Gwoemul AKA The Host (2006)


ŽANR: horor/drama/komedija
REŽIJA: Bong Joon-ho
SCENARIO: Bong Joon-ho, Ha Won-Jun, Baek Chul-hyun
ULOGE: Song Kang-ho, Byeon Hie-bong, Park Hae-il, Bae Doona, Ko Ah-sung
ZEMLJA: Južna Koreja
TRAJANJE: 119 minuta

     Moram priznati da sam se dugo odupirao ovom filmu iako sam već odavno čuo za njega i koliko je dobar. Sada, nakon što sam ga pogledao, zaista vam ne mogu pronaći pravi razlog mog odupiranja osim možda lijenosti i nepostojanja prave želje za gledanjem monster filmova u datom trenutku. Nakon što sam u posljednje vrijeme pogledao nekoliko holivudskih splačina koje sebe nazivaju monster filmovima, pa se onda opet vratio mojoj staroj ljubavi, azijskoj kinematografiji, i nakon nekoliko odgledanih filmova iz te regije odlučih pogledati i toliko hvaljeni Gwoemul AKA The Host.

     Opisati ovaj film u nekoliko riječi i svu simboliku koji nosi sa sobom je nemoguć zadatak, ali ću vam ga pokušati barem donekle približiti i “natjerati” da ga pogledate. Prije svega da kažemo nekoliko riječi o genijalnom umu koji stoji iza ovog djela, a to je Bong Joon-ho, južnokorejski redatelj čiji je ovo tek drugi film (debi mu je bio genijalni Sjećanja na ubistvo (Salinui Chueok AKA Memoirs of Murder, (2003.)) o kojem će također biti više riječi). Zašto sam ga nazvao genijalnim umom? Odgovor na to je veoma jednostavan, količina simbolike koju je čovjek ubacio u ovaj (kao i u ostale svoje filmove) je nevjerovatna i to mogu samo veliki majstori filma. Bong Joon-ho je također i koautor scenarija skupa sa Baekom Chul-hyunom.

     Da sada pokušam opisati ovaj film i sve ono što on predstavlja. Prije svega, The Host je monster horor film u kojem, kao i skoro svakom korejskom filmu, imate mješavinu raznih žanrova od političke satire, crne komedije do porodične drame. Morate se diviti redateljevoj genijalnosti da vam usred panike i haosa ubaci urnebesnu komičnu scenu kojoj tu uopće nije mjesto, ali to šljaka. Sam početak filma je temeljan na istinitom incidentu iz 2000. kada je američki oficir natjerao svog južnokorejskog podređenog da prospe veliku količinu formaldehida u rijeku Han, koja je nacionalni simbol Južne Koreje i od velikog je značaja za cijelu zemlju. Iako taj incident nije izazvao nikakve probleme poput onih u filmu, južnokorejska javnost je ostala zgrožena američkim ponašanjem te je to uveliko promijenilo stav građana prema SAD-u i njihovoj prisutnosti u Južnoj Koreji.

     Nakon tog početka, sljedećih šest godina pratimo razvoj stvorenja od sićušnog stvorenja koje primjete dva ribara i puštaju u vodu, do mrcine u koju se razvilo nakon šest godina. Neki drugi redatelj bi se odlučio za manje pokazivanja čudovišta, možda neki obris ili tek neku sjenu, ali ne i Bong. On nam već na samom početku predstavlja svoju kreaciju, čudovište koje je teško opisati jer liči na barem 5 poznatih vrsta i ne liči ni na jednu.

     Osim čudovišta, Bong nam u prvih 15 minuta predstavlja i nositelje priče ovog filma, a to je disfunkcionalna porodica kakvu ste rijetko imali priliku vidjeti (Little Miss Sunshine mi pada na pamet). Glava porodice je Park Hee-bong, starac koji posjeduje kiosk sa hranom smješten na obali rijeke Han, u blizini jednog od brojnih parkova, sa njim živi Park Gang-du, njegov sin, koji se čini da je zaostao u razvoju te ima neki blaži oblik narkolepsije, tu su i njegov drugi sin, Park Nam-il, fakultetski obrazovan, nezaposlen, bivši aktivista i  kćerka, Park Nam-joo koja je poznata streličarka, te spona koja ih sve veže i na koju su svi ponosni, Gang-duova kćerka, Park Hyun-seo.

     Nakon što čudovište odnese Hyun-seo, već na samom početku, u sceni koju je veliki Roger Ebert opisao kao “jednu od najboljih scena panike ikada snimljenih” sa čim se u potpunosti slažem, počinje odiseja porodice Park koja je isprva oplakuje, ali nakon što saznaju da je živa odluče je potražiti.

     Naravno, da ne bi sve bilo tako lako, pobrine se američka vojska koja kaže da stvorenje u sebi nosi smrtonosni virus i da su svi koji su došli u kontakt sa čudovištem zaraženi. To porodicu Park, a posebno Gang-dua, stavlja na sam vrh najtraženijih ljudi u Seoulu. Nakon što pobjegnu iz karantine, porodica Park počinje potragu za malom Hyun-seo.

     Da ne bih otkrivao kraj, koji je prilično tužan, reći ću nešto o već spomenutoj simbolici koja je ubačena u ovaj film. Već od samog početka se jasno vidi da je film kritika američkog prisustva u Južnoj Koreji i same južnokorejske vlade koja radi sve ono što joj Amerikanci narede. Samo čudovište predstavlja Ameriku, a scena u kojoj ono žedno pije benzin koji joj skitinica sipa u grlo je i više nego jasna. Zatim samo sazrijevanje Gang-dua, od zaostale lijenčine do čovjeka koji se bori za svoju porodicu i napokon sazrijeva u odraslog muškarca, ali uz visoku cijenu. Naravno, tu ima još svega, od političke pozadine Korejskog poluotoka do same historije istog.

     Jedina zamjerka ovom filmu jeste ta što negdje na sredini postane usporen, pomalo i dosadan, nakon žestokog početka, ali onda opet ubacuje u višu brzinu i nastavlja istom dinamikom kao i na početku.

Advertisements

6 komentara na “Gwoemul AKA The Host (2006)

  1. Povratni ping: Choi-jong-byeong-gi Hwal AKA War of the Arrows (2011) « Riječ-dvije o filmovima na naš način

  2. Povratni ping: Riječ-dvije o filmovima na naš način

  3. Povratni ping: J.S.A.: Joint Security Area (2000) « Riječ-dvije o filmovima na naš način

  4. Povratni ping: 7 Gwanggu AKA Sector 7 (2011) « Riječ-dvije o filmovima na naš način

  5. Povratni ping: Salinui chueok AKA Memories of Murder (2003) « Riječ-dvije o filmovima na naš način

  6. Povratni ping: Seolgugyeolcha AKA Snowpiercer (2013) | Riječ-dvije o filmovima na naš način

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s