Don't Be Afraid of the Dark (2011)


ŽANR: horor/fantazija
REŽIJA:  Troy Nixey
SCENARIO: Guillermo del Toro, Matthew Robbins
ULOGE:  Bailee Madison, Guy Pearce, Katie Holmes
ZEMLJA: SAD

TRAJANJE: 99 minuta

      U današnjoj poplavi tzv. horor filmova kojim nas Hollywood zatrpava u posljednjih 10-ak godina, pravi je užitak pogledati jedan u kojem nema poremećenog ubice koji bizarnim klopkama ubija svoje žrtve ili gdje se grupa glupih tinejdžera izgubi negdje u nekoj šumici u kojem, gle čuda, živi incestuozna porodica pomahnitalih ubica.

     Pearce i Holmes glume mladi par koji je kupio Blackwoodovo imanje kako bi ga restaurirali i prodali najboljem ponuđaču. Tim potezom bi zaradili novac, ali bi i Alex (Pearce) povratio svoju poljuljanu karijeru restauratora. Njima u posjetu dolazi i Alexova kćerka iz prvog braka, Sally (Madison), djevojčica koja ima psiholoških problema. Ona otkriva glasove koji dopiru iz podruma i šapuću joj da siđe i da se igra sa njima te naposlijetku otkriva i stvorenja kojima ti glasovi pripadaju, a oni nisu nimalo prijateljski nastrojeni. Otac joj ne vjeruje i smatra da je sve to umislila, dok joj maćeha počinje vjerovati i kreće u ispitivanje svega toga što na kraju dovodi do pravog otkrivanja tih stvorenja, zubić vila u nekom morbidnom obliku.

     Za svaku pohvalu je gluma male Bailee koja je zaista odradila odličan posao i mislim da će nas ona još koji put iznenaditi. Del Toro je ovaj put umiješan samo kao producent i scenarista dok je režiserski posao prepustio Troyu Nixeyju kojemu je ovo prvi film, dok je prije radio kao strip crtač. Baš kao i del Torov prethodni producentski film, Splice (2009), i ovaj pati od blage nedorađenosti. Zapravo, da je samo scenario bio malo dorađeniji, recimo da su se malo više dotakli Sallynih psiholoških problema, ili da je režiser neko iskusniji, dobili bi puno bolji film, ali ni ovako nije za odbaciti. Kako već rekoh, pravo osvježenje od horor filma jezovite atmosfere, ali ukoliko ste ljubitelj ovih novokomponovanih torture porn horora ili krvi do koljena, zaobiđite ga jer ovdje nema ništa za vas.

    

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s