Inače je samo zanimljiva ako ništa drugo. Baš se pitam zašto, ali ZAŠTO moraju pokvariti knjigu prilikom adaptacije?! Kao da se režiseri, scenaristi i ostala raja natječu tko će više izmijeniti ono na čemu je adaptacija bazirana. Naravno da neke događaje moraju maknuti ili smanjiti da sve stane u jednu epizodu/sezonu/film (na kraju krajeva, sama Oluja mačeva ima 1200! str., a Ples sa zmajevima ima “samo” 1050 str., ali budući da su font i margine vidljivo manji, pitanje koja knjiga ima više teksta 😀 ), ali baš NIKADA neću razumjeti zašto mijenjaju karakter likova (Lannisteri više uopće nisu Lannisteri… barem ne Tyrion i Tywin), zašto se ne mogu potruditi i uložiti 20$ više i kupiti glumcu leće za oči ako mu boja ne odgovara opisu u knjizi koji se stalno ponavlja, zašto ne mogu naći glumce vršnjake likova i sl.

  Za knjige si rekao kako lik piše sve i svašta, ima hrpetine likova itd. Zbog toga ću vjerojatno više puta gledati seriju 😀 Ono, brzi pregled, a ne da stalno čitam desetke tisuća stranica (sigurno će se do kraja sage nakupiti barem 10 000 str. 😀 ).
  Ipak, kažeš da je bradati debeljko izgubio nit u zadnje dvije knjige. Ne bih se složio s tim. Lik cijelo vrijeme trubi o svemu i svačemu (baš treća knjiga ima 1200 str.). Prije nikad nije ni imao nit. Ako mene pitaš trećom knjigom sve postaje baš napeto ko hozntreger 😀 A o zadnjoj knjizi ni neću. Tek sam neđe na polovici i hozntreger samo što nije puknuo 😉 Jedino što je lik toliko sve zapleo da nema apsolutne šanse da sve završi u još samo dvije knjige 😀 Barem ne da ne naruši kvalitetu (inače, debeljka je strah da otegne papke prije nego završi knjige i producentima serije je već rekao kako sve završava da znaju bez njega završit ako on u međuvremenu otegne papke).
  Ja obožavam fantaziju, i mogu raji reći da, osim patuljaka i velanjaka (i hobita 😀 ), Pjesma leda i vatre ima sve što se od fantazije “traži”… ima čak i patuljaka ako misliš na patuljatost (Tyrion Lannister) 😀
  Inače, debeljka bi trebalo hospitalizirat u ludaru. Potpuni je seksualni manijak [često imam dojam da čitam jeftini pornić, a ne fantaziju – lik piše apsolutno nebitne seksualne stvari za radnju (npr. “Tyrion ga je izvadio iz Shae tek nakon što mu se spustio.” – koji KURAC?! Dobro Tyrionov, al svejedno…)] i samo netko patološki lud može pisati o Bloody Mummerima, Boltonima, Planini i sl. 😀

  U, jebo te, mislim da mi je ovo najduži komentar ikad 😀

 4. Kilometarski komentar 😀 Film mi neće imati nekog smisla osim ako ne odluče posljednju epizodu serije u tom obliku. Što se tiče doba glumaca, sami su rekli da su odlučili povisiti dob jer bi teško bilo snimiti seksualne scene 15-godišnjaka, kako je slučaj u knjizi 😀 Što se prijevoda tiče odavno sam prestao da se nerviram oko toga, pa sam odlučio naručiti sve knjige na engleskom i ponovo ih pročitati. Martinov stil pisanja je zanimljiv, iako zna nekad pretjerati s nebitnim stvarima. Mene iskreno počinje zamarati njegovo stalno uvođenje likova, silni cliffhangeri kojima završava knjige, posebno kada nije ni blizu završetka serijala, a gubi vrijeme na te neke nebitne nove likove. Čitao si knjige, znaš o čemu pričam. Likovi nebitni za radnju i nemaju šta raditi u knjizi, ali on je ipak odlučio napisati poglavlja s njima i zauzeti po trećinu svake knjige 😛 A što se tiče fantastike, moglo bi se to još “pojačati”, ali kao i u Lažima Lockea Lamore, ima je sasvim dovoljno 😉

  1. Uvođenje novih likova i cliffhanger (baš zato i mislim da nema šanse da u još samo dvije knjige sve završi) nisu niša novo. Cliffhangeri su ono što priču čini napetom 😀 Još ne znamo što je s Benjenom Starkom. A likova stvarno ima ko dreka i općenito detalja. Toliko toga da sve živo zaboravim i stalno provjeravam šta je što na http://awoiaf.westeros.org/ 😀 [npr. da je preobraženi Jaqen H'ghar (nakon što je Aryi dao onaj novčić) opisan isto kao i onaj lik u prologu Gozbe vrana, odnosno da se vjerojatno radi o Jaqenu i to još zaboravim, a Sraz kraljeva sam čitao krajem ljeta / početkom jeseni (iako, iskreno, nisam baš obraćao pažnju na ono što čitam 😮 ), pa kako je tek raji koja je čitala Sraz kraljeva odmah kad je izašao (mislim 2000.), i onda čim je Gozba vrana izašla (mislim 2005. – pet! godina)]. Nikad ne znaš koji neznačajan lik će odjednom postati značajan.
   Gibam. Sad će Dvije kule ( http://novatv.dnevnik.hr/clanak/filmovi/gospodar-prstenova-dvije-kule—296199.html )… a malo prije je bio Napad klonova ( http://mojtv.hr/film/3640/zvjezdani-ratovi-epizoda-ii-klonovi-napadaju.aspx ) 😀

 5. Povratni ping: Riječ-dvije o filmovima na moj način

 6. Povratni ping: American Gods (2017) – Riječ-dvije o filmovima na moj način

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s